szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarország a 27. helyre került a nyolcadik alkalommal közzétett Globális Kiskereskedelem Fejlődési Index (GDRI) listán – közölte a rangsort publikáló A.T. Kearney tanácsadó cég.

Az A.T. Kearney tanulmányában a kiskereskedelmi befektetési környezetet vizsgálta 30 feltörekvő piacon. A közlemény adatai alapján a nagyobb, rugalmasan fejlődő országok vezetik a 2009-es GRDI listát, valószínűleg ők állnak majd a gazdasági fellendülés élére is.

Az index szerint a kiskereskedelmi befektetések szempontjából – öt éven belül negyedszerre – ismét India volt a legvonzóbb ország. A GRDI 2009-es első tíz országa között Oroszország, Kína, az Egyesült Arab Emirátusok, Szaúd-Arábia, Vietnam, Chile, Brazília, Szlovénia és Malajzia szerepel.

Az A.T. Kearney közleménye kiemelte: megtévesztő lehet, hogy Magyarország helyezése alapján nem vonzó célpont a globális kiskereskedők számára. Ennek oka azonban nem a piac fejletlensége, hanem az, hogy a nagy nemzetközi szereplők már nagy mértékben telítették a magyar piacot. A nemzetközi tanácsadó vállalat rámutatott: Magyarország számára sem a demográfiai tényezők, sem a vásárlőerő fejlődése nem hoznak várhatóan pozitív változást, így a közeljövőben nem is várható az ország előrelépése a GRDI listán.

A GRDI, amelyet a tanácsadó vállalat 2001 óta tesz közzé, kiskereskedelmi terjeszkedés szempontjából rangsorolja a feltörekvő országokat 25 változó alapján, beleértve a gazdasági és politikai kockázatot, a kiskereskedelmi piac vonzerejét, a kereskedelmi telítettség szintjét és a különbséget a bruttó hazai termék és a kereskedelem növekedése között.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

A hiper- és szupermarketek agyonnyomják a kisboltokat

Miközben a hagyományos élelmiszerboltok száma csökkent tavaly, a nagyáruház láncoké átlagosan 10 százalékkal 1116-ra bővült, és az idén eddig további 32 hiper-, szupermarketet és diszkontot, valamint 18 drogériát nyitottak Magyarországon – közölte a Nielsen piackutató cég.

MTI Gazdaság

Váratlan fordulat: nőtt a kiskereskedelmi forgalom az USA-ban

A vártnál kedvezőbben alakult a kiskereskedelmi forgalom az Egyesült Államokban januárban, miután hét hónap óta először emelkedett az értékesítés: 1 százalékkal, miközben elemzők 0,8 százalékos csökkenésre számítottak – tette közzé csütörtökön a kereskedelmi minisztérium.

MTI Gazdaság

Zsugorodó kiskereskedelem: az iparcikküzleteknek annyi

A kiskereskedelmi forgalom volumene – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – 2009. februárban 3,2 százalékkal, az év első két hónapjában 3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakaihoz képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Koronavírusosoknak írtak letölthető betegtájékoztatót a Semmelweis Egyetem orvosai

Koronavírusosoknak írtak letölthető betegtájékoztatót a Semmelweis Egyetem orvosai

Soha nem volt még ilyen forró novemberi éjszaka Sydney-ben

Soha nem volt még ilyen forró novemberi éjszaka Sydney-ben

Müller Cecília: Ha minden szabályt betartunk, az ünnepeket a családhoz közelebb tölthetjük el

Müller Cecília: Ha minden szabályt betartunk, az ünnepeket a családhoz közelebb tölthetjük el