szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Reuters hírügynökség által 44 elemző körében végzett felmérése szerint a forint gyengülhet kissé az elkövetkező hónapokban, de 12 havi távlatban egy százalék közeli erősödés elé néz.

A felmérést még azelőtt végezték el, hogy ismertté vált volna a bolgár döntés az ERM-2 rendszerbe való belépés elhalasztásáról a vártnál magasabb államháztartási hiány miatt, illetve a lengyel jegybank beavatkozása a zloty erősödésének megakadályozására. Ezek hatása azonban elemzői vélemények szerint átmeneti, a térségbeli devizák árfolyam alakulását hosszabb távon nem befolyásolja. A lenyel zloty és a román lej 12 havi távlatban 3 százalék körül erősödhet (péntek délelőtti árfolyamukhoz képest), a cseh korona pedig egy százalék körüli erősödést érhet el.

A felmérés eredménye alapján a zloty célárfolyama 3,75-ös euró árfolyamról 3,72-re, a lej célárfolyama 4,05-ös euró jegyzésről 4,0-ra, a cseh korona célárfolyama 25-ös euró jegyzésről 24,85-re, a forinté pedig 265,30-ról 265,00-re módosult 12 havi távlatban. A felmérés egyben megállapítja, hogy a gyengébben teljesítő devizák, a forint és a lej jövőre már felzárkózhat a zloty és a cseh korona mögé. A világgazdasági válság súlyosabban érintette a magyar és a román gazdaságot térségbeli társainál, IMF-támogatás igénybe vételére kényszerítve a két országot.

A térségbeli devizák árfolyamai, tőzsdeindexei és kötvényárai emelkedtek az idén és az elemzők egybehangzó véleménye szerint további erősödési potenciállal rendelkeznek – a görög adósságszolgálati válság átmeneti visszatartó hatásával együtt is. Az elemzők szerint a forint árfolyamára kockázatot jelent a – választásokon várhatóan győztes – Fidesz terve a költségvetési deficit cél megemelésére. A forint azonban ezzel együtt is stabilan tarthatja árfolyamát a 270-es euró jegyzés környékén az elkövetkező hat hónapban. A magyar és a román jegybank a várakozások szerint tovább csökkenti alapkamatát az idén, de az állampapír hozamok még így is messze a cseh hozamok felett vonzóak maradnak a befektetők számára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Kész csoda, de mégis a forint a legvonzóbb deviza

A Credit Suisse minden hónapban felértékel 17 feltörekvő piaci devizát (köztük a forintot) 11 piaci, illetve makrogazdasági paraméter alapján. Minél magasabb pontszámot gyűjt egy-egy deviza, annál valószínűbb, hogy a mögötte álló tényezők a felértékelődése irányába mutatnak.

MTI Gazdaság

Stabil árfolyamra számíthatnak a közép- és kelet-európai valuták

Hétfő reggel a forint 270,68/euró volt vételi oldalon, jobb a pénteki késői 271,18/eurónál. A forint várhatóan 270-272/euró között marad hétfőn is, miközben a zloty kissé erősödhet, a cseh korona valamelyest gyengülhet, írta elemzők véleményét idézve hétfő reggel a Dow Jones hírügynökség. A forint pénteken 0,56 százalékkal romlott, a zloty 0,30 százalékkal gyengült, a cseh korona 0,01 százalékkal javult az euróval szemben.

Hirdetésekhez is használja a felhasználók beszédét a Spotify

Hirdetésekhez is használja a felhasználók beszédét a Spotify

Csodás új Ferrarija van Charles Leclerc-nek

Csodás új Ferrarija van Charles Leclerc-nek

Visszaadott egy indián skalpot a németországi Karl May Múzeum

Visszaadott egy indián skalpot a németországi Karl May Múzeum