szerző:
MTI

Négy hónapon belül a második, hatalmas léptékű állami intézkedéssorozatot indította el a bankszférában a brit kormány. A hétfőn bejelentett többmilliárdos csomag célja a változatlanul befagyott hitelpiac életre keltése.

A többirányú intézkedési terv központi eleme egy biztosítási jellegű rendszer létrehozása. Ennek alapján - amint Gordon Brown miniszterelnök és Alistair Darling pénzügyminiszter a Downing Streeten tartott közös sajtótájékoztatón bejelentette - a kormány bizonyos díj ellenében garanciát vállal a résztvevő bankok portfolióiban felhalmozódott rosszhitel-állományért.

A brit állam így gyakorlatilag hitelbiztosítóként lép fel, jótállva a programhoz csatlakozó bankok nem teljesítő pénzpiaci portfolióinak meghatározott hányadáért.

A csomag másik alapvető elemeként a Bank of England 50 milliárd font értékű alapot hoz létre, amellyel magas, "AAA" besorolású, viszont a pénzintézeti portfoliókba beragadt pénzpiaci termékeket vásárol ki a bankoktól és más pénzügyi szektorbeli cégektől, fedezetként a nekik nyújtandó likviditás fejében. A brit jegybank - a tavaly ősszel kezdődött monetáris enyhítés eddigi kurzusa során most először - kvantitatív pénzügypolitikai enyhítésbe is kezdhet, vagyis közvetlenül növelheti a reálgazdaság pénzellátását.

Erre azért is szükség van, mivel a kamatpolitikai mozgástér fogyóban van: a brit jegybank alapkamata jelenleg 1,5 százalék - az 1694-ben alapított központi pénzintézet történetében az eddigi legalacsonyabb -, és citybeli elemzők szerint az év közepére akár fél százalékra is süllyedhet a súlyosan recessziós környezetben.

A brit bankhitelezés az amerikai nem elsőrendű (subprime) jelzálogadósi körből kiindult, globális pénzügyi krízissé fajult törlesztési válság és az ezt követő bankcsődök, valamint az amerikainál is nagyobbra duzzadt brit ingatlanpiaci buborék kipukkadása nyomán szinte teljesen leállt.

A brit gazdaságot a hitelszűke, valamint a lakossági fogyasztás és a beruházások ehhez járuló meredek zuhanása miatt a legmélyebb recesszió fenyegeti a fejlett ipari gazdaságok alkotta OECD-térségen belül; citybeli elemzők 2,5-2,9 százalék közötti egész éves brit GDP-visszaesést jósolnak 2009-re.

London már tavaly ősszel minden idők legnagyobb, egyes esetekben - évtizedek óta először - bankállamosítással járó pénzügyi mentőprogramját jelentette be. Az a csomag közvetlenül 50 milliárd, kiegészítő elemeivel - garanciavállalásokkal, likviditási injekciókkal - együtt összesen 500 milliárd font elvi értékű.

Gordon Brown miniszterelnök a hétfői sajtótájékoztatón egyenesen kijelentette: annak a programnak a célja a brit bankrendszer összeomlásának megakadályozása volt.

Brown szerint a brit példát világszerte követték, és a fejlett ipari térség országai csak közvetlen költségvetési ösztönzők formájában eddig összesen mintegy 1500 milliárd dollárnyi pótlólagos likviditást bocsátottak a gazdaságok rendelkezésére.

A bankrendszer stabilizálása és a gazdaságok ösztönzése mellett azonban most a harmadik kihívás a banki hitelezés újraindítása, amely a hétfőn bejelentett csomag célja, tette hozzá a kormányfő.

A nemzetközi hitelminősítők mindazonáltal nem fogadják osztatlan lelkesedéssel a központi bankmentő és gazdaságélénkítő programokat, mivel szerintük az ezek finanszírozására piacra zúdítandó, hatalmas mennyiségű új szuverén adósságtömeg nyomán súlyos mértékben romlanak már az idén a legnagyobb nyugat-európai gazdaságok adósság- és költségvetési mutatói is.

A Moody's Investors Service adósságpiaci folyamatokat figyelő szolgálatának - Moody's Credit Trends - Londonban kiadott minapi prognózisa szerint csak a nyugat-európai bankrendszerek újratőkésítésére összeállított programok együttes értéke "könnyeden elérheti" a 279 milliárd eurót. Emellett az EU-szinten jóváhagyott központi gazdaságösztönző intézkedések együttes értéke 200 milliárd euró.

Miután mindezeket a kiadási terveket elfogadták, most - finanszírozásuk végett - várhatóan megindul a szuverén adósságkibocsátási hullám. A Moody's Credit Trends számítása szerint a nyugat-európai államkötvény-kibocsátás értéke tavaly egész évben 109 milliárd dollár volt, ez azonban az idén ugrásszerűen növekszik: a ház azzal számol, hogy a nyugat-európai szuverén kibocsátók csak az idei első negyedévben 300 milliárd dollár új adóssággal jelennek meg a piacon.

Egyedül Nagy-Britannia várhatóan 146 milliárd font (200 milliárd dollár) szuverén adósságot ad ki 2009 egészében; ez a brit GDP-érték 10 százaléka.

Mindezt várhatóan a közpénzügyi helyzet komoly romlása kíséri. A Moody's Credit Trends londoni elemzőinek előrejelzése szerint a brit költségvetési hiány a nominális GDP-értékhez mért tavalyi 5 százalékról 2009-ben 8 százalékra, a GDP-arányos államadósság-ráta 36 százalékról 50 százalékra szökik fel; ez 1978 óta a legmagasabb adósságarány lenne.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Csökkent a brit növekedés, de még nincs recesszió

Nagy-Britannia hazai összterméke 0,6 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben a második negyedhez képest, közölték a brit statisztikai hivatalban, rontva az előző, 0,5 százalékos visszaesésre szólt becslésen. Negyedévről negyedévre utoljára 1992-ben volt GDP-csökkenés Nagy-Britanniában.

MTI Gazdaság

Brit iparosok: a vártnál is mélyebb és hosszabb recesszió jön

Drámai mértékben romlott az üzleti klíma Nagy-Britanniában az elmúlt két hónapban, és ez a vártnál mélyebb és hosszabb, 2009 egészére átnyúló recessziót fog okozni, áll a Brit Iparszövetség (CBI) hétfőn kiadott legújabb előrejelzésében, amely szerint az állástalanok száma megközelíti a 3 milliót.

MTI Gazdaság

Évek óta nem látott meredek csökkenés a brit ipari termelésben

Vészjósló adatok jelentek meg a brit ipar teljesítményéről kedden: sok év óta nem látott ütemű a visszaesés. Noha az ipar szerepe csekély a brit GDP-termelésében, most akkora a romlás, hogy várhatóan a hazai össztermék csökkenésének ütemét is módosítaniuk kell majd a statisztikusoknak, tovább lefelé.

MTI Gazdaság

A font összeomlásától tartanak a brit konzervatívok

"Összeomolhat" az angol font, ha a brit kormány eladósodással és költekezéssel próbál kilábalni a súlyosnak ígérkező recesszióból - mondta szombaton megjelent nyilatkozatában az ellenzéki Konzervatív Párt árnyékkormányának pénzügyminiszter-jelöltje.

MTI Gazdaság

Drámai brit gazdasági előrejelzések, rekord mélysében a font

A brit gazdaság recessziója már elkezdődött, és jövőre meredek visszaesés várható a Bank of England szerdán kiadott új inflációs jelentése szerint. A brit jegybank drámai előrejelzésének hatására rekord mélységbe süllyedt az egyébként is jó ideje gyengélkedő font az euróval szemben.

Halálos motorbaleset Nyíregyházán

Halálos motorbaleset Nyíregyházán

Kipróbáltuk a magyar okostükröt: szebbé nem tesz, de picit okosabbá igen

Kipróbáltuk a magyar okostükröt: szebbé nem tesz, de picit okosabbá igen

Itt biztosan megtalálja kedvenc Nintendo-játékait, és játszhat is velük

Itt biztosan megtalálja kedvenc Nintendo-játékait, és játszhat is velük

Az olajipart védő ellentüntetők várták Greta Thunberget Kanadában

Az olajipart védő ellentüntetők várták Greta Thunberget Kanadában

Már nyolc halálos áldozata van a chilei zavargásoknak

Már nyolc halálos áldozata van a chilei zavargásoknak

Felvette a kollégája pulóverét, aki emiatt leszúrta

Felvette a kollégája pulóverét, aki emiatt leszúrta