szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az amerikai határidős indexek szerdán lefelé tartottak, mert a hírek ismét a bankszektor nehézségeit jelzik, további hitelezési veszteségek fenyegetnek. Erősítette a borús hangulatot, megduplázta a pontveszteségeket a vártnál kedvezőtlenebb karácsonyi kiskereskedelmi értékesítés adatsora is: a jelek szerint a vállalati profitokat nagyban meghatározó fogyasztói kiadások tovább mérséklődtek.

A mai kereskedés nagy vesztesei lehetnek az banki ágazat papírjai, miután a német Deutsche Bank 2008 utolsó három hónapjában 6,4 milliárd dollár veszteséget szenvedett el. A befektetők idegességét fokozta a Morgan Stanley elemzőinek előrejelzése arról, hogy Európa legnagyobb bankja, a HSBC valószínűleg megfelezi osztalékát és 30 milliárd dolláros tőkeemelésre kényszerülhet.

Nem javított a hangulaton az a - keddi zárás után tett - bejelentés sem, mely szerint a Citigroup beleegyezett a Smith Barney brókercég ellenőrző pakettjének 2,7 milliárd dolláros eladásába a Morgan Stanley számára. Elemzők szerint ez az üzlet a Citigroup feldarabolásának előjele, de azt mindenképpen jelzi, hogy a banknak jelentős veszteségei miatt nagy szüksége van friss tőkére.

Nem kedvezett már az sem, hogy közeledik JP Morgan negyedéves jelentésének nyilvánosságra hozatala: a rossz érzést az okozza, hogy ezt az időpontot korábban későbbre helyezték. A Thomson Reuters adatai szerint a várakozások egyre rosszabbak: egy hónapja a megkérdezett elemzők még 27 centes eredményre számítottak részvényenként, két napja már csak 5 cent volt ez az érték, a mai nyitás előtt pedig alig egy cent.

Kedden a Fed elnöke, Ben Bernanke is arról beszélt, hogy újabb lépésekre lehet szükség a bankok stabilizálása érdekében - újjáélesztve azt az elképzelést, hogy a hatóságok szívják le a bankok könyveiből a "mérgező" eszközöket.

A bankszektor már Európában is a vesztesek ágazata lett: a kontinensen egyébként legalább két százalékkal gyengültek az iránymutató indexek.

A szerdai adatok közül a decemberi kiskereskedelmi eladások volumene válhat fontossá, ami a vártnál lényegesen rosszabb lett: a kiskereskedelmi értékesítés 2,7%-kal csökkent novemberhez képest, autók nélkül 3,1 százalékkal (ez a legnagyobb csökkenés az 1992 óta követett adat történelmében). A várakozás 1,2 és 1,4 százalékos csökkenés volt. Ráadásként az előző havi adatot is lefelé módosították.

Átfogó képet adhat majd a gazdaság állapotáról a Fed regionális gazdasági feltételeket összegző Bézs Könyve. A határidős indxek közül az S&P 500 futures 15,20 ponttal csökkent számított értéke alatt alakul; 128 ponttal került alacsonyabbra a Dow futures, 18,25 ponttal a Nasdaq 100 futures.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Zavargásokra számít a Walmart, ezért eldugja a fegyvereket

Zavargásokra számít a Walmart, ezért eldugja a fegyvereket

Lapkiadók: Az FTC törvényellenesen tiltott ki újságírókat a BL-meccsekről

Lapkiadók: Az FTC törvényellenesen tiltott ki újságírókat a BL-meccsekről

Fekete-Győr András már tudja, kit javasol miniszterelnöknek a Momentum

Fekete-Győr András már tudja, kit javasol miniszterelnöknek a Momentum