szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Oszkó Péter pénzügyminiszter nyugtatta a piacokat: nem kell aggódni a forint miatt, miután az euró árfolyama többhónapos csúcsra emelkedett hétfőn.

Nem ad okot aggodalomra, s nem veszélyezteti az ország pénzügyi stabilitását a gyengülő forint – nyilatkozta Oszkó Péter pénzügyminiszter. A Forbes írása szerint a szaktárca vezetője azt is elmondta, hogy a magyar fizetőeszköz gyengélkedése beillik a globális trendekbe, s nem veszélyezteti az idei magyar költségvetést. Az Európai Bizottság jelenleg úgy látja: a büdzsé hiánya enyhén túllépheti a tervezettet.

Pletykáltak a piacon

A forint tegnap délután a budapesti és a londoni bankközi piacok zárását követően hirtelen nagyot gyengült, s az euró árfolyama egészen 283-ig szaladt, ilyen magasságokban pedig június közepe óta nem járt. Misik Sándor a Hamilton devizakereskedője jelezte: a tegnapi ideiglenes gyengülésben az a piaci pletyka is szerepet játszhatott, amely szerint gondok lehetnek a költségvetési törvény megszavazásával, fontosabb azonban, hogy este már a likviditás és a forgalom is alacsony volt a piacon, ennek megfelelően néhány "kisebb" megbízással viszonylag könnyen el lehetett mozdítani az árfolyamot.

Ezt mutatja az is, hogy az euró jegyzése nem tartózkodott sokáig a 280 fölötti sávban már hajnalra visszatért 278 környékére, sőt a 280-as szintről napközben is visszapattant a kurzus. Az árfolyam egyébként kedden egy nagyjából 2,5 forintos sávban mozgott: kora délutánra a hajnali 278 körüli szintről 279,7-ig emelkedett a kurzus, amely innen délután fél ötre visszasüllyedt 278 alá.

Hosszabb távon további forintgyengülés?

Misik Sándor elmondta a következő napokban elsősorban a tőkepiacok teljesítménye határozhatja meg a forint irányát is. A vezető tőzsdeindexek közül több is fontos szintekhez ért, ami ideiglenesen megállíthatja a korrekciót, s ez esetben az euró árfolyama is visszatérhet 275 környékére.

Hosszabb távon ugyanakkor inkább a forint gyengülését valószínűsít a szakember. Mint elmondta: a következő hetekben maradhat az elmúlt időszakban látott irány, s 285-290 környékére állhat be december elejére az euró jegyzése

Frank és Sam

Az euróéhoz hasonlóan alakult a svájci frank árfolyama is kedden. Az alpesi deviza 184,2 forinton vágott neki a napnak, innen egészen 185-ig szaladt (ilyen magasságokban a tegnap estét leszámítva bő 4 hónapja nem járt a kurzus), majd benézett 184 alá is. A dollár ugyanakkor drágább lett a hét második napján: a 188 alatti kezdést követően délben már 191 fölött is megfordult a zöldhasú jegyzése, amely délután fél hatkor egy hajszállal 190 alatt állt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Petry Zsolt tisztára akarja mosni a nevét

Petry Zsolt tisztára akarja mosni a nevét

Komoly indokkal kérvényezhetik a gyerekek távolmaradását a szülők

Komoly indokkal kérvényezhetik a gyerekek távolmaradását a szülők

Ausztráliában 700 ezer oltás után két vérrögösödéses esetet találtak

Ausztráliában 700 ezer oltás után két vérrögösödéses esetet találtak