szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Valószínűleg elegendő lesz az osztrák bankok tőkéje, hogy felszívja a gazdasági válság kelet-európai következményeiből származó veszteségeket – vélekedett az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) igazgatója egy hétfőn megjelent interjúban.

Természetesen továbbra is lesznek bedőlt hitelek, de ha a javulás a mostani ütemben folytatódik, elegendő lesz az osztrák bankok tőkéje – nyilatkozta a Profil című hetilapnak Thomas Mirow, a volt szocialista országok átalakulásának finanszírozására 1991-ben létrehozott londoni bank vezetője a térség legnagyobb hitelezői közé tartozó pénzintézetek helyzetéről.

„Fontos, hogy ezek a pénzintézetek ne vonuljanak ki ezekből az országokból, hogy finanszírozzák a majdani gazdasági fellendülést. Veszélyes mutatvány vár a bankokra: egyrészt továbbra is késznek kell lenniük a finanszírozásra, másrészt nem szabad túl agresszívan terjeszkedniük. Különösen ha a magánszemélyeknek és kisvállalkozásoknak nyújtott devizahitekről van szó. A válság egyik egyértelmű tanulsága, hogy a bankok hitelezési gyakorlata jelentősen hozzájárult egyes kelet-európai országok gazdasági visszaeséséhez” – fejtette ki Mirow, aki szerint egy ideig úgy tűnt, hogy a külföldi bankok piaci túlsúlya kockázatot jelent, de miután nem vonultak ki a térségből, erős nyugat-európai anyavállalataik végül stabilizáló tényezőnek bizonyultak.

Az EBRD-elnök szerint a térségnek nincs szüksége újabb konjunktúra-csomagra. Leginkább az segítene ezeken a gazdaságokon, ha a nyugat-európai országok gyorsan talpra állnának. Mirow szerint Kelet-Európa vélhetően túljutott már a válság nehezén, de a gazdasági fellendülés elhúzódó lesz. Az osztrák pénzintézetek, élükön a Raiffeisen Bankkal, több mint kétszázmillió euró kölcsönt helyeztek ki a kelet-európai feltörekvő gazdaságokban.

Az EBRD idén rekord összeget, hozzávetőleg nyolcmilliárd eurót helyez ki befektetések és hitelek formájában a működési területéhez tartozó feltörekvő gazdaságokba, a tavalyi 5,1 milliárd euró után. Az idei finanszírozásra korábban tervezett hétmilliárd eurós összeget szeptember elején egymilliárd euróval növelték.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Kisebbrendűek vagyunk, mert nincs eurónk?

Magyarországon az általános frusztrációt csak fokozza, hogy még mindig a forint a fizetőeszköz, elmaradt az euró gyors bevezetése. Az ismeretek hézagos volta miatt az eurózónát egyfajta mítosz övezi, ebből fakadóan pedig az eurózónán kívüli országok kisebbrendűeknek tűnnek fel. Érdemes közelebbről megvizsgálni azokat a feltételezéseket, amelyek e mítoszt táplálják. Andor László, az EBRD Magyarországot képviselő igazgatójának cikke.

MTI Gazdaság

Az OTP 1,6 millió saját részvényt adott el az EBRD-nek

Az OTP Bank Nyrt. a 2009. július 9-én megkötött részvény adásvételi szerződés alapján 1 585 559 darab OTP törzsrészvényt értékesített az EBRD részére a szabályozott piacon kívül - közölte a magyar hitelintézet a Budapesti Értéktőzsde honlapján szerdán.

MTI Gazdaság

EBRD-elnök: még sok nehézség következik

A felzárkózó európai térség államai valószínűleg nem térnek vissza a magas növekedési ütemekhez és a rekord méretű külföldi beruházásokhoz, amelyekben a válság előtt részük volt, erre figyelmeztetett pénteken az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke. Thomas Mirow óvott a válság alulértékelésétől is, mondván, hogy még sok nehézség következik.

MTI Gazdaság

A tervezettnél is több pénzt ad az EBRD Kelet-Európának

Még tovább növeli eddig is rekordértékűre tervezett idei kelet-európai finanszírozásait az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), a globális pénzügyi válság továbbra is érezhető hatásai és a növekvő finanszírozási igények miatt, közölték kedden a bank londoni központjában.

Mégis életben maradhat a fertőzésveszély miatt halálra ítélt galamb

Mégis életben maradhat a fertőzésveszély miatt halálra ítélt galamb

Financial Times: Szembe kell nézni Trump fájdalmas örökségével

Financial Times: Szembe kell nézni Trump fájdalmas örökségével

Meglehet Merkel utódja

Meglehet Merkel utódja