szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Európa két vezető központi bankja várhatóan mérsékelni fogja az irányadó kamatokat. Mivel azonban a kamatszint tobábbi leszállítására korlátozottak a lehetőségek, az Európai Központi Bank és a Bank of England is a pénzpiaci likviditás bővítésével igyekszik lendületet adni a gazdaságokban.

A szakértők arra számítanak, hogy mind az EKB, mind pedig a BoE 0,5 százalékponttal a rekord alacsony szintet jelentő 1,5, illetve 0,5 százalékra viszi le az irányadó kamatot. Ennél is radikálisabb szándékokra utalhatnak majd a döntésekhez fűzött értékelések, a likviditás növelésének szándékáról.

A Bank of England a múlt hónapban tárta fel szándékát, és a pénzkínálat bővítéséhez kérte a kormányzat engedélyét. Alistair Darling pénzügyminiszter keddi interjújában e hetet jelölte meg a pénzpiaci akciók, banki eszközök felvásárlásának beindítására. Az ilyen műveletek végrehajtása az EKB számára kényes kérdéseket vet fel. Kérdés, miként döntenek arról, melyik eurózóna-tagország eszközeinek felvásárlásához folyamodjanak, egyes országok kiemelése ugyanis bírálatokat válthat ki a  részrehajlás miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Piaci várakozásokat meghaladó kamatcsökkentés Szerbiában

A szerb jegybank csütörtökön 1,25 százalékponttal 16,5 százalékra csökkentette alapkamatát, a kéthetes repót, elsősorban az infláció lassulására hivatkozva. A mérséklés meghaladta a piaci várakozást. Ezzel együtt is a szerb alapkamat a legnagyobb Európában.

MTI Gazdaság

300 forintos euró felett is van esély a kamatcsökkentésre

Londoni feltörekvő piaci elemzői vélemények szerint a 300 forint feletti euróárfolyam sem állítja meg feltétlenül a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügypolitikai enyhítési ciklusát, mivel a forintgyengülés inflációnövelő hatását még mindig meghaladják a dezinflációs erők.

MTI Gazdaság

EKB: nem változtatott a 2 százalékos irányadó kamaton

Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtöki kamatdöntő tanácskozásán a várakozásoknak megfelelően nem változtatott a 2 százalékon lévő irányadó kamatszinten. A piac Jean-Claude Trichet bankelnök értékelését várja, amiből következtetéseket lehet levonni az EKB soron következő döntésére.

MTI Gazdaság

A Monetáris Tanács nem változtatott az alapkamaton

A Monetáris Tanács nem változtatott az alapkamaton hétfői ülésén, így az továbbra is 9,5 százalék. Közben az MNB bejelentette, készen áll minden szükséges lépés megtételére, hogy megakadályozza a forint árfolyamának piaci zavarokat előidéző mozgásait.

MTI Gazdaság

London: idén három-négy százalékpontos kamatvágást várnak az MNB-től

Zéróhoz közelítő magyarországi inflációt sem tartanak kizártnak londoni feltörekvő piaci elemzők a pénteki friss fogyasztóiár- és GDP-adatok után. A citybeli elemzők egyaránt mély recessziót valószínűsítenek, bár mind a dezinfláció üteméről, mind a recesszió mélységéről eltérnek a vélemények.

Raúl Castro bejelentette lemondását

Raúl Castro bejelentette lemondását

Meghalt a Photoshopot és a pdf fájlformátumot is kifejlesztő Charles Geschke

Meghalt a Photoshopot és a pdf fájlformátumot is kifejlesztő Charles Geschke

Bíróságra ért a Klubrádió Médiatanács ellen indított keresete

Bíróságra ért a Klubrádió Médiatanács ellen indított keresete