szerző:
MTI

Társadalmi feszültségeket idézhet elő Kelet-Európában a recesszió, mondta szerdán Londonban idézett nyilatkozatában a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója, aki szerint Magyarországon nincs meg az a mozgástér a gazdaság költségvetési ösztönzésére, mint néhány más országban.

Dominique Strauss-Kahn a BBC hírtelevíziójának HardTalk című interjúműsorában azt mondta: összességében 2009 első fele "rossz lesz", az év második felében már mutatkozhat valamelyes javulás, de tényleges élénkülés csak 2010 elejétől várható, akkor is csak abban az esetben, ha a nagy ipari gazdaságok által elhatározott gazdaságösztönző programokat időben megvalósítják. Hozzátette azonban, hogy nem biztos benne, hogy az eddig eldöntött lépések elégségesek lesznek.

Arra a felvetésre, hogy az IMF, amely eddig megfontolt költségvetési politikához kötötte segítségnyújtását, most az eddigieknél sokkal nagyobb költekezésre ösztönzi a kormányokat, Strauss-Kahn azt mondta: ez attól függ, melyik országról van szó.

Ellenpéldaként Magyarországot hozta fel, mondván: az IMF a magyar kormánytól változatlanul az államháztartási hiány csökkentését kéri, mivel ez az egyetlen módja a belső és külső piaci bizalom helyreállításának. Más országoknak azonban van valamelyes mozgásterük, és ezt ki is kell használniuk, vélte a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója.

Strauss-Kahn szerint Kelet-Európát különösen súlyosan érinti a válság. Az IMF vezetője úgy véli, ennek a térségnek az országaiban a negatív növekedés "társadalmi problémákat, sőt társadalmi nyugtalanságot okozhat ... mivel a lakosság igen erőteljesen reagál, amit meg is értek".

Nagy londoni elemző házak éppen a héten rontották tovább súlyos mértékben az eddig ellenállóbbnak gondolt közép-európai gazdaságok idei növekedési prognózisait is az egyre romló euróövezeti környezet miatt. Citybeli elemzők Magyarországon kívül most már Csehországban, Lengyelországban és az eddig kiemelkedően gyorsan növekvő Romániában is recessziót várnak az idén.

Strauss-Kahn a szerdai BBC-interjúban kijelentette: attól tart, hogy Kelet-Európán kívül más európai, illetve egyéb térségbeli országok is az IMF segítségére szorulhatnak. Azt ugyan valószínűtlennek nevezte, hogy például Nagy-Britannia vagy Írország is erre a sorsa juthat, de hozzátette: az eddigi tapasztalatok alapján "soha ne mondjuk, hogy soha".

A valutaalap a vezérigazgatója szerint az IMF-nek "ma még van elég pénze", de ha a válság folytatódik, ami a legvalószínűbb lehetőség, hat hónap múlva a szervezetnek pótlólagos forrásokra lesz szüksége.

A Nemzetközi Valutaalap vezetője a BBC-nek a világgazdaság egészéről szólva azt mondta: "a dolgok nem javulnak", és jóllehet az IMF legutóbbi, októberben kiadott globális előrejelzése "sem volt különösebben jó, a néhány nap múlva megjelenő újabb prognózis még rosszabb lesz". Az IMF jelenleg még érvényes előrejelzése 2009-re 2,2 százalékos világgazdasági növekedéssel számol, de ezen belül az Egyesült Államokban 0,7 százalékos, az EU-ban 0,5 százalékos visszaesést jósol.

Arra a kérdésre, hogy ennél mennyivel lesz rosszabb a készülő új prognózis, a szervezet vezérigazgatója azt mondta: pontos adatokat még nem tud, de az új növekedési számok valószínűleg 0,5-1,0 százalékpont közötti mértékben maradnak el az eddigiektől.

Nagy londoni elemző házak már korábban jóval borúlátóbb világgazdasági előrejelzéseket adtak az idei évre, mint az IMF. Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző háza - 2009 januárjára szóló átfogó havi világgazdasági prognózisában például azt írta: piaci árfolyamon számítva 0,4 százalékos globális gazdasági visszaesés várható 2009-ben. A cég szerint az általa jósolt világgazdasági szintű recesszióra a II. világháború vége óta nem volt példa.

A ház az amerikai gazdaságra reálértéken 2 százalékos GDP-csökkenést jósol 2009-re, és 2010-ben is mindössze 0,7 százalékos növekedést vár az Egyesült Államokban. Az euróövezetben az EIU londoni elemzői 1,2 százalékos GDP-visszaesést várnak 2009-ben, és 2010-ben is alig 0,5 százalékos növekedéssel számolnak.
Strauss-Khan a szerdán sugárzott BBC-interjúban, számok említése nélkül, azt mondta: az idén a nagy feltörekvő gazdaságok - Kína, India, Brazília - is "nagyon lassan" növekednek eddigi ütemeikhez képest. A kínai gazdaság növekedési ütemének erőteljes lanyhulását citybeli elemzők is jósolják.

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő nemrég Londonban kiadott elemzése szerint korlátozott hatása lehet csak a kínai kormány által bejelentett hatalmas - a kínai GDP-érték 15 százalékának megfelelő - ösztönző csomagnak, mert az valószínűleg nem tudja ellensúlyozni az exportnövekedésnek a világgazdasági recesszió okozta megtorpanását.

A Moody's szerint a kínai gazdaság 2009-ben 7-8 százalékkal fog növekedni, és az ütem 2010-ben 8-9 százalékra gyorsul vissza, de a vártnál súlyosabb és hosszabb globális visszaesés esetén a kínai GDP-érték reálnövekedése az 5-7 százalékos sávba is lassulhat 2009-ben és 2010-ben az utóbbi öt év csaknem 11 százalékos éves növekedési átlaga után.

Londoni elemzői körökben eddig a kínai gazdaságot tartották a világgazdaság lehetséges megmentőjének. A Királyi Külügyi Intézet - londoni székhelye után, általánosan használt nevén a Chatham House - néhány hete kiadott drámai hangvételű világgazdasági jelentésében egyenesen úgy fogalmazott, hogy a "gazdasági katasztrófa" szélére sodródott a fejlett ipari országok alkotta OECD-térség, és a kínai növekedés fennmaradása a világgazdaság legfőbb reménye.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Vélemény

Szapáry Györgyöt faggattuk: mit akart itt az IMF feje?

Dominique Strauss-Kahn IMF-vezérigazgató budapesti tárgyalásait változatlanul sűrű homály fedi. Ultimátumot adott át? Megveregette a magyar vezetők vállát, mondván, „csak így tovább!”? Az egyik résztvevőtől Szapáry Györgytől próbáltunk valamit kihúzni. Ám jelzésértékű: a találkozó óta másról sincs szó, mint hogy a kormány az eddiginél szigorúbb megszorító intézkedésekre kényszerül.

MTI Gazdaság

IMF: Közép-Európa gyorsabban magához tér

Közép-Kelet-Európa feltörekvő gazdaságaiban a lassulás mély lesz, de a régió jobban és gyorsabban magára fog találni, mint Nyugat-Európa sok fejlettebb gazdasága - nyilatkozott Marek Belka, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) európai osztályának új vezetője.

MTI Gazdaság

Az IMF is elszúrta: nagyobb lesz a visszaesés

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) fél és egy százalékpont között csökkenti világgazdasági előrejelzéseit néhány napon belül - mondta az IMF vezérigazgatója, Dominique Strauss-Kahn. Az Egyesült Államok és Európa gazdaságai 1-2 százalék közötti visszaesésre számíthatnak idén.

Mint egy ember, úgy veszi az akadályokat az Atlas emberszabású robot – videó

Mint egy ember, úgy veszi az akadályokat az Atlas emberszabású robot – videó

Százmilliókkal drágult a városligeti Olof Palme-ház felújítása

Százmilliókkal drágult a városligeti Olof Palme-ház felújítása

Otthon melege: jövő héttől lehet pályázni

Otthon melege: jövő héttől lehet pályázni

Egy fideszes fórumon elhangzott, hogy a migránsoknak büdös a lábuk

Egy fideszes fórumon elhangzott, hogy a migránsoknak büdös a lábuk

Trump tagadja, hogy az ukrán elnökkel akart vizsgálatot indítani a Biden-család ellen

Trump tagadja, hogy az ukrán elnökkel akart vizsgálatot indítani a Biden-család ellen

MÁV-sajtófőnök: Az utasok csak október 13-ig lesznek tüntetők

MÁV-sajtófőnök: Az utasok csak október 13-ig lesznek tüntetők