szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A monetáris tanács ma ülést tart, az elemzők szerint nem változik a jelenlegi 9,5 százalékos alapkamat. Az év végére az elemzői konszenzus 8,5 százalékos alapkamatot mutat.

A szakértők véleménye szerint az idei átlagos infláció 3,9 százalék, a decemberi 5,55 százalék lehet, 2010-ben pedig éves átlagban a fogyasztói árak átlagosan 3,35 százalékkal lehetnek magasabbak az egy évvel korábbinál a konszenzus szerint. Márciusban a fogyasztói árak 2,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

A monetáris tanács tavaly októberben 8,5 százalékról 11,5 százalékra emelte az alapkamatot, majd november 24-én, december 8-án és december 22-én 0,5-0,5 százalékponttal csökkentette. A január 20-i kamatdöntő ülésen újabb 0,5 százalékponttal mérsékelték az alapkamatot, így alakult ki a jelenleg érvényes 9,5 százalékos kamat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Reuters: marad az MNB alapkamata

A Monetáris Tanács nem változtat a jegybanki alapkamat 9,5 százalékos szintjén hétfőn a Reuters felmérése szerint, a konszenzus szerint azonban az alapkamat az év végére 8,5 százalékra csökkenhet.

MTI Gazdaság

Kamatenyhítés csak korlátozottan, amíg nem erősödik a zloty

Amíg a zloty nem erősödik meg látható mértékben, addig vagy elmarad a további kamatcsökkentés, vagy legföljebb negyed százalékpontos enyhítés lehetséges, idézte a Lengyel Nemzeti Bank pénzügypolitikai tanácsának egyik tagját, Andrzej Wojtynát szerda reggel a Rzeczpospolita című lengyel lap.

MTI Gazdaság

Ecostat: augusztusra 286 forint lehet az euróárfolyam

Augusztusban az eurót várhatóan 286 forintos árfolyamon jegyzik, a 12 havi infláció 3,7 százalékra emelkedik, miközben a jegybanki alapkamat 8,5 százalékra süllyed a jelenlegi 9,5 százalékról - áll az Ecostat Mikroszkóp jelentésében.

MTI Gazdaság

MNB: nem változott a jegybanki alapkamat

Nem változtatott a jegybanki alapkamat 9,5 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa hétfői ülésén. Az elemzők többsége az alapkamat szinten tartását várta.

Koponyacsontból rekonstruálta egy ismeretlen elhunyt fiú arcát a rendőrség

Koponyacsontból rekonstruálta egy ismeretlen elhunyt fiú arcát a rendőrség

Szólamnak jó, politikai húzásnak öngól lenne a Fidesztől az abortusz szigorítása

Szólamnak jó, politikai húzásnak öngól lenne a Fidesztől az abortusz szigorítása

Túl sok energiát termelt otthon? Így kereskedhet vele

Túl sok energiát termelt otthon? Így kereskedhet vele