szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az izlandi jegybank csütörtökön 17 százalékra szállította le alapkamatát az eddigi 18 százalékról. Ez volt az első kamatváltoztatás október 28-a óta.

Az izlandi bankrendszer tavalyi összeomlása óta az ország súlyos recesszióval küzd. Tavaly ősszel Izland három vezető bankjának összeomlása után az ingatlanárak a mélybe zuhantak, gyors tempóban növekszik a munkanélküliség, és a lakosságot az izlandi fizetőeszköz, a korona drasztikus leértékelődése is sújtja.

Az izlandi GDP értékének többszörösét kezelő bankszektor csődje okozta a pénzügyi összeomlást, a szigetország gazdasága a múlt év  utolsó negyedében lépett recessziós szakaszba. Ekkor helyi statisztikai adat szerint 0,9 százalékkal esett vissza a gazdaság kibocsátása éves szinten a harmadik negyedévi 3,4 százalékos romlás után, de mindezekkel együtt az izlandi GDP tavaly 0,3 százalékkal még növekedett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fókuszban

Sokkolt Izland

Ahogy az államcsőd szélére sodródásban vagy a társadalmi elégedetlenség felszínre törésében, úgy a gazdasági válság miatti kormánybukásban is az első volt Izland, ahol a Geir Haarde miniszterelnök vezette kabinet hétfőn benyújtotta lemondását.

MTI Gazdaság

Izlandot a bankok vitték recesszióba

Az izlandi GDP értékének többszörösével felérő bankszektor csődje okozta a pénzügyi összeomlást Izlandon, a szigetország gazdasága a múlt év utolsó negyedében lépett recessziós szakaszba. Ekkor helyi statisztikai adat szerint 0,9 százalékkal esett vissza a gazdaság kibocsátása éves szinten a harmadik negyedévi 3,4 százalékos romlás után, de mindezekkel együtt az izlandi GDP tavaly 0,3 százalékkal még növekedett.

MTI Gazdaság

Izlandon az utolsó nagybank is állami védelem alá menekült

Az izlandi pénzügyi felügyelet hétfői bejelentés szerint átvette az ellenőrzést a csődbe jutott Straumur Burdaras befektetési bank felett. Ez a bank volt az utolsó, amely működőképes maradt az októberben kirobbant pénzügyi összeomlás óta.

MTI Világ

Izland az unióba és az euróhoz menekülne

Izlandot gyorsított eljárással felveszik az EU-ba. Ez akár két éven belül is megtörténhet - írta magas rangú brüsszeli és izlandi diplomáciai forrásokat idézve a The Guardian, amely szerint az unió ki akarja menteni a kis észak-atlanti országot a pénzügyi összeomlás állapotából.

Halálra késeltek egy 19 éves fiatalt a IX. kerületben

Halálra késeltek egy 19 éves fiatalt a IX. kerületben

A Budán élők átlagosan 110 ezer forinttal kerestek többet a pestieknél

A Budán élők átlagosan 110 ezer forinttal kerestek többet a pestieknél

26 év után véget érhet az 5-ajtós Lada Niva gyártása

26 év után véget érhet az 5-ajtós Lada Niva gyártása