szerző:
MTI

A kiadások mérséklésének folytatására sürgette az Európai Bizottság szerdán Magyarországot, elsősorban további szerkezeti reformok révén.

Az Európai Unió brüsszeli végrehajtó testülete tizenhét tagállam stabilitási vagy konvergenciaprogramját értékelte. Magyarország esetében megállapította, hogy "látványos előrelépést" tett annak érdekében, hogy államháztartását szilárdabb alapokra helyezze. Hozzátette, hogy folytatni kell az erőfeszítéseket a befektetői bizalom visszanyerésére.

Joaquín Almunia pénzügyi biztos az értékeléseket ismertető sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy a bizottság megítélése szerint Magyarország tartja magát azokhoz a feltételekhez, amelyek a Nemzetközi Valutaalappal és az unióval a 6,5 milliárd eurós keretű nemzetközi pénzügyi támogatásról kötött megállapodásban szerepelnek.

A kiadásokat illetően az értékelés megállapította, hogy a közelmúltban "pozitív elemeket" tapasztalt, ugyanakkor a túlköltekezés veszélye még mindig nem zárható ki, különösen jövőre. A mérséklést ugyanis államigazgatási, egészségügyi és oktatási rendszeri reformoknak is kísérniük kellene, és a jövő évtől további költségvetési intézkedésekre is szükség lesz.

Az államháztartás hosszú távú fenntarthatóságának érdekében a bizottság szerint további lépéseket kell tenni, mindenekelőtt folytatni kell a nyugdíjrendszer reformját is hazánkban. A lakosság öregedésének költségvetési hatása tudniillik magas marad.

A bizottság friss adatai megerősítik, hogy a decemberben beadott konvergenciaprogram és az uniós előrejelzések helyenként eltérnek. A gazdaság csökkenését például a magyar program 0,9, Brüsszel 1,6 százalékosra várja idén, jövőre 1,6, illetve 1,0 százalékos növekedéssel (a jelentés szerint ráadásul az ipari termelés és a hiteltevékenység decemberi hanyatlása arra utal, hogy 2009-ben ennél sokkal nagyobb, akár 3,25 százalék is lehet a visszaesés). Az inflációt Brüsszel alacsonyabbra teszi (idén 2,8 százalék a konvergenciaprogramban szereplő 4,5 százalékkal szemben), az államháztartási deficitet viszont nagyobbra, de még mindig a 3 százalékos határ alatt.

A hiánnyal kapcsolatban egyébként Brüsszel azt javasolja az uniós pénzügyminisztereknek, hogy sürgessék Magyarországot mindazon intézkedések megtételére, amelyek szükségesek a 3 százalék alatt tartáshoz. Ugyancsak fontosnak tartják Almuniáék, hogy a belső államadósság mértéke is mutasson csökkenő tendenciát az uniós szinten kívánatosnak tartott, a bruttó össztermékhez képest 60 százalékos határ felé.
Az értékelés arra is kitér, hogy a kormány a múlt hét végén pótlólagos intézkedéscsomagot fogadott el a hiány csökkentésének érdekében, ennek hatása a GDP-hez képest 0,7 százalék lehet.

Brüsszel megállapította, hogy az ország a magas külső és belső adósság miatt továbbra is érzi a nemzetközi pénzügyi válság hatásait. Leszögezte ugyanakkor, hogy a válságra adandó válaszként a hatóságok egy sor intézkedést elfogadtak a pénzügyi szektor stabilitásának biztosítására.

Az államháztartás egyensúlyának fenntarthatósága az értékelés szerint a szerkezeti reformok - nemrégiben be is jelentett - folytatásán múlik, mert az segít a hosszú távú növekedésben, a deficitcélok teljesítésében, illetve az ország sérülékenységének csökkentésében.

Az uniós ajánlások közé tartozik a pénzügypiaci szabályozás és a felügyelet kiterjesztése is. Az értékelés ugyanakkor többször is méltatja a költségvetési felelősségről szóló törvény elfogadását, annak teljes körű végrehajtását sürgetve. Ha ez utóbbi sikerül, a törvény jelentősen hozzájárulhat az államháztartási konszolidáció fenntarthatóságához - véli Brüsszel.

A jelentés emlékeztet arra is, hogy az ország ellen a túlzott deficit miatt korábban indított eljárás tekintetében továbbra is az a megállapítás van érvényben, hogy további lépések nem szükségesek.

A bizottsági értékelés hamarosan az EU-tagországok pénzügyminisztereinek tanácsa elé kerül. A tanács várhatóan egy csomagban, az összes programról közösen mond véleményt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Gazdaság

Mi van Gyurcsány csomagjának mélyén?

A parlamentben hétfőn Gyurcsány Ferenc miniszterelnök bejelentette azokat a gazdasági intézkedéseket, amelyekkel a kormány a válság hatásait szeretné mérsékelni, illetve el kívánja indítani az országot a kiegyensúlyozott fejlődés irányába. A csomag segítségével kellene kitörni (hivatalos megfogalmazás szerint) a gazdasági válság és a struktúraátalakítási kényszer kettős szorításából.

hvg.hu Gazdaság

Gyurcsány-csomag: Tölgyessy már látja a gát falán pergő vízcseppeket

Tölgyessy Péter politikai elemző a MR1-Kossuth Rádió "180 perc" című műsorában beszélt a tegnap ismertetett Gyurcsány-csomaggal kapcsolatos benyomásairól. Nem használ és nem árt sokat, de a felkeltett hatalmas várakozásoknak könnyen lehet, hogy a kormány és szocialisták nem lesznek képesek megfelelni.

MTI/hvg.hu Itthon

Gyurcsány bejelentései

A miniszterelnök szerint nagyobb gazdasági teljesítményt és a foglalkoztatás növelését kell elérni, és öt területen azonnali változásokat. Az ellenzék kivonult a folyosóra. Bejelentések sora: egyebek mellett növekvő áfa, csökkenő munkáltatói tb-járulék, átalakuló nyugdíj- és szociális rendszer.

Vélemény

Gyurcsány dilemmája: reform és bukás

„Reform vagy bukás”, ez volt az őszödi beszéd kulcsmondata, de ma már inkább úgy kellene módosítania a kulcsmondatot, hogy reform és bukás – véli a Méltányosság Politikaelemző Központ kutatásvezetője, Novák Zoltán. Kár illúziókat táplálni, a társadalom nem lesz szövetségese a komoly megszorításokat is jelentő reformoknak, el fogja küldeni a kormányt a következő választáson. Mégis, az MSZP-nek tudomásul kellene vennie – ezt mutatják az európai példák –, a sikeres szerkezeti átalakítások nagy részéhez nem társadalmi szövetségesekre vagy széleskörű politikai konszenzusra van szükség, hanem szilárd pártpolitikai háttérre és kormányzati reform-elhivatottságra. A választási vereség pedig benne van ebben a pakliban.

MTI Itthon

Az osztrákok értékelik Gyurcsány csomagját

A Gyurcsány Ferenc vezette szocialisták kettős lépéskényszerben vannak - állapítja meg a Der Standard liberális osztrák napilap szerdai elemzésében, amely a magyar kormányfő által előterjesztett reformcsomaggal foglalkozik.

Bronzérmet nyert a birkózóvébén Korpási Bálint

Bronzérmet nyert a birkózóvébén Korpási Bálint

Maszkos szélsőjobbosok támadták meg a melegfelvonulás résztvevőit Harkivban

Maszkos szélsőjobbosok támadták meg a melegfelvonulás résztvevőit Harkivban

Forradalmi ellenállásra szólította fel híveit Matteo Salvini

Forradalmi ellenállásra szólította fel híveit Matteo Salvini

Az MSZP-kormányokra mutogat a minisztérium a MÁV késései miatt

Az MSZP-kormányokra mutogat a minisztérium a MÁV késései miatt

„Orbán egy géniusz” – könyvet írtak a magyar miniszterelnökről Bulgáriában

„Orbán egy géniusz” – könyvet írtak a magyar miniszterelnökről Bulgáriában

Zsarolás, pénzmosás miatt vettek őrizetbe Juventus-szurkolókat

Zsarolás, pénzmosás miatt vettek őrizetbe Juventus-szurkolókat