szerző:
MTI

Hamarosan 2 százalék alá süllyed az éves összevetésű magyarországi infláció, a jegybank azonban a külső piaci körülmények miatt valószínűleg csak óvatos pénzügypolitikai enyhítésre vállalkozik, mondták a várakozásoknak megfelelő decemberi inflációs adatok csütörtöki ismertetése után londoni feltörekvő piaci elemzők.

A KSH közlése szerint a fogyasztói árak 2008. decemberben 3,5 százalékkal voltak magasabbak, mint az egy évvel korábbi azonos hónapban. Ez jórészt egyezik a citybeli konszenzussal. Kilenc nagy londoni befektetési és gazdaságelemző ház szakértőinek előrejelzési átlaga 3,57 százalék volt. Az előző hónapban, novemberben 4,2 százalékos éves inflációt mértek Magyarországon.

A csütörtöki adatközlés után Raffaella Tenconi, a Kelet-Európára szakosodott Wood & Co. befektetési és gazdaságelemző csoport londoni főközgazdásza azt jósolta, hogy a teljes kosárra számolt éves infláció az első negyedév végére visszasüllyed a 3 százalékos hivatalos célra, majd az idei év legnagyobb részében már ez alatt lesz.

Tenconi szerint a cég fenntartja azt az előrejelzését, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn végrehajt egy fél százalékpontos kamatcsökkentést, jóllehet elképzelhető, hogy ezután - a forint legutóbbi gyengülésére tekintettel - a Monetáris Tanács megfontoltabb pénzügypolitikai alapállásra utaló jelzést ad a piacnak.

A Wood & Co. londoni vezető elemzője fenntartotta azt a prognózisát is, hogy az MNB alapkamata az év végére 6 százalékra csökken a jelenlegi 10 százalékról. Tenconi hozzátette azonban: a térség folyómérleg-hiányainak feszesebb finanszírozhatósága miatt a következő hónapokban is valószínűleg erős lesz a kockázatkerülési hajlam, ami a forintot további árfolyam-gyengülési nyomásoknak teheti ki. A Wood & Co. londoni főközgazdásza szerint ebben a környezetben a Monetáris Tanácsnak csak "nagyon fokozatos" pénzügypolitikai enyhítéshez szabad folyamodnia.

Christine Li, a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő gazdaságelemző szolgálatának - Moody’s Economy.com - londoni közgazdásza szerint a csütörtöki adatok lehetővé teszik, hogy az MNB "fő gondja most már ne az infláció, hanem a gyengülő gazdaság felkarolása legyen".

A Moody's szakértőjének előrejelzése szerint a magyar GDP-érték az idén 1,7 százalékkal csökken, és a romló gazdasági kondíciók a jelenleginél sokkal alacsonyabb jegybanki kamatszintet indokolnának, a forint legutóbbi kilengései miatt azonban csak fokozatos pénzügypolitikai enyhítés várható az MNB részéről.

A Moody’s Economy.com prognózisa az, hogy az éves szintű magyarországi infláció 2009 második felében 1,9 százalékra süllyed, és az év végéig 3,00 százalékpontos kamatcsökkentés várható, vagyis a cég 2009 végére 7,00 százalékos MNB-kamatszintet jósol.

Az elmúlt időszak forintgyengülése nyomán más nagy londoni házak is a korábbinál óvatosabb magyarországi kamatcsökkentési előrejelzéseket adtak.

A UBS bankcsoport londoni elemzői még a csütörtöki inflációs adatismertetés előtt például azt jósolták, hogy az MNB hétfőn várhatóan végrehajt egy fél százalékpontos csökkentést, 9,50 százalékra, majd az év közepéig 8,50 százalékig csökkenti tovább alapkamatát, ha azonban ismét erősödnék a kockázatkerülés, az le is állíthatja a pénzügypolitikai enyhítési kurzust.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

A tavalyi egész éves infláció 6,1 százalék volt

A fogyasztói árak 2008-ban átlagosan 6,1 százalékkal emelkedtek, decemberben 3,5 százalékkal voltak magasabbak, mint 2007 decemberében és 0,3 százalékkal csökkentek 2008 novemberéhez képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön. Az adatok megegyeznek az elemzői várakozásokkal.

MTI Gazdaság

Novemberben 4,2 százalék volt az infláció

A fogyasztói árak novemberben 0,2 százalékkal csökkentek októberhez képest, és 4,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

MTI Gazdaság

A jegybankot is meglepte az infláció meredek csökkenése

A Magyar Nemzeti Bankot és a piacot is meglepte az, hogy novemberben milyen meredeken csökkent a pénzromlás üteme Magyarországon - mondta Simor András, a jegybank elnöke, az Amerikai Kereskedelmi Kamara rendezvényén. Elemzők körében is kellemes meglepetést okozott a novemberi inflációs adat.

MTI Gazdaság

PM: 13,5 milliárd hiány és kisebb infláció várható októberben

A Pénzügyminisztérium (PM) 13,5 milliárd forint államháztartási hiányt vár októberre az önkormányzatok nélkül, az első tíz hónapra pedig 745 milliárd forintot – közölte Keller László államtitkár. Az infláció pedig a korábban várt 6,5 százalék helyett 6,4 százalék lesz.

MTI Gazdaság

Folytatódik a magyar dezinfláció, akkor is, ha gyengül a forint

A vártnál jobb októberi inflációs adatok után a magyarországi dezinfláció folytatódására számítanak londoni feltörekvő piaci elemzők a forint eddigi gyengülése ellenére, sőt abban az esetben is, ha a forintárfolyam tovább gyengülne, mivel úgy látják, hogy a magyar gazdaság teljesítménye és az ellátási oldali árfolyamatok lesznek az infláció fő meghatározó tényezői.

MTI Gazdaság

KSH: októberben 5,1 százalékos volt az éves infláció

A fogyasztói árak októberben 0,2 százalékkal nőttek szeptemberhez képest, és 5,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az inflációs adat ugyan valamivel kedvezőbb lett a vártnál, meglepetést sem a mértéke, sem a szerkezete nem okozott.

MTI Gazdaság

Öt százalék körüli magyar inflációt várnak Londonban

Öt százalékhoz közelítő éves magyarországi inflációt várnak a múlt hónapról londoni feltörekvő piaci elemzők, akik szerint az egyre egyértelműbb recessziós környezet, valamint a kedvező bázishatások miatt a forint gyengülésével együtt is további dezinfláció, és - jövőre - jegybanki kamatcsökkentés várható, bár ennek mértékéről eltérnek a vélemények.

Nullára csökkentené az üvegházhatású gázok kibocsátását a Nestlé

Nullára csökkentené az üvegházhatású gázok kibocsátását a Nestlé

"Örkény-egypercesben érezzük magunkat, csak már kényelmetlenül hosszú ideje tart"

"Örkény-egypercesben érezzük magunkat, csak már kényelmetlenül hosszú ideje tart"

A kormány szerint megfelelő a gáz ára, nem tervezik csökkenteni

A kormány szerint megfelelő a gáz ára, nem tervezik csökkenteni

Megérkezett Törökországba az orosz légvédelmi rendszer alkatrészeinek újabb szállítmánya

Megérkezett Törökországba az orosz légvédelmi rendszer alkatrészeinek újabb szállítmánya

Izrael sorsdöntő választásokra készül, fej-fej mellett a két fő erő

Izrael sorsdöntő választásokra készül, fej-fej mellett a két fő erő

Kihagynák a Digit az 5G-ből, a cég tiltakozik

Kihagynák a Digit az 5G-ből, a cég tiltakozik