szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kínai Wanhua csoport összesen 140 millió euró forrást nyújt a BorsodChemnek, miután a felek megállapodtak a kazincbarcikai vegyipari cég tőkeszerkezetének átstrukturálásáról. Az átalakítás végén a kínaiak megvehetik a teljes céget.

A több hónapnyi intenzív tárgyalás után tető alá hozott megállapodás szerint a Wanhua Industrial Group mintegy 30 millió euró kezdeti forrást bocsát a BorsodChem rendelkezésére. Az átstrukturálási folyamat lezárásakor a Wanhua további 110 millió euróval finanszírozza a BorsodChemet. A vállalat tájékoztatása szerint a jelenlegi konszenzusos megoldás stabilizálni fogja a BC működését, és pénzügyi rugalmasságot és szilárd alapokat biztosít a vállalat hosszú távú növekedéséhez.

A kazincbarcikai vállalat az új izocianátgyártó üzemének és salétromsavgyárának felépítésére, valamint általános vállalati célokra fogja felhasználni az összesen 140 millió euró új forrást, amely a senior banki hitelekkel azonos feltételekkel bír. Amint az átstrukturálási ügylet lezárul, a Wanhua gyakorolhatja vételi opciós jogát, amellyel a következő 24 hónap folyamán megvásárolhatja a jelenlegi főtulajdonosok − a Permira Alapok és a VCP Capital Partners − BorsodChemben birtokolt teljes részesedését. A felek megállapodtak abban, hogy a tranzakció részletei nem nyilvánosak. A megállapodást még jóvá kell hagyniuk a hitelezőknek.

„Az új forrás épp időben érkezik, hiszen vállalatunk most készül a korábban leállított beruházási program folytatására. Hálás vagyok a Wanhua támogatásért, amit remélem, a banki és mezzanine (tőkefedezetű) hitelezők is jóváhagynak majd. A BorsodChem elkötelezett a TDI 2 üzem és a salétromsavgyár-beruházások mielőbbi befejezése mellett. Várakozásaink szerint az üzemek megtérülése számottevően tovább javítja a társaság nyereségességét” – mondta Wolfgang Büchele, a BorsodChem elnök-vezérigazgatója.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Pánzügyi rendezés: a kormány szabad jelzésére vár a BorsodChem

A szerkezeti átalakításnak köszönhetően lényegesen hatékonyabban működik a BorsodChem (BC) Zrt., így a menedzsment biztos abban, hogy a lejáró hiteleket a vállalat időben ki tudja majd fizetni. A BorsodChemnél (BC) tehát minden adott a folyamat lezárásához, jelenleg már csak a magyar kormány szabad jelzésére várnak – közölte Wolfgang Büchele, a BC vezérigazgatója.

hvg.hu Gazdaság

Stratégiai egyezség: a kínai cég kisebbségben marad a BorsodChemben

Elkötelezettséget vállalnak – a jelenleg kialakult egyezség szerint – az észak-borsodi, kazincbarcikai székhelyű BorsodChem Zrt. (BC Zrt.) fő tulajdonosai – a Permira és a Vienna Capital Partners (VCP) –, illetve a stratégia befektetői szerepre törekvő Wanhua csoport, hogy annyi további friss forrással járulnak hozzá a BorsodChem további működéséhez, amennyi elegendő a vállalat újbóli növekedési pályára állításához – közölte a BorsodChem Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A fodrászok többsége megmenekült az újranyitással, de a fotósok még mindig bajban vannak

A fodrászok többsége megmenekült az újranyitással, de a fotósok még mindig bajban vannak

Pálinkás József: Csak megegyezéses, őszinte politizálással érhető el változás

Pálinkás József: Csak megegyezéses, őszinte politizálással érhető el változás

Két hónap ingyenfilmezést ígér egy új androidos app, de nagy bajt csinál vele, ha telepíti

Két hónap ingyenfilmezést ígér egy új androidos app, de nagy bajt csinál vele, ha telepíti