szerző:
MTI

Valószínűleg fél százalékponttal csökkenti a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa hétfőn a Reuters által megkérdezett elemzők többsége szerint.

A decemberi felmérés alapján a megkérdezettek jövőre, a korábban vártnál nagyobb, 2 százalékos gazdasági visszaesésre számítanak Magyarországon, az  infláció azonban már 2009-ben a jegybank 3 százalékos célja alá süllyedhet.

Miután az MNB november 24 óta egy rendes és egy rendkívüli kamatülésen is fél-fél százalékponttal csökkentette az alapkamatot, a legtöbb elemző szerint az MNB-nek nincs oka arra,  hogy az év utolsó ülésén ne lazítson tovább.

A forint az utóbbi hetekben lassan gyengült, de nagyjából ugyanazon a szinten van, mint a novemberi kamatvágáskor. Az inflációs kilátások ugyanakkor tovább javultak. Ennek oka részben a gazdaság általános kilátásainak romlása, amit mérsékelhetne a hitelköltségeket csökkentő alacsonyabb kamat - jegyzik meg.

A Citigroup elemzője szerint a magyar makrogazdasági feltételek agresszív lazítást indokolnak, ami a reálkamatok jelentős csökkenéséhez vezetne, hogy ösztönözze a gazdasági növekedést.

A felmérésben húsz elemző közül csak egy vélte úgy, hogy hétfőn 10,5 százalék marad a jegybanki alapkamat.

Tizennégy elemző szerint az MNB fél százalékponttal csökkent, négyen ennél is nagyobb, egy százalékpontos kamatmérséklést várnak, és van egy 25 bázispontos várakozás is.

A kamatcsökkentés a világ számos jegybankjának hasonló lépését követné, köztük a cseh központi bankét, amely szerdán fél százalékponttal 2,25 százalékra mérsékelte fő kamatát. A lengyel jegybank a várakozások szerint jövő kedden szintén csökkentheti 5,75 százalékos kamatát, az elmúlt hetek jelentős zlotygyengülése ellenére is.

A kamatvágások okai hasonlóak: a gazdasági növekedés lassulása  és az inflációs kilátások javulása a csökkenő nyersanyagárak, az alacsonyabb importált infláció és a csökkenő belföldi kereslet.

Elemzők 2009-ről (Oldaltörés)

Az új elemzői konszenzus alapján a magyar gazdaság jövőre 2 százalékkal eshet vissza, jobban, mint az egy hónapja várt 1,1 százalék, igaz, 2010-re már lassú, 1,2 százalékos gazdasági növekedést várnak az elemzők.

Folytatódott az inflációs várakozások hónapok óta tapasztalt mérséklődése. A novemberi 4,2 százalékról a konszenzus szerint decemberre 3,9, januárra pedig 3,6 százalékra lassulhat az éves áremelkedés üteme. Éves átlagban jövőre 2,6 százalék lehet az infláció az elemzők szerint , akik egy hónapja még 3,5 százalékot jósoltak.

Az elemzők, akik további kamatvágást jósolnak, többnyire azt feltételezik, hogy a közeljövőben nem gyengül tovább jelentősen a forint. Előrejelzéseik a forint euróval szembeni árfolyamának január végi szintjére 250 és 273 forint között szóródnak, a konszenzus 261 forint. A 2009 végére vonatkozó 260 forintos konszenzus sem mutat nagy változást, az adatok mögött azonban rendkívül nagy a bizonytalanság: az előrejelzések 250 és 305 között szóródnak.

Az egyensúlyi mutatókra vonatkozó becslések egyöntetűen javulást  vetítenek előre 2009-re az ideihez képest, de itt is jelentős a szóródás. Viszonylag legkisebb a bizonytalanság az államháztartási hiányra vonatkozó előrejelzésekben. A konszenzusok szerint idén a GDP 3,2 százaléka, jövőre 2,6 százaléka lesz a deficit.

A folyó fizetési mérleg hiánya 6,85 milliárd euróról 4,2 milliárd euróra csökkenhet.  A külkereskedelmi mérleg az idén egyensúlyban lehet, jövőre pedig 60 millió euró körüli többlettel zárhat.

Az elemzői konszenzus szerint Magyarország 2010-ben csatlakozik az eurózóna előszobáját jelentő Európai Árfolyamrendszerhez (ERM-2), és 2013-ban vezeti be az eurót.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Látnia kell Kovács Patrícia, Szabó Kimmel Tamás és Schruff Milán arcát ezeken a videókon

Látnia kell Kovács Patrícia, Szabó Kimmel Tamás és Schruff Milán arcát ezeken a videókon

Elégedetlen a világbajnok, megpattanna a Chelsea-től

Elégedetlen a világbajnok, megpattanna a Chelsea-től

Hetvenmillióval dobta meg a CÖF-öt a Szerencsejáték Zrt.

Hetvenmillióval dobta meg a CÖF-öt a Szerencsejáték Zrt.

Már sejteni, ki lehet Paks II. első nagy infrastrukturális tenderének győztese

Már sejteni, ki lehet Paks II. első nagy infrastrukturális tenderének győztese

Mansfeld Péterre emlékeztek egykori iskolájában

Mansfeld Péterre emlékeztek egykori iskolájában

„Bábu vagy, János!” – Tüntető diákok fogadták Ádert Pécsen, aki megtekintett egy fát

„Bábu vagy, János!” – Tüntető diákok fogadták Ádert Pécsen, aki megtekintett egy fát