szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A paksi atomerőmű 14818 gigawattóra villamos energiát állított elő tavaly, üzembe helyezése óta a legtöbbet, ezzel a hazai villamosenergia-termelés 37,2 százalékát adta - mondta Kovács József vezérigazgató szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

A társaság árbevétele 2008-ban 141,1 milliárd forint volt, 17,7 százalékkal több, mint az előző évben. Az egy kilowattórára jutó árbevétel 10,16 forint volt, 7,7 százalékkal több, mint 2007-ben. A munkavállalók száma ugyanakkor 8,4 százalékkal csökkent. 

A vezérigazgató beszámolt arról, hogy az erőműben sikeresen halad a teljesítménynövelési program, javultak a rendelkezésre állási mutatók, a kényszerkiesés pedig csökkent. Kovács József kiemelte, hogy javultak az atomerőmű biztonsági mutatói is. Tavaly egyetlen olyan esemény történt, ami felkerült a nemzetközi nukleáris eseményskálára (INES).

A Paksi Atomerőmű Zrt. két kiemelt projektje, az üzemidő-hosszabbítás és a teljesítménynövelés a tervezett ütemben halad. A IV-es és az I-es blokkon már korábban, a II-es blokkon 2008. december 5-én érték el a 108 százalékos reaktorteljesítményt, a III-as blokk pedig 104 százalékon üzemel.

A paksi atomerőmű egy-egy reaktora eredetileg 440 megawatt energiát termelt, ezt korábban 460 megawattra növelték szekunderköri átalakításokkal. A most zajló teljesítménynövelési projekt érinti a primerköri berendezéseket is. A teljes beruházás 4,7 milliárd forint, és 150 megawattnyi plusz kapacitást eredményez. Ez megawattonként 30 millió forintos költséget jelent. Ennél olcsóbban nem lehet új erőművi kapacitást előállítani - húzta alá Kovács József. A vezérigazgató arról is szólt, hogy szükség van további atomerőművi blokkok építésére Magyarországon.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Karrier

Paksi Atomerőmű: sztrájk a kollektív szerződésért

Két órás figyelmeztető sztrájkot hirdetett jövő keddre a Paksi Atomerőmű számára szolgáltatást végző Dekoten Kft. dolgozóinak érdekeit képviselő PADOSZ - tájékoztatott Lőrincz László, a Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezetének elnöke, a sztrájkbizottság vezetője.

Koronavírus: már magyar fertőzött is van  - percről percre tudósítás

Koronavírus: már magyar fertőzött is van - percről percre tudósítás

Megugrott a koronavírusos fertőzöttek száma Olaszországban

Megugrott a koronavírusos fertőzöttek száma Olaszországban

Meghalt Csukás István

Meghalt Csukás István