szerző:
MTI

A befektetési alapokba tavaly decemberben 14,5 milliárd forint friss tőke érkezett, a piaci teljesítmények pedig 3 milliárd forinttal növelték az alapok vagyonát, összvagyonuk így egy hónap alatt 0,7 százalékkal nőtt, december végén 2526 milliárd forintot tett ki – közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz).

Tavalyi összesen 664 milliárd forinttal, 20,8 százalékkal csökkent a befektetési alapok vagyona, 2007 végén még 3160 milliárd forintot tett ki az összvagyon.

Az összvagyon növekedésében jelentős szerepet játszott, hogy az év utolsó hónapjában hét új zártkörű alap indult, így az ilyen típusú alapok vagyona 25 százalékkal 193 milliárd forintra bővült, ami már a teljes vagyon 7,6 százalékát éri el. A legtöbb pénzt decemberben a pénzpiaci alapokból vonták ki a befektetők, míg az ingatlanalapokba tőkét helyeztek el, igaz ez utóbbiak vagyonát a negatív hozamok jelentősen csökkentették.

Az előző hónapban, novemberben 130 milliárd forint tőkét vontak ki a befektetési alapokból és további 7 milliárd forint vagyoncsökkenést okoztak a piaci teljesítmények. Októberben rekord mértékű volt a tőkekivonás, 275 milliárd forintot tett ki, a piaci teljesítmények pedig további 111 milliárd forinttal csökkentették az összvagyont.

A pénzpiaci alapokból közel 30 milliárd forint tőkét vontak ki a befektetők decemberben, míg a hozamok 8,7 milliárd forinttal növelték a vagyont. A pénzpiaci alapok vagyona így 2,3 százalékkal, 878 milliárd forintra csökkent.

Az ingatlanalapokba 3,6 milliárd forint új tőke érkezett, az alapok vagyonát ugyanakkor 13 milliárd forint hozamveszteség csökkentette. Vagyonuk decemberben 2,4 százalékkal csökkent, a hónap végén 383 milliárd forint volt, ez az alapok összvagyonának 15,2 százaléka. A hazai ingatlanalapok alapjainak vagyona 2,9 százalékkal csökkent, vagyonuk mintegy 70 milliárd forintot tett ki a hónap végén.

A garantált alapok vagyona 0,9 százalékkal nőtt, december végén 513 milliárd forint volt, ami az összvagyon 20,3 százaléka. A közel 300 millió forint friss tőke egy decemberben indult új alap hatása, ugyanakkor a piaci teljesítmények is 4,1 milliárd forinttal növelték a garantált alapok vagyonát.

A részvényalapok decemberben több mint 10 milliárd forint új tőkét vonzottak, míg a piaci teljesítmények közel 5 milliárd forinttal csökkentették a vagyont. A vagyon így 2,5 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest, december végén 224 milliárd forintot tett ki.

A vegyes – kötvényeket és részvényeket is tartalmazó – alapok vagyona 1,9 százalékkal 109,5 milliárd forintra csökkent. Decemberben 3,6 milliárd forintot vontak ki az alapokból, a hozamok pedig 1,4 milliárd forinttal növelték a vagyont.

A kötvényalapok vagyona 0,4 százalékkal csökkent közel 7 milliárd forint tőkekivonás és 6,3 milliárd forint hozam egyenlegeként. Vagyonuk december végén 158,5 milliárd forint volt.

A származtatott alapok vagyona december végén 35 milliárd forintot tett ki, az előző hónaphoz képest 5,3 százalékkal nőtt. A hónap során az alapok 1,3 milliárd forint friss tőkét vonzottak, míg a hozamok 500 millió forinttal növelték a vagyont.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Befektetési alapok: rekord méretű tőkekivonás után csökkenő tendencia

A befektetési alapokból novemberben 130 milliárd forint tőkét vontak ki a befektetők, míg a piaci teljesítmények 7 milliárd forinttal csökkentették az alapok vagyonát, összvagyonuk így egy hónap alatt 5,2 százalékkal zsugorodott, s november végén 2509 milliárd forintot tett ki - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ).

MTI Gazdaság

A befektetési alapokból 144 milliárd forintnyi tőkét vontak ki

Számottevően csökkentek az alap- és vagyonkezelők által kezelt állományok 2008. első félévében a befektetési környezet romlása következtében visszaeső hozamteljesítmények, valamint az ezt követő tőkekivonások miatt - olvasható a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által szombaton közzétett félévi elemzésben.

MTI Gazdaság

180 nap felfüggesztés után megszüntetik a befektetési alapokat

Amennyiben a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) felfüggesztette egy nyílt végű befektetési alap jegyeinek forgalmazását, és a felfüggesztés elérte a 180 napot, akkor a felügyelet - határozatban - elrendeli az alap megszüntetését - a tőkepiaci törvény ilyen módosítása a Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg.

MTI Gazdaság

Befektetési alapok: mérséklődő tőkekivonás, gyenge növekedés

A befektetési alapokból júliusban 14,5 milliárd forint tőkét vontak ki a befektetők, a pénzkivonást azonban 23 milliárd forint piaci hozam ellensúlyozta, így összességében egy hónap alatt 0,3 százalékkal nőtt az alapok vagyona, július végén 3019 milliárd forintot tett ki – közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) szerdán.

MTI Gazdaság

Bamosz: 139 milliárddal csökkent a befektetési alapok vagyona

A befektetési alapokból 109 milliárd forint távozott az első félévben, az alapok az év eleje óta összesen 87 milliárd forint veszteséget könyveltek el piaci teljesítményük alapján – közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) csütörtökön.

Képtelen volt kormányt alakítani Netanjahu

Képtelen volt kormányt alakítani Netanjahu

48 szál gyertya helyett valami mással díszítették Snoop Dogg szülinapi ajándékát

48 szál gyertya helyett valami mással díszítették Snoop Dogg szülinapi ajándékát

Törölje le a telefonjáról ezt az alkalmazást, különben pórul járhat

Törölje le a telefonjáról ezt az alkalmazást, különben pórul járhat

A motorja után kötve vonszolta kutyáját egy zempléni férfi

A motorja után kötve vonszolta kutyáját egy zempléni férfi

Hadházy feljelentést tehet a parlamenti akciója után

Hadházy feljelentést tehet a parlamenti akciója után

A IV. kerületben is marad az ellenzéki polgármester

A IV. kerületben is marad az ellenzéki polgármester