szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megfontoltnak nevezték londoni felzárkózó piaci elemzők a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn bejelentett fél százalékpontos - a többségi citybeli előrejelzésnek megfelelő - kamatcsökkentését, amellyel az MNB alapkamata 7,50 százalékra süllyedt. Az Equilor Befektetési Zrt. elemzői szerint nagyobbat is vághatott volna a jegybank.

Ralph Sueppel, a BlueCrest Capital Management londoni befektetési társaság feltörekvő piacokért felelős főközgazdásza az MTI-nek a hétfői kamatdöntés után azt mondta: megfontolt dolog volt egy újabb 1,00 százalékpontos csökkentés helyett kiszámítható, a piaci várakozásnak megfelelő ütemben lépni. Az alacsonyabb kamatszintet "lassan is el lehet érni ... az (MNB) racionális módon ezt a gyakorlatot alkalmazza" - tette hozzá.

Sueppel hétfőn az MTI-nek a további várható kamatpályáról azt mondta: várakozása szerint - ha a forint kitart jelenlegi árfolyamszintjén - az idei év végére 7,00 százalékig, 2010 végére 5,00 százalékig süllyedhet az MNB alapkamata.

A londoni City elemzői közösségében vannak ennél meredekebb enyhítési előrejelzések is. A Barclays Capital befektetési bankcsoport londoni elemzői szerint a következő két negyedév jó lehetőséget kínálna az ütemes kamatcsökkentésre, mivel az amerikai Federal Reserve és az euróövezeti jegybank (EKB) majdani szigorítási ciklusainak kezdete még odébb van, a globális kockázatvállalási hajlam javul, a magyar gazdasághoz kapcsolódó kockázatok pedig láthatólag jelentősen mérséklődtek. Mindez a Barclays Capital szerint indokolná, hogy a magyar jegybanki alapkamat már 2010 első negyedévének végére 5 százalékra csökkenjen.

Neil Shearing, a Capital Economics nevű vezető londoni gazdaságelemző csoport feltörekvő piaci közgazdásza az MTI-nek a hétfői kamatdöntés után azonban azt mondta: jóllehet voltak piaci találgatások egy esetleges 0,75 százalékpontos kamatcsökkentésről, az MNB hétfőn "a helyes döntést hozta meg". A magyar jegybanknak "óvatosan kell egyensúlyoznia": egyrészt mutatnia kell, hogy tesz valamit a gyengélkedő reálgazdaság felélesztésére, másrészt elejét kell vennie egy forinteladási nyomás kialakulásának - mondta az elemző.

Shearing várakozása szerint 2010 első negyedévéig 6,00 százalékra csökken a magyar jegybanki kamatszint, és utána, az év egészére elosztva még 1,00 százalékpontos csökkentés várható.

Arra a kérdésre, hogy az EKB és a Fed esetleges szigorítási ciklusának kezdete megállíthatja-e az MNB pénzügypolitikai enyhítési folyamatát, a Capital Economics londoni elemzője azt mondta: még nem számít kamatemelésre a vezető ipari gazdaságok jegybankjai részéről, úgyhogy ez egyelőre "nem ügy". Véleménye szerint a forintárfolyamot nem is a kamatszint-különbözetekből eredő hozamelőny határozza meg, ennél sokkal nagyobb hajtóerő a globális befektetői hangulat és a kockázatvállalási hajlam mindenkori mozgása - tette hozzá.

Az MTI előzetes londoni felmérésébe bevont bankok és elemző cégek többsége fél százalékpontos csökkentést jósolt, de volt agresszívabb, 1,00 százalékpontos enyhítést sem kizáró prognózis is.

Eltérően magyar elemzői vélemények (Oldaltörés)


Megoszlottak a banki elemzői vélemények a jegybanki alapkamat-csökkentés 50 bázispontos mértékéről: vannak, akik szerint ideális lett volna az időpont egy "merészebb" kamatvágásra is, míg mások úgy vélték, hogy a jegybank monetáris tanácsa körültekintő döntést hozott.

Az Equilor befektetési Zrt. sajnálatosnak nevezte, hogy nem lépett nagyobbat a monetáris tanács, bár az 50 bázispontos lazítás megegyezett a piaci konszenzussal. Egyebek között az infláció lassulásával és az állampapír-piaci hozamok csökkenésével indokolták véleményüket.

Elismerték ugyan, hogy a forint stabilitása is fontos szempont a monetáris tanács számára, véleményük szerint azonban a 75, vagy 100 bázispontos csökkentés a jelenlegi, még mindig pozitív hangulatban nem okozott volna túl nagy forintgyengülést, a gazdaság számára viszont mindenképpen üdítő lett volna.

Barta György, a CIB Bank elemzője ezzel szemben úgy vélte: az MNB prudens döntést hozott, amikor folytatta óvatos monetáris politikáját. Ezt jelezte már korábban is a jegybank, így ekkora vágásra számított a piac is. Az ennél markánsabb csökkentési várakozásokat túlzónak tartotta az elemző.

Úgy vélte, a következő hónapokban, ha fennmaradnak a kedvező körülmények: stabil marad a forint, nem romlik a kockázatvállalási hajlandóság, csökkennek a bankközi kamatok és sikeresek maradnak az állampapír-piaci aukciók, a jegybank fokozatosan tovább csökkentheti az alapkamatot. Barta György év végén 7 százalékos alapkamattal számol, de kedvező esetben 50 bázispontnál nagyobb lazítást is el tud képzelni addig, több lépésben. "Semmi értelme nem lett volna most rohanni" - reagált a nagyobb mértékű csökkentést szorgalmazók véleményére.

Londoni, felzárkózó-piaci elemzők is megfontoltnak nevezték a fél százalékpontos - a többségi citybeli előrejelzésnek megfelelő - kamatcsökkentést. Ralph Sueppel, a BlueCrest Capital Management londoni befektetési társaság főközgazdásza helyeselte a "kiszámítható, a piaci várakozásnak megfelelő" ütemben tett lépést. Az alacsonyabb kamatszintet "lassan is el lehet érni" - tette hozzá.

A forint csak kissé erősödött a kamatvágást követően: az eurót 270 forint körüli szinten jegyezték a bankközi kereskedelemben az MNB kamatdöntése előtt, majd azt követően nem sokkal 269 forint közelében.

A megkérdezett kereskedők elképzelhetőnek tartották, hogy a kamatdöntésnek volt némi forinterősítő  hatása, mivel a piac nagyobb vágástól "tartott". Hangsúlyozták azonban, hogy a régiós devizák árfolyamát elsősorban nem a kamatprémium, hanem a nemzetközi befektetői bizalom alakulása irányítja. A forint délutáni erősödését is inkább a javuló hangulatnak tudták be.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
MTI Gazdaság

London házról-házra: meredek csúszdán a magyar alapkamat

Hét százalék alatti jegybanki kamatszintet valószínűsítenek az idei év végére londoni feltörekvő piaci elemzők az előzetes konszenzustól alaposan elmaradó augusztusi magyarországi inflációs adatok után. A Cityben van olyan vélemény, hogy a változatlanul nagy negatív kibocsátási rés a maginfláció szintjén deflációhoz vezethet.

hvg.hu Gazdaság

Csaba László az utálatos kamatról és a jövő önfelemésztő politikájáról

Ami az IMF-et érdekli, rendben van, viszont ami minket kellene, hogy érdekeljen, az nincs - mondta a hvg.hu-nak Csaba László akadémikus a magyar gazdaság helyzetét jellemezve. A Közép-európai Egyetem (CEU) közgazdász professzorát a kamatcsökkentés lehetőségéről, a költségvetési szigor értelméről, az euró mielőbbi bevezetésének esélyeiről, illetve a várható világgazdasági tendenciákról kérdeztük.

MTI Gazdaság

MNB: 7-en szavaztak kamatcsökkentésre

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagjai közül heten szavaztak a jegybanki alapkamat 50 bázispontos csökkentésére a legutóbbi kamatdöntő ülésen, egy szavazat pedig 75 bázispontos mérséklésre érkezett - derül ki az ülés szerdán közzétett jegyzőkönyvéből.

Európa leggazdagabb embere újra túl a 100 milliárd dolláros álomhatáron

Európa leggazdagabb embere újra túl a 100 milliárd dolláros álomhatáron

Rasszizmusról és "mélyen gyökerező diszkriminációról" ír nyílt levelében Tim Cook

Rasszizmusról és "mélyen gyökerező diszkriminációról" ír nyílt levelében Tim Cook

19 millió forintra büntette a MagNet Bankot az MNB

19 millió forintra büntette a MagNet Bankot az MNB