szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarország most olyan pénzügyi és költségvetési politikát folytat, amelynek eredményeképpen később nem kerül újabb válságba, ezért rövid távon, a növekedés érdekében sem rontható a pénzügyi egyensúly – mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara „Válságkezelő műhely” címmel rendezett hétfői budapesti rendezvényén.

A válság hatásait elemezve Oszkó Péter nemzetközi környezetbe helyezte az idei várható, 6,7 százalékos magyar GDP-visszaesést. Az Európai Unióban a GDP átlagos csökkenése 4,0 százalék lesz, a magyar exportban meghatározó szerepet játszó Németországban ennél nagyobb, 5-6 százalék – jelezte a pénzügyminiszter. Bár a régióban a magyar GDP csökkenése a legnagyobb, a szlovák előrejelzés is némileg hasonló, 6 százalékkal zsugorodik a gazdasági teljesítmény. Csehországban 2,3 százalékos visszaesést várnak, Lengyelországban viszont növekedéssel számolnak – adott körképet a tárcavezető.

Viszonylag kedvezőbb Magyarország helyzete a GDP-arányos államháztartási hiány tekintetében, hiszen amíg 2009-ben az EU-ban átlagosan 6,0 százalékra ugrik fel a deficit, s a régión belül Lengyelországban 6,6, Szlovákiában 4,7, Csehországban 4,3 százalékra, addig Magyarországon a májusban módosított hiánycél után is viszonylag alacsony, 3,9 százalék lesz a hiány.

A tavaly szeptemberben benyújtott 2009-es költségvetéshez képest 1000 milliárd forinttal szükséges csökkenteni a kiadásokat a GDP 6,7 százalékos visszaesése, illetve a kieső 900 milliárd forint összegű adóbevétel miatt – jelentette ki a pénzügyminiszter, kiegészítve azzal, hogy 2009-2010-ben összesen 1300 milliárd forintos kiadáscsökkentés valósul meg.

A GDP-arányos adócentralizáció jelenleg alulról súrolja a 40 százalékot, a 2010-ben bevezetendő adóváltoztatások későbbi következetes továbbvitele nyomán ez 2011-2012-re 33-34 százalékra csökkenhet, ami már azonos a cseh, illetve lengyel mutatóval – magyarázta Oszkó Péter. Hozzátette, hogy ha azonnal el kívánnánk érni a 33-34 százalékos arányt, akkor további, közel 1000 milliárd forinttal kellene csökkenteni a kiadásokat, amelynek nincs realitása.

Oszkó Péter előadásában megismételte: a jövő évben radikálisan átalakuló adórendszer célja a munkahelyek megőrzése rövid távon, és munkahelyek teremtése hosszú távon, illetve a jelenlegi 57 százalékos foglalkoztatási szint 65 százalékra növelése. A jelenlegi magyar foglalkoztatási szint a régiós átlagnál kilenc százalékponttal alacsonyabb – jellemezte a helyzetet a pénzügyminiszter. Hangsúlyozta azt is, hogy az adórendszerbeli változások nem teremtenek piacot, nem könnyítik a vállalkozások finanszírozását, a változások célja a foglalkoztatottság növelése.

A 2010. évi adóváltoztatások a munkaadókat arra ösztönzik, hogy minél több embert foglalkoztassanak, ennek érdekében csökkennek az élőmunka terhei: az idén a minimálbér kétszereséig, jövőre pedig a teljes jövedelemnél öt százalékponttal csökkennek a járulékok – magyarázta Oszkó Péter, aki úgy gondolja, hogy 2011-ben további öt százalékpontos járulékcsökkentés lenne kívánatos. Ehhez véleménye szerint most nincs 300 milliárd forintnyi forrás, de ha a gazdaság növekedési pályára áll, akkor megteremthető.

A kormány által jóváhagyott 2010. évi adóintézkedések megvalósulásával 2014-re a GDP-arányos államadósság 68,1 százalékra csökken a jelenlegi 82 százalékról, változtatások nélkül viszont megközelítené a 87 százalékot – mondta a pénzügyminiszter.

A munkát terhelő adók csökkentése nyomán a régióban az élőmunka költségei szerint Magyarország versenyképessége a legjobb lesz – tette hozzá. 2010-ben dollár alapon számolva egy munkaóra Magyarországon 9 dollárba kerül majd, Szlovákiában és Lengyelországban 10-10 dollárba, Csehországban 14 dollárba. 2011-ben a magyar adat 10 dollár lesz, a szlovák 11 dollár, a lengyel 12, a cseh pedig 15 dollár – magyarázta Oszkó Péter.

Parragh László, az MKIK elnöke olyan változásokat sürgetett a gazdaságpolitikában, amely a vállalkozások terheinek jelentős csökkentését hozza magával. Az MKIK elnöke szerint az idén a vállalkozások számára egy 6 százalékos fogyasztáscsökkenés 850 milliárd forint bevételkiesést, a megnövekedett kamatteher 300-400 milliárd többletkiadást jelent, ezek 10 százalékos kiesést jelentenek majd a cégek jövedelméből. A kormánynak a gazdaság dinamizálásával is foglalkoznia kellene, mivel az eddigi gazdaságélénkítő bejelentések – az 1800 milliárd forint építőipari megrendelés, az 1400 milliárd forintos vállalkozást támogató csomag – eredményei nem látszanak – fogalmazott Parragh László.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
MTI Gazdaság

Veres-Parragh: a megszorítások iránya jó, a mértéke nem biztosan

Veres János pénzügyminiszter és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke egyetért abban, hogy a tervezett válságellenes kormányzati intézkedések jó irányba mozdítják el a magyar gazdaságot, azonban abban már eltér a véleményük, hogy ezek mértéke és időpontja megfelelő-e.

Gazdaság

Oszkó az adótörvényekről: erős váltás

Most már minden kérdésre végleges választ tudok adni a 2010-es, illetve a 2009-es adóváltozásokat illetően - kezdte Oszkó Péter pénzügyminiszter a kormányszóvivői tájékoztatót, amelyen a tegnap elfogadott törvénmódosításokat kommentálta.

MTI Gazdaság

Oszkó: az adócentralizáció 2012-re 33-35 százalékra csökkenhet

Magyarország akkor szerezheti vissza korábbi versenyképességi pozícióját, ha a jelenlegi, 40 százalékot alulról súroló adócentralizációs szintje 33-35 százalékra csökken, ami 2012-ben érhető el – közölte Oszkó Péter pénzügyminiszter, aki szerint a vagyonadó parlamenti elfogadása a sikeres válságkezelés feltétele.

MTI Gazdaság

Oszkó: tartani kell a 3,8 százalékos hiányt 2010-ben

Oszkó Péter szerint a 3,8 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt 2010-re nem lehet "elmozdítani", nemcsak azért, mert ezt várja a Nemzetközi Valutaalap (IMF), hanem azért, mert a piacok is ezt várják el Magyarországtól.

MTI Gazdaság

MKIK: egyre pesszimistábbak a vállalkozások

Egyre pesszimistábbak a vállalkozások, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) vállalati konjunktúraindexe mínusz 18 százalékra esett áprilisban, ami a felmérés 1998-as indulása óta a mélypontot jelenti – mondta Parragh László, a kamara elnöke az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézet (GVI) legutóbbi konjunktúrafelmérésének eredményét ismertető sajtótájékoztatón.

Huszonhárom évre fegyházba küldik Ján Kuciakék gyilkosát

Huszonhárom évre fegyházba küldik Ján Kuciakék gyilkosát

Donald Trump segítséget ajánlott Boris Johnson orvosainak

Donald Trump segítséget ajánlott Boris Johnson orvosainak

Akár 25 fok is lehet jövő héten

Akár 25 fok is lehet jövő héten