szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Engedélyezte az Európai Bizottság, hogy Magyarország 111,5 millió euró támogatást nyújtson a Daimler kecskeméti autógyárának létesítéséhez.

A Dél-Alföldön létrehozandó üzem segíteni fogja a térség gazdaságát és 2500 munkahelyet teremt - áll az Európai Bizottság csütörtöki, Brüsszelben kiadott közleményében.

Az Európai Bizottság az EK-Szerződés állami támogatási szabályai alapján 29,7 milliárd forint (111,5 millió euró) támogatást engedélyezett, amelyet Magyarország a Daimler AG tulajdonában lévő Mercedes-Benz Hungarynak kíván nyújtani egy új autógyártó üzem létrehozásához - olvasható a Európai Bizottság honlapján közzétett közleményben. 

A közlemény szerint az intézkedések összhangban vannak a 2007-2013 közötti regionális támogatásokról szóló irányelvvel. A projekt - többek között 2500 közvetlen munkahely megteremtése révén - jelentős mértékben hozzájárul majd a régió gazdasági fejlődéséhez.

"Örömmel hagyom jóvá a beruházási projekthez nyújtani kívánt támogatást, amely Magyarország egy hátrányos helyzetű régiójának regionális fejlesztéséhez járul majd hozzá. A bizottság megelégedésére szolgál, hogy a Daimler piaci részesedése és a projekt által létrehozott termelési kapacitás nem túlzott mértékű, és a verseny nem fog aránytalan mértékben torzulni" - közölte Neelie Kroes versenypolitikai biztos.

A Mercedes-Benz Hungary üzemében két új személygépkocsi-modellt gyártanak majd. A projekt 146,2 milliárd forintnyi (548,4 millió euró) támogatható beruházást, valamint 29,7 milliárd forint (111,5 millió euró) összegű, pénzbeli támogatás és társasági adókedvezmény formájában nyújtott támogatást foglal magában. Ezenfelül a Mercedes-Benz Hungary mintegy 214 millió forint (0,8 millió euró) összegű, az állami vasúthálózatra való rácsatlakozást célzó pénzügyi támogatásban részesül. A Mercedes-Benz Hungary saját tőkéjéből és bankkölcsönökből finanszírozza a projektet.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a dél-alföldi régió az EK-szerződés értelmében támogatásra jogosult hátrányos helyzetű régió, amelynek alacsony az életszínvonala és magas a munkanélküliségi rátája.

A stuttgarti székhelyű Daimler-Benz konszern 2008 júniusában jelentette be, hogy Magyarországot választja új Mercedes modelljei gyártásának helyszínéül, a cég elnökségének egyhangú döntése alapján a 800 millió eurós beruházással megvalósuló új üzemet Kecskeméten építik fel.   

A kecskeméti üzem a Daimler-Benz első kelet-európai üzeme lesz, egyben Magyarország történetének egyik legjelentősebb zöldmezős beruházása. A kormány a projektet nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánította. A tervek szerint a gyártás előreláthatóan 2012-ben kezdődik, és közvetlenül 2500, illetve a beszállítói körben további 10 ezer munkahelyet teremt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Gazdaság

A Mercedes tavasszal kiválasztja magyar beszállítóit

A Daimler AG jövő tavasszal megkezdi a beszállítók kiválasztását a 2012-től kizárólag Kecskeméten készülő modelljéhez - mondta Eberhard Gloger, a társaság vezető beszerzési menedzsere pénteken Kecskeméten, az ITD Hungary (ITDH) által szervezett autóipari beszállítói konferencián.

MTI Gazdaság

Kezdődik a Mercedes-gyár földterületének megvásárlása

Módosította az önkormányzat költségvetését Kecskemét közgyűlése, így rendelkezésre áll az a 7, 6 milliárd forint, amelyből a város megvásárolhatja a Daimlert AG majdani Mercedes-gyárához szükséges földterületet – írta a keddi Napi Gazdaság.