szerző:
MTI

A korábbi előrejelzésekhez képest lassuló gazdasági növekedésre számítanak a kelet-európai központi bankok vezetői.

A Lengyel Nemzeti Bank rövidesen csökkenti idei GDP-növekedési előrejelzését a még érvényben tartott 2,6 százalékról, mondta a bank igazgatótanácsának tagja, Zbigniew Hockuba szerdán Bécsben, a Euromoney tanácskozásán. Egyelőre korai lenne megmondani, mennyivel fogják vissza az előrejelzést, tette hozzá. Úgy vélte, a növekedés tavaly 5 százalék köré lassult a 2007-es 6,7 százalékról.

Az Európai Bizottság hétfőn 2,0 százalékra szállította le az idei évre szóló gazdasági növekedési előrejelzését Lengyelország számára a novemberben jósolt 3,8 százalékról. Tavalyról 5 százalékot valószínűsít a brüsszeli bizottság is.

A cseh gazdaság növekedési üteme is szerényebbnek ígérkezik a korábban vártnál, de a bécsi tanácskozáson erről nyilatkozó Zdenek Tuma, a Cseh Nemzeti Bank elnöke szintén nem bocsátkozott részletekbe. A cseh központi bank utolsó, novemberi előrejelzése alapesetként 2,9 százalékos GDP-növekedést jósolt idénre, de van vészforgatókönyve is, 0,5 százalékos növekedési előrejelzéssel. A cseh GDP 2007-ben 5,9 százalékkal bővült, az Európai Bizottság hétfői előrejelzése szerint az ütem tavaly 4,2 százalékra lassult, és idén 1,7 százalékos lehet az ősszel várt 3,6 százalék helyett.

A Román Nemzeti Bank nem számít a román gazdaság visszaesésére az idén. „Nem hisszük, hogy a román növekedés negatív tartományba lépne” - mondta a bank elnökhelyettese, Cristian Popa szerdán Bécsben, de nem kockáztatott meg ennél pontosabb idei előrejelzést. Az Európai Bizottság hétfőn megjelent előrejelzése szerint a román gazdaság növekedése tavaly 7,8 százalékra gyorsult a 2007-es 6,2 százalékról, de idén csak 1,8 százalékosnak ígérkezik, az ősszel várt 4,7 százalék helyett.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Magyarország: 1,6 százalékos visszaesés, vagy több

Lefelé mutató kockázatokat tartalmaz az Európai Bizottság hétfőn kiadott 2009. évi 1,6 százalékos GDP visszaesést jelző magyarországi prognózisa. Ez arra épül hogy idén 1,8 százalékkal csökken az Európai Unió gazdasága, az eurót használó országoké pedig átlagosan 1,9 százalékkal - tudta meg kormányzati forrásból az MTI.

MTI Gazdaság

Kínában 8-9 százalékra lassul az idei növekedési ütem

A kínai gazdaság tovább veszít lendületéből az idén. Az Információs Központ nevű állami kutatóintézet szerint 8-9 százalékos GDP növekedés várható az idén, az múlt évi 9,3 százalékos, illetve a 2007 évi 11,9 százalékos növekedéssel szemben.

MTI Gazdaság

MNB: 50 bázispontos kamatcsökkentés

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal, 9,5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. A hétfői ülésen a tagok többsége az 50 bázispontos kamatcsökkentésre szavazott, de emellett volt javaslat 75 és 100 bázispontos kamatmérséklésre is - mondta Karvalits Ferenc, a jegybank alelnöke a hétfői kamatdöntő ülést követően.

MTI Gazdaság

Nagyot esik idén az EU gazdasága

Idén meredeken, 1,8 százalékkal csökken az Európai Unió gazdasága, az eurót használó országoké pedig 1,9 százalékkal átlagosan - derül ki az Európai Bizottság hétfőn Brüsszelben kiadott gazdasági előrejelzéséből.

MTI Gazdaság

Csökkent a brit növekedés, de még nincs recesszió

Nagy-Britannia hazai összterméke 0,6 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben a második negyedhez képest, közölték a brit statisztikai hivatalban, rontva az előző, 0,5 százalékos visszaesésre szólt becslésen. Negyedévről negyedévre utoljára 1992-ben volt GDP-csökkenés Nagy-Britanniában.

MTI Gazdaság

Gazdasági növekedés helyett csökkenés lehet Ukrajnában

A Világbank kedden megjelent új előrejelzése szerint jövőre 4 százalékos GDP-csökkenés lehet Ukrajnában. Utoljára júliusban adott ki előrejelzést a Világbank az ukrán gazdaságra, akkor még 4,5 százalékos növekedést jósolt a jövő évre.

hvg.hu Gazdaság

Befektetési tanácsok január közepére

Az elmúlt hét egyedi hírei – a Citigroup brókerüzletágának értékesítése vagy a Deutsche Bank profitfigyelmeztetése - jól jellemzik a helyzetet: az emelkedő napokon a remény élteti a befektetőket, de a tények, az eredmények egyre-másra romló helyzetet jeleznek és vetítenek előre. Mire figyeljünk a héten?

MTI Gazdaság

Nem minden kelet-európai országot dönt recesszióba a válság

Nem minden kelet-európai EU-tagországnak kell recesszióval számolnia a jelenlegi nehéz nemzetközi gazdasági helyzetben sem: Lengyelország, Csehország, Bulgária és Románia gazdasági növekedése nem lesz negatív az Európai Bizottság hétfőn kiadott gazdasági előrejelzése szerint.

MTI Gazdaság

Már Nyugat-Európa államai sem látszanak makulátlan adósnak

A kelet-európai adósokét részint megközelítő, részint már azokét is meghaladó szintre emelkedett több euróövezeti alapító tagállam szuverén adósi nem fizetővé válásra szóló határidős hitelbiztosítási ügyleteinek (CDS) árazása a londoni adósságpiacon, a súlyos recessziós jelek és a nagy állami gazdaságösztönző programok várható költségvetési terheinek hatására.

MTI Gazdaság

Csökkenhet a szlovák gazdasági növekedés

A szlovák jegybank nagy valószínűséggel változtat a jövő évi makrogazdasági előrejelzésein. Erősödnek ugyanis azok a tényezők, amelyek miatt csökkenhet a szlovák gazdasági növekedés és mérséklődhet az infláció - mondta Peter Sevcovic, a szlovák központi bank igazgatótanácsának egyik tagja.

Válságot várt a kormány szeptemberre – ez már annak az előszele?

Válságot várt a kormány szeptemberre – ez már annak az előszele?

Tiborcz István már egy étterem és egy bornagyker körül sürgölődik

Tiborcz István már egy étterem és egy bornagyker körül sürgölődik

Kádár-kori vérszívást ígér az idei ősz

Kádár-kori vérszívást ígér az idei ősz

Real-vereség Párizsban, Juventus-döntetlen Madridban

Real-vereség Párizsban, Juventus-döntetlen Madridban

Amerikai vízumot kapott az iráni elnök és a külügyminiszter

Amerikai vízumot kapott az iráni elnök és a külügyminiszter

A rendszerváltás beköszöntével is betiltották Szolzsenyicin egyik főművét

A rendszerváltás beköszöntével is betiltották Szolzsenyicin egyik főművét