szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Visa kártyatársaság csökkenti azt az összeget, amit a bankok egymás között számítanak fel betéti (debit) kártyával való fizetés esetén - közölte hétfőn az Európai Bizottság. A tervezett csökkentés érinti a magyarországi tranzakciókat is.

A társaság tervei szerint a tranzakciók értékének 0,20 százalékában maximálná a bankközi jutalékot (interchange).  Az Európai Bizottság közlése szerint ez a jutalék vonatkozna valamennyi határokon átnyúló tranzakciókra, továbbá a belföldi tranzakciókra Magyarország mellett Izlandon, Írországban, Olaszországban, Máltán, Svédországban, Luxemburgban és Hollandiában is.

A tervek szerint a belföldi bankközi jutalék átlagosan 60 százalékkal, a határokon átnyúló tranzakcióknál átlagosan 30 százalékkal csökkenne. Az Európai Bizottság nyomására a MasterCard már tavaly áprilisban leszállította a bankközi jutalékot, ugyancsak 0,20 százalékra.

Az Európai Bizottságnál egyszersmind közölték, hogy ezzel az ügy még nincs befejezve a Visánál, a hitelkártyákra vonatkozó versenyügyi vizsgálat folytatódik. A bizottság ágazati vizsgálata ugyanis korábban ugyanis súlyos versenykorlátozó tényezőket tárt fel a lakossági bankügyletek terén, köztük a bankkártyák, a fizetési rendszerek és a lakossági banki termékek piacain.

A Visa debit-és hitelkártyáival az európai gazdasági térségben (EU plusz Izland, Liechtenstein, Norvégia) a kártyás fizetéseknek nagyjából egyharmadát bonyolítják le. A magyar parlament tavaly decemberben az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításával felső korlátot szabott a bankkártyával történő fizetés esetén felszámolt bankközi jutalékra, ami a fizetett összeg 0,3 százaléka, de maximum 100 forint lehet tranzakciónként, ha a fizetés betéti kártyával történik.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
60 ezer forinttal kevesebb lehet valójában az átlagkereset

60 ezer forinttal kevesebb lehet valójában az átlagkereset

Donald Trump a Village People slágerére ropja, megőrül érte az internet

Donald Trump a Village People slágerére ropja, megőrül érte az internet

Új elővárosi vasút indul Budapest és Piliscsaba között

Új elővárosi vasút indul Budapest és Piliscsaba között