szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Henry Paulson amerikai pénzügyminiszter pénteken közölte, hogy a kormány azt kéri a kongresszustól, hogy a bankszféra megmentését célzó segélycsomag második, 350 milliárd dolláros részét is felhasználhassa.

Paulson közvetlenül azután tett erről bejelentést, hogy George Bush elnök közölte: a Fehér Ház kisegíti az autóipart, áthidaló hitelt nyújt a csődközeli állapotba jutott General Motors és Chrysler vállalatnak.

A két autógyártó cég a bankmentő csomag első felének megmaradt részéből kap szövetségi segítséget. A kormány eddig 335 milliárd dollárt költött a Wall Street válsága miatt megszorult pénzintézetek megsegítésére, most a maradék mintegy 15 milliárd dollárt a két autógyártó cég hívhatja le.

A pénzügyminiszter szerint a Detroitnak nyújtott kormányzati hitel elejét veszi, hogy az autógyártók csődje "jelentős törést" okozzon az amerikai gazdaságban.

Egyúttal azt kérte a kongresszustól, hogy engedélyezze a bankmentő csomag második 350 milliárd dolláros részének felhasználását, mivel az autóipari hitellel az első 350 milliárd dolláros keret lényegében kimerült. A 700 milliárd dolláros segélycsomag második felének felhasználását az október 3-án elfogadott törvény a kongresszus újabb jóváhagyásához kötötte.

Paulson szerint "nyilvánvaló, hogy a kongresszusnak fel kell szabadítania a mentőcsomag újabb részét is a pénzügyi piacok stabilitásának támogatására".

Paulson két napja még úgy nyilatkozott: a nagyobb amerikai pénzintézetek helyzete stabilizálódott, több már várhatóan nem megy csődbe a mostani hitelválságban, és nincs szándékában a 700 milliárd dolláros bankmentő csomag második feléért folyamodni. Azt mondta, hogy a kormánynak egyelőre elegendő muníciója van, ezért nem kér újabb pénzt. Paulson néhány hete annak a lehetőségét is kizárta, hogy a bankszféra megmentéséről elfogadott csomagból nem pénzügyi vállalatokat is kisegítsenek.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Mégis kapnak állami pénzt az amerikai autógyárak

Készül a szövetségi segélycsomag a csőd szélén álló General Motors és Chrysler amerikai autógyár megsegítésére, előbbi 8 milliárd, utóbbi 7 milliárd dollár áthidaló hitelhez fog jutni - értesült a Fox News hírcsatorna.

Az én hetem: Péterfy Gergely szerint az oltáshomály lett a sztenderd

Az én hetem: Péterfy Gergely szerint az oltáshomály lett a sztenderd

A budapesti Amerikai Nagykövetség is elítéli Demeter Szilárd cikkét

A budapesti Amerikai Nagykövetség is elítéli Demeter Szilárd cikkét

Demeter Szilárd már az Origo-cikk előtt nácizott egyet

Demeter Szilárd már az Origo-cikk előtt nácizott egyet