szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tavaly 2,9 millió hektáron, a 2007. évinél 5 százalékkal nagyobb területen, 16,9 millió tonna gabona termett, ami 75 százalékkal több az egy évvel korábbinál – közölte a Központi Statisztikai Hivatal az előzetes adatokat.

A közlemény szerint búzából közel 42 százalékkal került több a magtárakba, kukoricából pedig több mint a duplájára növekedett a betakarított termés mennyisége. A termés burgonyából 15 százalékkal, repcéből 32 százalékkal nőtt, míg cukorrépából közel 69 százalékkal csökkent.

A KSH adatai szerint búzából 2008-ban az előző évinél 1 százalékkal nagyobb betakarított területen, 1,125 millió hektáron, valamivel több mint 5 tonnás hektáronkénti termésátlag mellett, közel 5,7 millió tonnát takarítottak be.

Kukoricából a 2007. évinél 11 százalékkal nagyobb területen közel 9 millió tonna termett: az őszi betakarítású növények közül a kukorica termésátlaga hektáronként 7,47 tonna volt, ami a legnagyobb, 100 százalékos mértékű hozamnövekedés volt 2008-ban. (Ez azonban még jócskán elmarad a 2005-ös 9 tonna feletti hozamtól.)

A cukorrépa betakarított területe 78 százalékkal csökkent az előző évihez képest, a termésmennyiség, hektáronként 59,23 tonnás termésátlag mellett 69 százalékkal csökkent, e növényből összesen 532 ezer tonnát takarítottak be.

A KSH adatai szerint napraforgóból 7 százalékkal nagyobb területről 1,5 millió tonnát takarítottak be, ami 41 százalékkal több a 2007. évinél. A termésátlag 2,72 tonna volt, ami 31 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

Repcéből a 2007. évinél 11 százalékkal nagyobb területen, 250 ezer hektáron, 656 ezer tonna termett, az elmúlt öt év átlagának több mint kétszerese: a termésátlag az előző évhez képest 19 százalékkal nőtt.

Burgonyából az előző évivel megegyező szántóföldi területről 35 százalékkal magasabb, mintegy 25,7 tonnás termésátlag mellett összesen 646 ezer tonnát takarítottak be.

A lucernaszéna betakarított területe 2 százalékkal, 137 ezer hektárra nőtt, a hozam pedig 29 százalékkal volt nagyobb volt a 2007. évinél. Lucernából összesen 768 ezer tonnát termeltek.

A hivatal korábban közölt adatai szerint 2007-ben 2,8 millió hektáron 9,6 millió tonna gabona termett: a terület 5 százalékkal, a termés 41 százalékkal volt kisebb, mint 2006-ban. Búzából közel 9 százalékkal, kukoricából több mint 50 százalékkal került kevesebb a magtárakba 2007-ben, mint egy évvel korábban. A termésmennyiség a cukorrépa esetében mintegy 32 százalékkal, a burgonya esetében 5 százalékkal csökkent, repcéből viszont több mint 46 százalékkal nőtt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Az MFB gabona forgóeszköz hitelprogramot indít

Tizenötmilliárd forint keretösszeggel gabona forgóeszköz hitelprogramot indít a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) - jelentette be csütörtökön Aladics Sándor, a bank vezérigazgató-helyettese és Máhr András földművelésügyi szakállamtitkár.

MTI Világ

Krízishelyzetben a gabonatermesztők

A szélsőséges időjárás miatt krízishelyzetbe kerültek a gabonatermesztők - hangoztatta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Ötmillió tonnás mínusz a gabonatermésben

Gabonából 9,6 millió tonnát takarítottak be Magyarországon 2007-ben, szemben a megelőző évi 14,7 millió tonnával – mondta Benedek Fülöp, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára a betakarítási koordinációs bizottság csütörtöki záróülését követően.

Gazdaság

Rohammunkában épülnek a gabonatárolók

Miniszterelnöki utasításra gyorsítaniuk kell a hatóságoknak az új gabonaraktárak engedélyezési munkáit. A kormány 20-22 milliárdos avoptámogatást adna 2,2 millió tonna kapacitás létesítéséhez, de a nyári kalászosok elhelyezéséhez csak néhány száz ezer tonnányi épülhet meg az eddigi késlekedés miatt.

MTI Gazdaság

Gráf: megoldódhatnak a gabonagondok

Az uniós intervencióra felajánlott 4,5 millió tonna gabona felvásárlása e hónap végére megtörténik, és 1,5 millió tonna magyar gabona külföldi elhelyezésére is lehetőség nyílik - mondta Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter.

294 forintot fizet a NASA egy cégnek egy Földön kívül végzett munkáért

294 forintot fizet a NASA egy cégnek egy Földön kívül végzett munkáért

Nem bolond, hanem kamasz – L. Stipkovits Erika a felnőtt és a serdülő agy különbségeiről

Nem bolond, hanem kamasz – L. Stipkovits Erika a felnőtt és a serdülő agy különbségeiről

Magyarország számára a jogállamiság-vita nem csak teher, lehetőség is

Magyarország számára a jogállamiság-vita nem csak teher, lehetőség is