Tetszett a cikk?

Indokolatlanul mellőzte konzorciumvezetőként a közbeszerzést az elektronikus levéltár tervezése kapcsán a Kopint-Datorg Infokommunikációs Zrt., ezért 1 millió forint pénzbírságra büntette a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) – a határozat a Közbeszerzések Tanácsa honlapján olvasható.

A Kopint-Datorg vezeti azt a konzorciumot, amelynek a Magyar Országos Levéltár és a Budapest Főváros Levéltára a tagjai. A konzorcium 2,9 milliárd forint támogatást kapott az elektronikus levéltár megteremtésére, az Elektronikus Közigazgatás Operatív Programtól.

A munka első fázisa az elektronikus levéltárra kiírandó közbeszerzés előzetes informatikai tervezése. A munkára 5 cégtől kért ajánlatot a Kopint-Datorg, közülük három tett ajánlatot, és nyertest is hirdetett az ajánlatkérő. A dolog szépséghibája az volt, hogy közbeszerzésen kívül intézte a tendert.

A VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft. indított jogorvoslati eljárást a Közbeszerzési Döntőbizottságnál a Kopint-Datorg ellen, miután az a nyertes cég számláit benyújtotta hozzá kifizetésre. A VÁTI ugyan is úgy vélte, hogy a feladatra közbeszerzést kellett volna kiírni, míg a Kopint-Datorg ellenkező állásponton volt.

Végül a Közbeszerzési Döntőbizottság is a kötelező közbeszerzés mellett foglalt állást. A Kopint-Datorg azzal érvelt, hogy az alapító határozatába foglalt alaptevékenysége ellátásához, közbeszerzés nélkül vásárolhat tudományos műveket, és vehet igénybe szakértőt. A KDB ezzel szemben úgy találta, hogy az önként vállalt kiegészítő gazdasági tevékenységei közül a főtevékenysége TEÁOR számát kell alapul venni. Miután az elektronikus levéltár megvalósítása nem alaptevékenysége a Kopint-Datorgnak, így azt csak vállalkozói tevékenységként végezheti, ahhoz pedig kötelező lett volna közbeszerzést kiírnia.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Kult

Megbírságolták a Szépművészeti Múzeumot

A Szépművészeti Múzeumot 3 millió forintra bírságolta a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB), mivel a föld alatti bővítésre kiírt tender dokumentációját az eredményhirdetés után módosította, a határozat a Közbeszerzések Tanácsa honlapján található. A Szépművészeti Múzeum nem ért egyet a KDB döntésével, jogorvoslati kérelmet nyújtott be az illetékes bírósághoz.

MTI Itthon

KDB: kirívóan drága vagyonvédelmi ajánlat nyert Szegeden

Kirívóan drága ajánlatot nyilvánított nyertesnek Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata a négy évre szóló személy- és vagyonvédelmi feladatokra kiírt közbeszerzés értékelésekor, ezért az önkormányzatot 2 millió forintra bírságolta a Közbeszerzési Döntőbizottság - a határozat a Közbeszerzések Tanácsa honlapján jelent meg.

MTI Gazdaság

Elcsúsztak a hőpapíron: közbeszerzési bírság a Madách Színháznak

A Madách Színház Nonprofit Kft. jegyértékesítő programra kiírt egyszerű közbeszerzésével kapcsolatos szabálytalanság miatt 500 ezer forintra bírságolta a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) a színházat. A cég ugyanis ellentmondásosan határozta meg a közbeszerzés tartalmát – a február 2-án kelt határozat a Közbeszerzések Tanácsa honlapján jelent meg.

Adagonként 19,5 euróért vett az EU újabb 900 millió Pfizer-vakcinát

Adagonként 19,5 euróért vett az EU újabb 900 millió Pfizer-vakcinát

Legyőzhetjük a vírust, de utána hosszú romeltakarítás jön

Legyőzhetjük a vírust, de utána hosszú romeltakarítás jön

Kiránduló nővel erőszakoskodott egy 19 éves férfi a budai hegyekben

Kiránduló nővel erőszakoskodott egy 19 éves férfi a budai hegyekben