szerző:
MTI

A Roszukrenergo cég nemcsak az orosz-ukrán gázüzletben közvetítőként betöltött szerepét vesztette el, hanem a Gazprommal szembeni adósságát az orosz monopólium átadta a Naftogaznak, amely ennek fejében el akarja venni a Roszukrenergo ukrán tárolókban lévő gázát - jelentették az orosz gazdasági lapok csütörtökön.

Az eddigi séma értelmében a Gazprom a svájci székhelyű Roszukrenergo (RUE) közvetítésével szállította a gázt Ukrajnának. A RUE vett évi 60 milliárd köbméter gázt a Gazpromtól, majd ebből több mint 50 milliárd köbmétert eladott a Naftogaznak, a többit Európába exportálta, egyebek között Magyarországra. A Naftogaz a RUE-nak, a RUE a Gazpromnak fizetett.

A múlt hét végén megkötött új orosz-ukrán szerződés azonban az idén január elsejétől kiiktatja a RUE-t. Julija Timosenko ukrán kormányfő és a Gazprom is ezt a céget jelölte meg vétkesként az orosz-ukrán gáztárgyalások december végi megszakításában, ami az ukrán - és végső soron az európai - gázszállítások leállításához vezetett (Dmitrij Firtas, az 50 százalékban a Gazprom tulajdonában lévő RUE további 45 százalékának tulajdonosa ezt tagadja).

Mint kiderült, az orosz-ukrán megállapodás létrejöttekor a RUE közel 11 milliárd köbméter gázzal rendelkezett az ukrajnai földalatti tárolókban, továbbá 1,7 milliárd dollárral tartozott a Gazpromnak. Ezt a kintlévőséget a Gazprom átadta a Naftogaznak, vagyis a RUE most az ukrán holdingnak tartozik. Ugyanakkor a Naftogaz a Gazpromtól előleget kapott a tranzitdíjra, amelynek összege nem ismert ugyan, de éves szinten a tranzitdíj 2,3 milliárd dollár körül jár. Ebből az előlegből a Naftogaz kifizette a RUE adósságát - írta többek között orosz és ukrán kormányforrásokra hivatkozva a Vedomosztyi című üzleti lap.

Innentől több verzió is napvilágot látott: a Gazprom egyik menedzsere és a RUE-hoz közeli források szerint a Naftogaznak most közvetlenül kell megalkudnia a RUE-val, mert tavalyi fizetési késedelmek miatt tartozik neki 650 millió dollár kötbérrel, bár ezt Kijev nem ismeri el.

Az ukrán oldalon Timosenkóhoz közeli források állítják: a RUE adósságával együtt a Gazpromtól a Naftogaz jogot szerzett arra, hogy követelje a RUE ukrán tárolókban lévő gázát, amelynek értéke 1,6 milliárd dollár, és ez így szerepel is a Timosenko által a Naftogaz tárgyaló küldöttségének adott utasításban is, bár a Gazprom tagadja az értesülést. Ez ezer köbméterenként 160 dolláros árat jelent, ami az Ukrajna által tavaly fizetettnél 11 százalékkal, az idei évre előre jelzettnél 44 százalékkal kevesebb.

A RUE szerdán cáfolta a Naftogaz állításait arról, hogy a RUE tartalékai a Naftogaz birtokába kerültek volna, és a céghez közeli források szerint a jogászaik már dolgoznak a Gazprommal szemben Londonban benyújtandó bírósági kereseten. A Vedomosztyi által idézett forrás azonban úgy vélte: a Gazprom jó viszonyban válik meg Firtastól, és kompenzációt fizet neki.

A lap értesülése szerint mindez a Gazprom és Vlagyimir Putyin orosz kormányfő ötlete volt, amit Ukrajna természetesen elfogadott, hiszen ezzel  olcsón további gázhoz jutott.

Egy szakértőt idézve a lap azt írta: a Gazpromnak mindenképpen a legegyszerűbb megoldásáról van szó, hiszen Firtas amúgy is nehezen behajtható adóssága révén biztosította a tranzitdíjat. Az ukrán félnek is előnyös, hiszen jó esetben a piaci árnál olcsóbban jut gázhoz. Az egyetlen vesztes a Firtas: ha nem hajlik a megállapodásra, a Naftogaz nem fogja hagyni, hogy keressen a RUE tartalékain.

A Vedomosztyi rámutatott: a közvetítőnek csak a hűlt helye maradt a Gazprom és a Naftogaz között, és az államközi gazdasági kapcsolatok átláthatósága mellett kiálló "haladó emberiségnek" tapsolnia kellene, bár bőven akad zavaró tényező. Firtas és partnere miatt nem kell nagyon aggódni, ők csak 2005-2007 között közel 2,5 milliárd dollár haszonra tettek szert - amit nehéz felmérni a RUE kevéssé átlátszó költségstruktúrája miatt - és valahogy meglesznek akkor is, ha elveszítik a 11 milliárd köbméter gázt, és nem kapják meg 600 millió dollárjukat sem.

A RUE léte és kiiktatása egyaránt igen kényelmesnek bizonyult az orosz és az ukrán fél számára: rá lehet mutogatni a gyanús szállítási sémák miatt, és rá lehet terhelni az Ukrajnába a beszerzésinél olcsóbb, nyilvánvalóan politikai áron szállított gáz miatti veszteségeket is, van kit vádolni az európai gázszállítások leállítása miatt is. Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója szerint - akinek helyettese mellékesen igazgatótanácsi tag, vezető jogásza pedig társigazgató a RUE-nél - a RUE miatt szakadtak meg a tárgyalások december végén. Már-már várható, hogy ha az európai fogyasztók perre szánják el magukat a kiesések miatt, nekik is azt mondják, hogy forduljanak a Roszukrenergóhoz. A kérdés csak az, ki foglalja majd el a RUE helyét az orosz-ukrán gázüzletben - teszi fel a kérdést a Vedomosztyi.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Medvegyev: Európában az orosz gáznak nincs komoly alternatívája

Alekszandr Medvegyev, a Gazprom vezérigazgató-helyettese kedd délután azt mondta, hogy a Gazprom és az ukrán Naftogaz már kedden eléri a teljes kapacitást a gázszállításban, és az orosz hírügynökségek több európai országból jelentették már kedd délután a földgáz megérkeztét.

MTI Gazdaság

A gázviszály lezárását óvatosan értékeli az orosz sajtó

Igen óvatosan értékelték az orosz-ukrán gázviszály lezárását jelentő, s remények szerint a jövendő hasonlókat elhárító kétoldalú megállapodást szerdán az orosz lapok. Az ellentmondó közléseket idézve rámutattak: nem tudni, végül mennyit fizet Ukrajna a gázért.

hvg.hu Világ

Gázpóker és gázhiány - válság percről percre

Közel kéthetes szünet után kedd reggel újraindult az orosz földgázszállítás Európába, amit az Európai Unió szakemberei is ellenőriznek. A gázfolyam közép-európai idő szerint 8.30 körül indult újra, Magyarországra kedden 13.20-kor érkezett meg a gáz Ukrajna felől Beregdaróchoz. Kedden várhatóan 10 millió köbméter földgáz jöhet Ukrajna felől, és további kétmillió köbméter az ausztriai Baumgarten felől.

MTI Gazdaság

A cseppfolyós gáz miatt ment Gyurcsány Katarba

Katari energiahordozók magyar vásárlása, magyar élelmiszerek katari értékesítése és a felsőoktatási együttműködés volt a három fő téma szerdán Gyurcsány Ferenc magyar és Hamad Bin Dzsászim Bin Dzsábir Ál Száni katari miniszterelnök dohai tárgyalásán.

Berki Krisztián is gratulált Karácsonynak

Berki Krisztián is gratulált Karácsonynak

Kósa Lajos váratlanul megfejtette a Fidesz fővárosi bukásának okát a Tv2-n

Kósa Lajos váratlanul megfejtette a Fidesz fővárosi bukásának okát a Tv2-n

Deutsch Tamás egy keleti bölcs optimizmusával értékelte a választásokat

Deutsch Tamás egy keleti bölcs optimizmusával értékelte a választásokat

Új funkció jött a Google Térképbe, jól jön majd legközelebb

Új funkció jött a Google Térképbe, jól jön majd legközelebb

A szegénységgel foglalkozó közgazdászok kapták az idei Nobel-díjat

A szegénységgel foglalkozó közgazdászok kapták az idei Nobel-díjat

Letartóztattak több embert, aki kapcsolatban állt a párizsi késelővel

Letartóztattak több embert, aki kapcsolatban állt a párizsi késelővel