szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarország teljesíti az IMF készenléti hitelkeretéről kötött megállapodás február 15-én esedékes első felülvizsgálatáig vállalt kötelezettségeit - hangsúlyozta Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium sajtófőnöke azzal összefüggésben, hogy kedden Magyarországra látogat Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója.

Az időarányos számszerű és strukturális vállalások is teljesülnek. Példaként említette, hogy a parlament elfogadta a bankmentő csomagot, megszületett a fiskális felelősségről szóló törvény és az Országgyűlés előtt van a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) megerősítését szolgáló törvénytervezet is.

A washingtoni székhelyű IMF múlt pénteki közleménye szerint Dominique Strauss-Kahn Budapesten egyeztetni fog "a nemzetközi gazdasági környezetről, valamint Magyarországnak az IMF által támogatott gazdasági programban elért haladásáról".

Az IMF vezetője találkozik Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, Veres János pénzügyminiszterrel és Simor Andrással, az MNB elnökével. Ugyancsak találkozik Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével, törvényhozók egy csoportjával, továbbá a magyar közélet néhány kiemelkedő képviselőjével. Dominique Strauss-Kahn az IMF vezérigazgatójaként első ízben látogat Budapestre.

Az IMF igazgatósága novemberben hagyott jóvá 12,3 milliárd euró (15,7 milliárd dollár, 10,5 milliárd SDR) készenléti hitelkeretet Magyarország számára, ebből novemberben 4,9 milliárd eurót hívott le az MNB.

A Magyarország által vállalt, számszerű célkitűzések között egyebek mellett a központi költségvetés elsődleges pénzforgalmi egyenlegére, az inflációra, valamint a központi költségvetés adósságállományára vonatkozó korlát szerepel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Dávid Ibolya nem nyúlna az IMF-hitelhez

Az IMF hitelkerete egyfajta csillapítást adott a gazdaságnak, de olyan országbesorolást is jelent, amellyel Ukrajna és Pakisztán közé kerültünk; ezt a hitelt nem szabad felhasználni - közölte szombaton Nagykanizsán tartott sajtótájékoztatóján az MDF elnöke.

MTI Gazdaság

IMF: elégedettek és további óvatos kamatcsökkentést várnak

Helyes volt az alapkamat eddigi csökkentése, és a további lépéseket is fokozatosan és óvatosan kell megtenni Magyarországon az után, hogy az infláció gyorsabban csökken a korábbi prognózisnál – mondta James Morsink, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttségének vezetője hétfőn Budapesten.

MTI Gazdaság

Az IMF vezérigazgatója kötelezné a bankokat a hitelezésre

A világgazdasági növekedés 2009 végén fog újra megindulni, de a pénzügyi világban az "újabb katasztrófák kockázata" továbbra is fennáll - véli Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója a Le Parisien című párizsi napilapban pénteken megjelent interjúban.

MTI Gazdaság

Pichler: az IMF általános feltételekkel nyújt hitelt

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) minden országnak a szervezet általános hitelfeltételei szerint nyújt kölcsönt, a kamat tehát nem alku tárgya - mondta Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium (PM) sajtófőnöke az MTI-nek szombaton.

MTI Gazdaság

Az IMF 2,5 milliárd dollárral segít Fehéroroszországnak

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 2,5 milliárd dolláros készenléti hitelkeretben állapodott meg Fehérorszországgal, a megállapodást várhatóan januárban jóváhagyják, és utána Fehéroroszország azonnal lehívhatja az első, 800 millió dolláros részletet.

MTI Gazdaság

Az IMF-hitel lehívott része a devizatartalékba került

A Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) felvett készenléti hitel novemberben lehívott 4,9 milliárd eurós első részlete teljes egészében megjelent a devizatartalékokban: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken közzétett előzetes adatai szerint a nemzetközi tartalékok 5,071 milliárd euróval nőttek a múlt hónapban és 22,875 milliárd eurót értek el.

MTI Gazdaság

IMF szándéknyilatkozat - a dokumentum

A Pénzügyminisztérium közzétette a szándéknyilatkozatot, amely alapján a Nemzetközi Valutaalap 12,5 milliárd eurós hitelkeretet nyújt Magyarországnak. Az alábbiakban a dokumentum Pénzügyminisztérium honlapján található nyersfordítását olvashatják.

MTI Gazdaság

A magyar IMF-segély "gyors volt, enyhe és nagy"

Egy évtizedes növekedés és stabilitás után "sokkoló sorsfordulat" Kelet-Európa számára a Magyarországnak összeállított hatalmas nemzetközi támogatási csomag, írta pénteki kiadásában a The Economist, amely szerint Németország a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kérése ellenére nem vett részt a magyar mentőprogramban.

Nagyon beindultak az amerikai választók – már hetvenmillióan szavaztak

Nagyon beindultak az amerikai választók – már hetvenmillióan szavaztak

Bankszámlát nyitott más nevében, börtönbüntetést és pénzbírságot kapott

Bankszámlát nyitott más nevében, börtönbüntetést és pénzbírságot kapott

A kormány a koronavírusnál is csak a számára kedvező statisztikát nézi

A kormány a koronavírusnál is csak a számára kedvező statisztikát nézi