szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A forint is az amerikai gyorsjelentésekre figyel a napokban, s mivel egyelőre jó hírek jönnek a tengerentúlon a magyar fizetőeszköz piacán is optimisták a befektetők.

Ismét az Egyesült Államokból érkező jó hírek adtak lendületet a forintnak. A magyar fizetőeszköz számottevően erősödött az euróhoz képest, s a közös európai pénz jegyzése a reggeli 269 fölötti szintről délutánra 267 környékére süllyedt.

Az erősödés hátterében egyértelműen a kedvező piaci hangulat áll, amit a vártnál jobb gyorsjelentések táplálnak – mondta Misik Sándor, a Hamilton devizakereskedője. A világ legnagyobb processzorgyártójának számító Intel a tegnapi amerikai zárás után tett közzé a várakozásokat meghaladó számokat, s kellemes meglepetést okozott ma a JP Morgan is. A tengerentúli jó hírek hatására persze világszerte szárnyalni kezdtek a tőzsdék, és ezzel párhuzamosan, ahogy lenni szokott erősödtek a feltörekvő országok devizái is.

Misik Sándor jelezte, a következő napokban – fontos makroadatok híján – ismét a gyorsjelentések határozhatják meg a forint útját. Holnap jelent az a Goldman Sachs, amely a legutóbbi gyorsjelentési szezonban az áttörést hozta, szakértők az állami bank kedvező számaihoz kötik a három hónappal ezelőtti tőzsde rali kezdetét. Bár elemzők most nem számítanak nagy meglepetésre a Goldman Sachstól, a piaci hangulatra komoly hatással lehetnek a hitelintézet, illetve a szintén holnap jelentő konkurense, a Citgroup számai.

A Hamilton devizakereskedője elmondta: amennyiben negatív meglepetés nem lesz a közeljövőben, az értékpapírpiacok, és a forint ereje is kitarthat a gyorsjelentési szezon végéig. Ezt követően azonban – mivel véleményük szerint jelenleg igencsak túlvett a piac, s túlzó a piaci optimizmus – jöhet némi korrekció.

Éves mélypontra esett mindeközben a dollár árfolyama. A zöldhasúhoz képest is számottevően erősödött a forint, s ennek eredményeként a hajnali 181-es szintről 179-ig csúszott a kurzus. Utoljára ilyen olcsó tavaly október elején volt a dollár. Ereszkedett a frank jegyzése is: hajnalban még 177,4 forintot kértek az alpesi devizáért, kora délután azonban 176 alatt is született kötés. Innen volt némi korrekció, így fél hatkor 176,4-en állt a kurzus.

Ecoline 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Két kép árulkodik arról, hogyan néz majd ki a Samsung Galaxy S21

Két kép árulkodik arról, hogyan néz majd ki a Samsung Galaxy S21

WHO-igazgató: A védőoltások nem tüntetik el teljesen a koronavírust

WHO-igazgató: A védőoltások nem tüntetik el teljesen a koronavírust

Kováts Adél vezetheti tovább a Radnóti Színházat

Kováts Adél vezetheti tovább a Radnóti Színházat