szerző:
MTI

Szeptember 23-ra halasztotta az OMV által a Mol Nyrt. ellen indított per további tárgyalását a Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiuma.

Az osztrák OMV olajvállalat a Mol Nyrt. 2008. április 23-án megtartott közgyűlése után indított pert a magyar társaság ellen. A felperes keresetében azt kérte, hogy a Fővárosi Bíróság valamennyi közgyűlési határozatot semmisítse meg, mert a szavazás jogszerűtlen volt. Az alperes, fenntartva a felperes indítványainak jogszerűtlenségét, ezek elutasítását kérte a bíróságtól.

A részben állami tulajdonban lévő OMV keresetében több kifogás is szerepel: az OMV álláspontja szerint a közgyűlési határozatokat olyan részvényesek - köztük a Magnolia, az OTP Bank Nyrt., az ING Bank, az MFB Invest, a BNP Paribas és a cseh energetikai cég, a CEZ - szavazatával fogadták el, amelyek nem szavazhattak volna az éves rendes közgyűlésen.

A szerdai tárgyaláson is kifejtett OMV-álláspont szerint ezek a részvényesek valójában a Mol saját részvényeivel szavaztak, így az osztrák cég azt is kéri a bíróságtól: állapítsa meg, hogy a Magnoliánál, az OTP-nél, az MFB Investnél, az ING Banknál, a BNP Paribas-nál és a CEZ-nél lévő Mol-részvények valójában saját részvényeknek tekintendők. A saját részvények pedig sem szavazati joggal nem járnak, sem osztalékra nem jogosítanak.

A felperes indítványában azt is kérte, hogy megismerhesse a részvényátruházási okiratokat, de az alperes ezeket nem akarja átadni, mivel üzleti titkot tartalmaznak, s álláspontja szerint az OMV csak azért akarja látni a dokumentumokat, mert a Mol versenytársa. Az alperes szerint ráadásul ezek az okiratok csak akkor adhatók át, csatolhatók a per anyagához, ha ezt a közgyűlés engedélyezi.

A Mol szerint a felperes nem is tudja kellően megindokolni, hogy a per anyagához miért kellene ezeket a szerződéseket becsatolni. A felperes ezzel kapcsolatban kifejtette: a gáz- és olajpiacon valóban versenytárs a két cég, de a tőzsdei, pénzügyi ügyletek területén nem.

Az OMV szerint az alperes csak általánosságban hivatkozik az üzleti titkokra, s nem jelölt meg konkrét indokot arra vonatkozóan, hogy milyen titkokat ismerhetne meg az OMV, ha betekintést nyerhetne a szerződésékbe. A felperes kérte azt is, hogy megismerhesse, miképpen szavaztak a szóban forgó társaságok a közgyűlésen. A Mol szerint erről csak ők nyilatkozhatnak, mivel ők a titokgazdák.

Az OMV kifogásolja azt is, hogy az ománi Oman Oil is szavazott a közgyűlésen, jóllehet a vele márciusban, még a közgyűlés előtt kötött részvény- és eszközeladási szerződés 2008 végén megszűnt: ebben az esetben az OMV szerint a szerződés visszamenőlegesen, márciusi hatállyal szűnt meg, így az ománi cég a közgyűlésen nem szavazhatott volna, s osztalékra sem jogosult.

Az OMV szerint jogsértő a 10 százalékos szavazati korlát alkalmazása is. A Mol alapszabálya szerint egy részvényesnek lehet ugyan 10 százalék feletti tulajdona is a társaságban, de például a közgyűlési szavazáskor ez a csomag csak 10 százalékos mértékben vehető figyelembe. Az alperes szerint a 10 százalékos korlát minden részvényesre érvényes, ezért az OMV ezt nem kifogásolhatja.

Az OMV szerint a közgyűlés összehívása sem volt jogszerű, mert a Mol igazgatósága jogsértően állította össze a napirendet. A testület ugyanis nem vette napirendre az OMV két indítványát, míg egy harmadikat csak módosítva. Az alperes szerint a felperesnek nincs napirendre tűzési joga, csak az igazgatóságnak, ezért ennek az elutasítását is kérte a bíróságtól.

A tárgyaláson elhangzott az is, hogy az OMV-nek a tavalyi közgyűlés időpontjában 20,2 százalékos részesedése volt a Molban, mára azonban részesedése 0,65 százalékra csökkent. Ezért az alperes szerint az OMV-t már nem is illeti meg indítványtevő jogosultság a közgyűlés tekintetében.

A per kimenetele szempontjából ez azért is fontos lehet, mert a felperes szerint újabb írásbeli előkészítés szükséges, mivel például az alperes a tárgyalás előtt alig több mint egy héttel nyújtotta be a mintegy 30 oldalas, mellékletekkel ellátott beadványát. A tárgyaláson elhangzott, hogy az alperes a törvényes határidőt betartotta.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Tovább csökkent az OMV szavazati joga a Molban

Az osztrák OMV újabb 7 millió darab Mol-részvényre kötött eladási és visszavásárlási ügyletet, így átmenetileg 0,65 százalékra csökkent a szavazati joga a Molban a korábbi 7,35 százalékról - közölte az osztrák olajipari társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

Cégvilág

OMV-Mol per.

Jövő év február 25-én kezdődik az a per, amelyet az osztrák OMV magyarországi befektetéseit kezelő cége, az OMV...

Gazdaság

A Mol első fokon pert nyert a felügyelet ellen

Az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság az október 31-én kihirdetett - nem jogerős - ítéletével hatályon kívül helyezte a pénzügyi felügyelet határozatát arról, hogy a Mol Nyrt. megsértette a tőkepiaci törvénynek a bennfentes kereskedelem tilalmára vonatkozó szabályait, a bíróság a hatóságot új eljárás lefolytatására kötelezte - közölte a Mol a Budapesti Értéktőzsde honlapján kedden.

MTI Gazdaság

Német és osztrák lapok az OMV visszalépéséről

Az osztrákok kudarca Magyarországon, Az OMV feladja a Molért való harcot címekkel számoltak be a csütörtöki német üzleti és egyben politikai napilapok arról, hogy az osztrák olaj- és gázipari konszern visszalépett a Mol felvásárlásától. Az osztrák lapok is hasonlóan vélekedtek. A Die Presse pedig megjegyezte: ez nem az első kudarca az osztrák olajipari cégnek.

Gazdaság

Mol-feljelentés az OMV ellen Brüsszelben?

A Mol állítólag feljelentette osztrák konkurensét, az OMV-t az Európai Uniónál, ahol az osztrákok oroszokkal létesített közös vállalkozását szeretné megtorpedóztatni.

MTI Gazdaság

Módosították a lex Mol-t

Az Európai Bizottság által kifogásolt rendelkezések hatályon kívül helyezésével a parlament hétfőn - 364 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül - módosította a "lex Mol"-t; a változtatás elősegítheti a bizottság által Magyarország ellen tavaly novemberben indított kötelezettségszegési eljárás megszüntetését.

Úgy tűnik, Trump beintett az őt korrigáló űrhajósoknak – videó

Úgy tűnik, Trump beintett az őt korrigáló űrhajósoknak – videó

Erdogan és Putyin megállapodtak arról, mi legyen a kurd területekkel

Erdogan és Putyin megállapodtak arról, mi legyen a kurd területekkel

Mit szólna egy ilyen 625 lóerős kombi BMW M8-hoz?

Mit szólna egy ilyen 625 lóerős kombi BMW M8-hoz?

Olasz rendszámú bérautókkal építik a BMW debreceni gyárát

Olasz rendszámú bérautókkal építik a BMW debreceni gyárát

Radar360: Karácsonynak üzent a kormány, Hadházy perelne

Radar360: Karácsonynak üzent a kormány, Hadházy perelne

Kövér: Sajtószabadság van, nagyobb is, mint kellene

Kövér: Sajtószabadság van, nagyobb is, mint kellene