szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A július közepi határforgalmi adatok alapján mintegy 15 százalékkal kevesebben érkeztek az elmúlt napokban Horvátországba, mint a tavaly ilyenkor, ugyanakkor átalakulóban is van a turizmus az Adria partján, egyes helyeken a turisták a korábbinál hosszabb ideig maradnak.

A horvát Poslovni üzleti napilap internetes kiadása a horvát határrendészeti adatok alapján hétfőn azt közölte, hogy az elmúlt hétvégén, vagyis a péntektől vasárnapig tartó három napban 1,154 millió utas - közülük 912 ezer külföldi - lépett be az ország területére. Ez összességében 162 ezer utassal kevesebb a múlt év harmadik júliusi hétvégéjén mért adatnál.

A horvát közszolgálati televízió (HRT) hétvégi beszámolója szerint németek, szlovének és olaszok érkeztek nagyobb számban Horvátországba. A legnagyobb forgalom ezúttal is szombatra esett, a legtöbb utas a szlovén-horvát határon, valamint Magyarország felől, a Letenye-Muracsány (Gorican) átkelőn lépett be. A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-vel azt közölte: Letenyénél a három nap alatt Horvátország irányába összesen mintegy 73 ezer utas hagyta el Magyarországot.

A horvátországi légi forgalomban ugyanakkor rekordot is mértek. Splitben - amelynek reptere a Trogir melletti Kastelben található - szombaton 94 gépet vártak összesen 18 ezer utassal a fedélzetén, ami az idei év legmagasabb napi forgalmát jelentette.

A horvát SEEbiz gazdasági honlap összeállítása szerint a turisták számának idei csökkenése ellenére néhol növekedett a vendégéjszakák száma. Dubrovnikban például az év eleje óta 2 százalékkal kevesebb utazó fordult meg, ugyanakkor 6 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak.

Az átrendeződés egyik oka, hogy a szállásadók idén kedvezményekkel csábítják a turistákat, például 5 nap kifizetése után 7 napig maradhatnak a hotelben, másrészt a szállodáknál olcsóbb magánszállások és kempingek eddig néhány százalékkal több vendéget fogadtak, mint tavaly.

Az MTI tudósítójának adriai tapasztalatai alapján a vendéglátók és szállásadók az éttermi fogyasztások visszaesésében látják, hogy a nyaralni indulók kevesebbet költenek. Bár a kávéházak, éttermek árai Dalmáciában nem emelkedtek érzékelhetően a múlt év óta, az alkalmazottak arra panaszkodnak, hogy kevesebben térnek be hozzájuk.

Míg korábban német, olasz és szlovén turistából volt a legtöbb a horvát tengerparton, addig idén Dubrovnik, Split vagy Zára (Zadar) térségében feltűnően kevesebb némettel lehet találkozni. Láthatóan növekedett viszont a lengyel, a cseh és a szlovák utazók aránya, de a vízum ideiglenes eltörlése miatt orosz és ukrán turisták is nagyobb számban érkeznek adriai nyaralásra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!