szerző:
MTI

Csütörtökön folytatódott a svájci frank napok óta tartó gyengülése a dollárral szemben, miután a jegybank alelnöke kijelentette: a bank kész interveniálni is a frank további gyengítése érdekében, hogy elkerülhető legyen a defláció. Ez a magyar devizahitelesek számára még nem jelenti a törlesztőrészletek csökkenését, de legalább megfékezi növekedésüket.

Philipp Hildebrand még szerdán későn este mondta egy rendezvényen: a bank bármit megtesz, hogy a fogyasztói árak ne csökkenjenek tartósan, azaz ne legyen defláció. Ezért arra is kész, hogy korlátozott mértékben külföldi valutát vásároljon meghatározott árfolyamon.

A svájci frank csütörtökön kora délután 0,40 százalékkal volt gyengébb a dollárhoz képest, mint a jegyzés szerda esti zárásakor - 1 dollár 1,1568 svájci frankot ért -, de csak 2,09 százalékkal ért kevesebbet, mint 2007 végén.

Elemzők rámutatnak, hogy mivel a Svájci Nemzeti Bank irányadó kamatcélja már mindössze 0,5 százalék a háromhónapos frank-LIBOR-ra, a jegybanknak nem sok mozgástere van pénzügypolitikai enyhítéssel befolyásolni a svájci valuta árfolyamát.

A központi bank előrejelzése szerint a svájci gazdaság az idén 0,5-1,0 százalékkal fog zsugorodni, 2003 óta először. A GDP stagnált a harmadik negyedévben, négy év után először nem emelkedett. Mindazonáltal így is jobban szerepel Svájc gazdasága, mint az eurózónáé.

Ettől még nem csökken a törlesztőrészlet

A svájci frank gyengülése, és a svájci jegybank bejelentése, hogy tovább kívánja gyengíteni az árfolyamot, a magyar devizahitelesek számára még nem jelenti a törlesztőrészletek csökkenését, de legalább megfékezi növekedésüket. Érezhető könnyebbséget a 170 forintos szint jelenthetne a jelenlegi 190 forinttal szemben. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a gyengébb svájci frank árfolyamnak köszönhetően a forint várhatóan nem gyengül tovább a frankkal szemben. Jelentős forinterősödésre azonban még nem lehet számítani.

Az elemző úgy véli, hogy a svájci frank menekülési devizának számít, amikor csökken a kockázatvállalási hajlandóság, az alacsony kamat ellenére is inkább ebbe fektetik pénzüket a befektetők. Ezért a svájci fizetőeszköz az elmúlt időszakban többet erősödött a forinttal szemben, mint az euró. Ez jelentősen megemelte a frank alapú hitelben eladósodott ügyfelek törlesztő részleteit.

A forint kilátásai azonban továbbra is borúsak - tette hozzá. Megjelent a bankválság második hulláma, ami tovább mérsékelte az amúgy is alacsony kockázatvállalási hajlandóságot. Ezen túl a régió országaiban a korábban vártnál erőteljesebb kamatcsökkentés várható, ami lenyomja a régiós devizák árfolyamát, a forinttal együtt. Ezért az elemző szerint a forint a következő hetekben újabb történelmi mélypontokat tesztelhet, de úgy vélte, hogy nem marad tartósan ezeken a szinteken. A svájci frank gyengülése ezért egyelőre csak azt jelentheti a devizahiteleseknek, hogy nem nő tovább a törlesztőrészletük, jelentősen azonban még nem is csökken.

Hasonlóan vélekedett Mészáros György, a Magyar Lízingszövetség elnöke is, aki úgy vélte 170 forintig csökkenő svájci frank árfolyam lenne elviselhető a devizahiteleseknek. A szakember kiemelte, hogy a gépjármű-finanszírozásban a legelterjedtebb a svájci frank alapú hitel. Az ügyfelek jelentős része még 140-160 forint közötti árfolyamnál igényelte a hitelt, így a törlesztőrészletek jelentősen megemelkedtek, az elmúlt hónap végéhez képest is 10 százalékkal. Ennek ellenére eddig nem volt jelentős a bedőlések száma, sem a szerződést lezárók aránya, igaz a forint sem volt az elmúlt évben ilyen gyenge.

A portfólió folyamatosan gyengül, de eddig nem "szakadt be" - mondta. Hozzátette azonban: ha tartósan ilyen gyenge marad az árfolyam, esetleg párosul a munkahely elvesztése miatti fizetésképtelenséggel, az jelentősen ronthat a helyzeten.

A lízingcégek a kockázatok enyhítésére fix havi törlesztési részlet melletti hiteleket kínálnak, illetve megtalálhatók a piacon banki hitelfedezeti biztosítások is, például a munkahely elvesztése esetére.

A svájci frank árfolyama egy évvel korábban még 160 forint körül alakult, a múlt nyáron 140 forintig csökkent, majd januárban  meghaladta a 190 forintot is. Csütörtökön 189 forintig csökkent a piacon.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Ismét csökkent a svájci alapkamat

A Svájci Nemzeti Bank csütörtökön fél százalékponttal csökkentette irányadó kamatcélját: a svájci frankra számított, háromhónapos londoni bankközi kamatcélja (LIBOR) mostantól 0,00-1,00 százalék, az eddigi 0,50-1,50 százalék helyett.

hvg.hu Gazdaság

Drasztikus svájci kamatcsökkentés

Váratlanul kamatcsökkentést hajtott végre a svájci jegybank, hat héten belül immár harmadszor. Az önhatalmúlag, egyetlen más központi bankkal sem egyeztetett irányadó kamatcsökkentés meghökkentően magas, 1 százalékpontos plusz 1 százalékos.

MTI Gazdaság

Újabb kamatcsökkentés jöhet Svájcban

A svájci frank kedden veszített értékéből a dollárhoz és az euróhoz képest a hírre, miszerint a svájci központi banknak (SNB) még további mozgástere van a kamatcsökkentésre.

MTI Gazdaság

Svájc csatlakozott a schengeni övezethez

Pénteken 0 órakor megszűnt az utazók módszeres ellenőrzése Svájc államhatárain, miután az alpesi ország e napon csatlakozott az Európai Unió jelentős részére kiterjedő schengeni övezethez.

MTI Gazdaság

Leállt a svájci gazdaság

A recesszió közelébe került a svájci gazdaság is: a harmadik negyedben négy év óta először fordult elő, hogy nem nőtt a gazdaság, sőt a negyedik negyedben már zsugorodás várható.

Will Smith születésnapi koncertet ad a Bazilikánál

Will Smith születésnapi koncertet ad a Bazilikánál

Harmadik próbálkozásra sem árulta el a kormány, hány vendégmunkás dolgozik Magyarországon

Harmadik próbálkozásra sem árulta el a kormány, hány vendégmunkás dolgozik Magyarországon

Népszava: Orbán ügyvédje lesz az új bokszelnök

Népszava: Orbán ügyvédje lesz az új bokszelnök

Ami Mészárosnak a Balaton, az Seszták és körének a Rétközi-tó

Ami Mészárosnak a Balaton, az Seszták és körének a Rétközi-tó

Megéri felújítani a lakást eladás előtt

Megéri felújítani a lakást eladás előtt

Te hova tartozol? Mutasd meg, küldj be fotót vagy grafikát és megnyerheted a fődíjat!

Te hova tartozol? Mutasd meg, küldj be fotót vagy grafikát és megnyerheted a fődíjat!