szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az aktualizált konvergenciaprogramban szereplő mutatókhoz képest nagyobb gazdasági visszaesést, de kisebb inflációt várnak 2009-re az MTI által megkérdezett elemzők.

Suppan Gergely a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. elemzője elmondta: várakozásai szerint a magyar GDP a kormány által várt 0,9 százaléknál lényegesen jelentősebben, 2,8 százalékkal csökkenhet 2009-ben, azonban az infláció csupán 2,6 százalékos lehet.
 
Veres János szerdán kétféle lehetséges inflációs pályát jelentett be, az egyik szerint 4,5 százalékos, az optimistább szerint pedig 3,2 százalékos lehet a pénzromlás üteme a következő évben. Az IMF javaslatára a kormány gyengébb forinttal számolt a 4,5 százalékos pálya esetében, azonban az elmúlt hetekben nem romlott olyan mértékben a magyar fizetőeszköz, mint amit a várakozások jósoltak.
 
Az elemző hozzátette: a kormány számításai óta már 3-4 hét telt el, amely időszak alatt olyan negatív hatású gazdasági események történtek és adatok láttak napvilágot, amelyek rontottak a magyar gazdaság 2009-es kilátásain.

Suppan Gergely úgy látja, a költségvetésben elkülönített 200 milliárd forintos tartalék fedezetet nyújthat az áfa és a szja elmaradó bevételeire, így a költségvetés várhatóan a tervezett szerint alakulhat. Problémát jelenthet azonban a kormány által várt 0,6 százalékos csökkenésnél nagyobb, 2,5 százalékos elemzői várakozás a foglalkoztatási rátát tekintve. Ha az elemzői várakozások szerint alakul a foglalkoztatás, akkor jelentősen megnőhet a munkanélküli segélyek mértéke, amelyek gondot okozhatnak a költségvetés egyenlegének fenntartásában.
 
Rizikósnak tartja a költségvetést Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató Zrt. főmunkatársa is, mivel a kormány kisebb recesszióval és nagyobb inflációval számolt. A Pénzügykutató főmunkatársa 2009-re két százalékos GDP csökkenést, és 2-2,5 százalékos inflációt vár, míg a foglalkoztatás szerinte 2,5 százalékkal zuhanhat.
 
Szinte minden főbb makrogazdasági mutatóban csökkenés jelentkezhet a következő évben: a beruházások várhatóan 4 százalékkal, a reálkeresetek pedig 2 százalékkal eshetnek, csökkenés jöhet a magyar exportban, valamint a fogyasztásban is.

A szakember szerint a munkanélküliségi ráta a kormány által várt 8,0 százaléknál jóval magasabban, 9,5 százalék körül alakulhat 2009-ben.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Erősödött a forint

Erősödött a forint, az euró pénteken fél tízkor 264,60/90 forint volt a bankközi devizapiacon, míg csütörtökön 266,60/75 forint volt.

hvg.hu Gazdaság

GKI: az egyensúly javulása csak a kiadási oldalon megy végbe

A GKI szeptember végén lezárt átfogó, 2008-2009-re vonatkozó előrejelzését október végén egyszer már aktualizálta, mert pár hét alatt olyan radikálisan megváltoztak a világgazdasági körülmények, hogy ezzel a magyar gazdaság is teljesen új pályára került. Szeptemberben még úgy vélték, hogy a magyar gazdaság 2008-ban kijön a növekedési gödörből, ezt a feltételezést azonban a világméretű recesszió illuzórikussá tette.

Már 15 magyar egészségügyi dolgozó halt meg koronavírusban

Már 15 magyar egészségügyi dolgozó halt meg koronavírusban

Negyvenen meghaltak egy buszbalesetben Brazíliában

Negyvenen meghaltak egy buszbalesetben Brazíliában

Offenzívát indított az etióp hadsereg Tigré fővárosáért

Offenzívát indított az etióp hadsereg Tigré fővárosáért