szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ha az ipari földgázfogyasztók továbbra is olyan fegyelmezetlenek lesznek, mint a szükségállapot első két napján, akkor legfeljebb tíz napon belül összeomlik az egész szlovák gázellátási rendszer, mondta Lubomír Jahnátek ipari miniszter a szlovákiai válságstáb csütörtöki ülése után Pozsonyban.

Tegnap (szerda) csak 1,3 millió köbméterrel csökkent a fogyasztás, holott legalább kétmillió köbméterrel kellett volna. Még ennél a csökkenésnél is a rendszer maximum tíz napig bírja ki, majd összeomlik - hívta fel a figyelmet a miniszter. Ha a cégek betartanák a szabályokat, akkor a napi szlovákiai fogyasztás 4,3 millió köbméterrel csökkenne. A korlátozások mintegy ezer céget érintenek. Jahnátek közölte: felszólították a cementgyárakat, téglagyárakat és a mészégetőket, hogy teljes egészében álljanak le.

Elmondta, a válságstáb úgy döntött, ha 48 órán belül nem újul fel a gázszállítás, felkéri a kormányt, hogy mérlegelje a december 31-én leállított Jaslovské Bohunice-i atomerőmű második reaktorának újbóli üzembe helyezését. Az atomerőmű esetleges újbóli üzembe helyezését korábban Robert Fico kormányfő is jelezte. Szakértők szerint ha a kormány dönt, akkor az atomerőművet hét napon belül újra be lehet kapcsolni a szlovákiai áramhálózatba.

„A kormány kész arra, hogy szükség esetén azonnal összeüljön, és meghozza a szükséges döntést” - mondta újságíróknak Fico.

A gázhiány egyre nagyobb problémákat okoz a szlovák gazdaságnak. Több nagyobb cég - például a Kia Motors és a Matador - kényszerszabadságra küldte alkalmazottait, mások mérlegelik ezt a megoldást. A gázhiány miatt jelentősen korlátozta munkáját a révkomáromi nyomda is, veszélybe került a Vasárnap című magyar nyelvű családi hetilap legújabb számának a kinyomtatása is.  A trencséni régióban az iskolákat is bezárták.

A szerda délután óta érvényben lévő gázellátási szükségállapot elvileg azt jelenti, hogy minden olyan cég, amely évente több mint 60 ezer köbméter gázt fogyaszt, azonnali hatállyal leállt, nem termel, és berendezéseit csak a technológiai minimumon működteti.

A lakossági gázellátást, valamint a kórházak, iskolák és néhány más hasonló létesítmény gázellátását az állami tartalékokból oldják meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Gáz: a román tartalékok 60-80 napig elegendőek

A romániai földgáztartalékok 60-80 napig, az állami pakurakészletek pedig körülbelül 40 napig elegendők, jelentették be Bukarestben, miközben a kormány energiaügyi vészhelyzetet hirdetett a lakossági földgázfogyasztás akadálytalan biztosítása és az energiatakarékosság hatékony megszervezése érdekében.