szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Negyvenmilliárd dinárral (mintegy 120 milliárd forinttal) segíti a szerb kormány az ország bankszektorát, hogy fel tudja venni a küzdelmet a világméretű pénzügyi válság következményeivel - jelentette be kedden Mirko Cvetkovic kormányfő.

A miniszterelnök egy üzleti fórumon azt mondta, hogy várhatóan nőni fog a bankokra nehezedő nyomás, mert az üzleti vállalkozások, amelyeknek hitelt nyújtottak, nem tudják fizetni tartozásukat. Ezért a pénzintézetek olyan helyzetbe kerülhetnek, hogy nem lesz fedezet a kiadásaikra. Azért, hogy ennek elejét vegyék, az idei költségvetésből már elkülönítettek 40 milliárd dinárt, s ez az összeg a Szerb Nemzeti Bank által nyújtott segítséggel együtt segít megőrizni a szerb bankszektor stabilitását - magyarázta Mirko Cvetkovic.

A kormányfő azt is közölte, hogy március közepén tárgyalások kezdődnek a Nemzetközi Valutaalappal arról, hogy átalakítsák a Szerbiának január közepén megítélt 400 millió eurós készenléti hitel lehívásának feltételeit. Belgrád - miután ígéretet tett arra, hogy a költségvetés GDP-hez mért hiányát nem engedi 1,75 százalék fölé nőni - szeretné, ha ezt az értéket egy százalékponttal megemelnék.

A hiányt Mirko Cvetkovic szerint elsősorban külföldi hitelfelvételekkel, az EU-tól kapott segítséggel, s privatizációs bevételekkel kívánják fedezni. Ez utóbbiak jóval kisebbek lesznek a tavalyiaknál, annak ellenére, hogy idén folyt be a NIS állami kőolajipari vállalatért az orosz vevőtől kapott 400 millió euró.

Nem kell attól félni, hogy az új hitelek miatt túlságosan eladósodunk - érvelt Cvetkovic, s közölte, hogy az államadósság jelenleg mintegy 27 százaléka a GDP-nek. 

A Nemzetközi Valutaalappal tárgyalva Szerbia azt fogja kérni, hogy ne kelljen csökkentenie tervezett infrastrukturális beruházásait, mert ezek jövője zálogai, rövid távon pedig munkahelyeket teremtenek, megbízást adnak sok hazai vállalatnak - jelentette ki a kormányfő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Szerbia 2 milliárd dolláros IMF-hitelt kér

A szerb kormány további 2 milliárd dollár hitelt fog kérni a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) a globális gazdasági válság negatív hatásainak ellensúlyozására. Mirko Cvetkovic miniszterelnök keddi bejelentése szerint az új hitelmegállapodás a korábban kötött hitelszerződés helyébe lépne, és kölcsön azonnal lehívható lenne.

MTI Gazdaság

Megállapodott Szerbia és az IMF

A belgrádi kormány csütörtöki közleménye szerint Szerbia és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) megállapodott abban, hogy a szerb költségvetés hiánya a jövő évben nem haladhatja meg a GDP 1,5 százalékát.