szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A japán jegybank 0,1 százalékon hagyta alapkamatát, javított a japán gazdaság kilátásaira vonatkozó megítélésén szerdán.

A Bank of Japan monetáris politikai tanácsa két napos ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően egyhangúlag a kamattartás mellett döntött. A kamatot tavaly decemberben csökkentették 0,3 százalékról 0,1 százalékra a gazdasági fellendülés ösztönzése érdekében.

"A japán gazdaság megindult a fellendülés útján.Növekednek a beruházások, növekszik az export és az ipari termelés, javul a készletállomány és megindult a világgazdasági fellendülés is, különösen a fejlődő térségekben" - írja a döntés indoklását tartalmazó közlemény.

Japán az április-júniusi periódusban - egy éves csökkenést követően - az első alkalommal ért el szerény mértékű negyedéves GDP növekedést. A munkanélküliség azonban továbbra is rekord közeli magasságban van és a bérek is csökkenő tendenciát mutatnak.

A Bank of Japan nem hozott döntést az idén korábban bevezetett hitelezési szükségintézkedések további sorsáról. A vállalati hitelfelvétel megkönnyítését követően az elemzők arra számítottak, hogy a jegybank az intézkedések visszavonása, vagy mérséklése mellett dönt, beleértve a jegybanki váltó- és vállalati kötvény vásárlásokat is.

A jegybank a japán gazdaság folyamatos javulására számít, de számos olyan bizonytalansági tényezőt lát a globális gazdasági fellendülés alakulásában és a nemzetközi pénzpiacok helyzetében, amelyek kisiklathatják a növekedést és tovább csökkentheti az árakat.

A volatilis élelmiszer árakat nem követő japán fogyasztói árindex rekord mértékben, 2,4 százalékkal csökkent augusztusban éves bázison. Az index hat egymást követő hónapban csökken és ez elhúzódó deflációs szakaszra utal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ököllel ütöttek meg két fiút egy bevásárlóközpontban

Ököllel ütöttek meg két fiút egy bevásárlóközpontban

Úgy tűnik, androidos alkalmazások is telepíthetők lesznek a Windows 10-re

Úgy tűnik, androidos alkalmazások is telepíthetők lesznek a Windows 10-re

Így ért a világ tetejére Maradona – a 86-os vb filmjével emlékeznek a futballzsenire

Így ért a világ tetejére Maradona – a 86-os vb filmjével emlékeznek a futballzsenire