szerző:
MTI

A tavalyi volt az az esztendő, amikor "a feltörekvő Európával kapcsolatos, régóta meglévő aggályok elkezdtek valóra válni"; ezt tükrözi, hogy 2008-ban kilenc térségbeli ország - köztük Magyarország - szuverén adósi kockázati besorolása romlott összesen 12 fokozattal, hangzott el a Fitch Ratings csütörtökön Londonban rendezett szakszemináriumán.

A legnagyobb európai hitelminősítő által a felzárkózó térség szuverén adósi "forró pontjairól" tartott helyzetértékelésen Ed Parker, a cég feltörekvő európai szuverén minősítésekért felelős igazgatója kiemelte: a Fitch a kelet-európai államadósok közül jelenleg kilencnek az osztályzatára tart érvényben leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást, ugyanakkor a térség egyetlen országa sincs pozitív kilátással nyilvántartva a cég listáján. Parker szerint mindez az adósminőség további romlását vetíti előre, mivel a hosszú távú tapasztalat az, hogy a negatív kilátással ellátott szuverén adósok 60 százalékát a cég végül leminősíti.

Magyarország hosszú futamú devizaadósságát a Fitch Ratings már tavaly visszaminősítette a korábbi "BBB plusz"-ról "BBB"-re, de az akkor megadott új, továbbra is közepes befektetői adósosztályzat kilátása jelenleg stabil.

A csütörtöki londoni szemináriumon Parker úgy fogalmazott: a feltörekvő Európa gazdaságainak növekedése "a legjobb esetben is meredeken lassul" 2009-ben, és egyes térségi országok súlyos recesszióba süllyednek. A ház Lettországban és Litvániában várja a legnagyobb visszaesést, egyaránt 5 százalékkal; Magyarországra 2 százalékos GDP-mínuszt jósol.

A Fitch Ratings igazgatója a balti köztársaságokat a hitelválság "legnagyobb térségi áldozatainak" nevezte. Kiemelte, hogy tavaly Lettország és Litvánia adósbesorolása is két fokozattal romlott a Fitch listáján.
Parker Oroszország helyzetét is "komornak" minősítette, mondván: a hitelminősítő az idén nem vár növekedést az orosz gazdaságban. A vezető elemző kiemelte, hogy a Fitch számításai szerint az orosz devizatartalék az utóbbi hónapokban 150 milliárd dollárral csökkent.

Parker kérdésre válaszolva a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az EU és a Világbank által Magyarországnak nyújtott 25 milliárd dolláros pénzügyi védőhálóval kapcsolatban elmondta, hogy a csomag "jelentősen mérsékelte" az árfolyam- és a finanszírozási válság kockázatát a magyar gazdaságban 2009-ben, de a magyar gazdaság hosszú távú problémáit, a külső környezettel szembeni sérülékenységét nem szüntette meg teljes mértékben. A Fitch mindazonáltal az idei évre nem lát komolyabb finanszírozási kockázatot a magyar gazdaságban, tette hozzá.

Parker szerint a Magyarországnak adott pénzügyi csomag "hatalmas méretében" több komoly tényező játszott szerepet, köztük a magyar kormány jó kapcsolatai az IMF-fel és az EU-val, valamint az, hogy az EU el akarta kerülni a Kelet-Európán végigvonuló dominóhatás megindulását, amely a nyugat-európai bankoknak is súlyos gondokat okozott volna.

A Fitch csütörtöki londoni rendezvényén mindazonáltal kiderült: a hallgatóságban jelenlévő elemzők nagyon nagy többsége számít arra, hogy 2009-2010-ben egy vagy több kelet-európai szuverén adós nem fizetővé válik.

A cég kérésére elektronikus módon leadott voksok szerint a konferencia részvevőinek alig 19 százaléka jósolta, hogy a következő két évben nem lesz szuverén törlesztési leállás a térségben. Egy kelet-európai ország nem fizetővé válását 31 százalék valószínűsítette, 38 százalék szerint ez két-három térségbeli adóssal is előfordulhat, 12 százalék pedig arra szavazott, hogy akár négy-öt kelet-európai adós állam is törlesztési hátralékba kerülhet az idén vagy jövőre.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

A Fitch bizakodó, de leminősítette Magyarországot mint adóst

Több más feltörekvő piaci gazdasággal együtt Magyarország szuverén adóskockázati besorolását is rontotta a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a Magyarországnak jóváhagyott pénzügyi védőcsomag jórészt megszünteti a külső finanszírozási kockázatokat.

MTI Gazdaság

Spekulatív szinten a román szuverén adósbesorolás

Több mint egy százalékkal esett hétfőn reggel a lej árfolyama az euróhoz képest, mert a Fitch Ratings hitelminősítő két fokozattal a befektetési sáv alá, az eddigi "BBB"-ről "BB plusz"-ra rontotta Románia besorolását.

MTI Gazdaság

Fitch: Lettország kicsúszhat a befektetésre ajánlott sávból

Lettországnak kvóta- és GDP-arányosan sokkal nagyobb külső finanszírozási csomagra lesz szüksége a súlyos gazdasági és pénzügyi válság kockázatának csökkentésére, mint amilyenben Magyarország részesült, áll a Fitch Ratings kedden Londonban kiadott elemzésében, amely szerint a hitelminősítő elégtelen mértékű külső segítség nélkül befektetési szint alá fogja süllyeszteni a balti köztársaság adósbesorolását.

MTI Gazdaság

Már Nyugat-Európa államai sem látszanak makulátlan adósnak

A kelet-európai adósokét részint megközelítő, részint már azokét is meghaladó szintre emelkedett több euróövezeti alapító tagállam szuverén adósi nem fizetővé válásra szóló határidős hitelbiztosítási ügyleteinek (CDS) árazása a londoni adósságpiacon, a súlyos recessziós jelek és a nagy állami gazdaságösztönző programok várható költségvetési terheinek hatására.

MTI Gazdaság

A Moodys rontott Budapest adósbesorolásán

A magyar szuverén adósosztályzat rontása után, kedden Budapest külön nyilvántartott deviza- és forintadósi besorolását is egy fokozattal leminősítette a Moody's Investors Service, és az osztályzat kilátását stabilról további leminősítés lehetőségére utaló negatívra változtatta.

Autószállító trélerrel ütközött, meghalt egy ember az M1-esen

Autószállító trélerrel ütközött, meghalt egy ember az M1-esen

Vízen sikló taxikat tesztelnek Párizsban, hamarosan élesben is bevethetik őket

Vízen sikló taxikat tesztelnek Párizsban, hamarosan élesben is bevethetik őket

Te hova tartozol? Mutasd meg, küldj be fotót vagy grafikát és megnyerheted a fődíjat!

Te hova tartozol? Mutasd meg, küldj be fotót vagy grafikát és megnyerheted a fődíjat!

Élet a fizetőfal mögött: elindult a hvg360

Élet a fizetőfal mögött: elindult a hvg360

Olcsóbb hibrid: új zöld rendszámos Volvo V60 érkezett

Olcsóbb hibrid: új zöld rendszámos Volvo V60 érkezett

Harmadik próbálkozásra sem árulta el a kormány, hány vendégmunkás dolgozik Magyarországon

Harmadik próbálkozásra sem árulta el a kormány, hány vendégmunkás dolgozik Magyarországon