szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A varsói értéktőzsde legalább 51 százalékát, illetve legföljebb 73,8 százalékát tervezi eladni a lengyel állam első körben, majd a fennmaradó tulajdonrészét a következő két-három évben szinén eladná, közölte a lengyel kincstárügyi minisztérium, amely a tőzsde mintegy 99 százalékát birtokolja.

A varsói értéktőzsde a legnagyobb Közép- és Kelet-Európában. A minisztérium stratégiai befektetők, vagy stratégiai és pénzügyi befektetőkből álló konzorcium érdeklődésére számít.    A minisztérium szóvivője azt mondta, hogy a világ vezető tőzsdéit hívják meg a pályázatra.

Michal Chyczewski kincstárügyi miniszterhelyettes azt mondta, hogy a versenyből kizárják a bécsi tőzsdét, amely a varsóival verseng a térségben.

A lengyel kormány eredetileg a börze kétharmadnyi tulajdonrészét tervezte eladni intézményi befektetőknek, illetve részvénykibocsátással. Ezt a tervet azután vetették el, hogy a globális pénzügyi válság következtében a börze fő mutatója közel a felére esett.

A minisztérium csütörtökön azt közölte, hogy a magánosítás elindítására azután kerülhet csak sor, hogy az alkotmánybíróság érvényteleníti az eladásra vonatkozó elnöki tilalmat.

A varsói értéktőzsdén 373 céget jegyeznek - köztük a Mol Rt.-t -,  amelyek piaci tőkeértéke 169 milliárd dollár.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Tíz napon belül összeomolhat a szlovákiai gázellátás

Ha az ipari földgázfogyasztók továbbra is olyan fegyelmezetlenek lesznek, mint a szükségállapot első két napján, akkor legfeljebb tíz napon belül összeomlik az egész szlovák gázellátási rendszer, mondta Lubomír Jahnátek ipari miniszter a szlovákiai válságstáb csütörtöki ülése után Pozsonyban.

MTI Gazdaság

Putyin feltételeket szabott Ukrajnának

Ukrajnának piaci árat kell fizetnie a gázért, ebben az esetben Oroszország is piaci díjat fizet majd a tranzitért - jelentette ki csütörtökön este Vlagyimir Putyin orosz kormányfő.

MTI Itthon

Gyurcsány: le kell bontani az energetikai vasfüggönyt

Gyurcsány Ferenc szerint le kell bontani az energetikai vasfüggönyt Nyugat- és Kelet-Európa között, mert a nemrég csatlakozott tagállamok sokkal kiszolgáltatottabb helyzetben vannak, mint a régi uniós országok. Erről a miniszterelnök nyilatkozott a pozsonyi V4-es tanácskozást követően csütörtökön kora este.

Felfedeztek egy új majomfajt, a gond csak az, hogy máris kihalófélben van

Felfedeztek egy új majomfajt, a gond csak az, hogy máris kihalófélben van

Új funkciót kapott a TikTok, megvédheti a felhasználót az epilepsziás rohamoktól

Új funkciót kapott a TikTok, megvédheti a felhasználót az epilepsziás rohamoktól

Már 15 magyar egészségügyi dolgozó halt meg koronavírusban

Már 15 magyar egészségügyi dolgozó halt meg koronavírusban