szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hétfőn véget ért a sanghaji expó tesztidőszaka, de még majdnem mindenütt folynak apróbb munkálatok, csinosítások; a magyar pavilonon - a vasárnapi nagy roham után - ugyancsak az utolsó simításokat végzik.

Vasárnap mintegy félmillió embert engedtek a világkiállítás területére, ami meglehetősen nagy nyomást jelentett a pavilonokra. Egyes helyeken 3-4 órát is kellett várni arra, hogy az érdeklődő bejusson. Hatalmas, végeláthatatlanul hosszan kígyózó sorok voltak a kínai, az ausztrál, a japán, a szaúd-arábiai, a német és a spanyol pavilonoknál is. A sorok mellett különböző színű egyenruhások igyekeztek felügyelni a rendre, hogy ne legyen tolakodás, és senki ne sodródjon ki.

A tájékoztatás megfelelő, számos helyen megtalálható az expó térképe és számos önkéntes is segít. Viszonylag sok a pihenőhely, ha valaki elfárad, le tud ülni. Szemétgyűjtő is van elegendő, körülbelül 1500 nagyméretű kukát helyeztek ki, miután  a próbák alkalmával bebizonyosodott, hogy az eredetileg tervezettek "nem elég hatékonyak".

Hétfőn nagyjából százezer ember jött el az utolsó tesztre. Ezen a napon is a kínai pavilon volt a legnépszerűbb, előjegyzésben 45 perc alatt betelt az 50 ezres látogatói keret. Az európai "negyed" hétfőn nem volt már olyan zsúfolt, a német és a spanyol pavilon például nem is nyitott ki. A második legnépszerűbb ausztráloknál viszont hétfőn is volt, hogy három órát kellett várni, amíg valaki eljutott a bejáratig. A magyar pavilon mindkét napon a látogatók mintegy 7-8 százalékát fogadta. Vasárnap 32 ezer ember látta a "majdnem teljesen" kész kiállítást, míg hétfőn 5 ezer fölött volt az érdeklődők száma. A pavilon mellett és mögött vezetett szalagkorlátok szabta ösvény vasárnap szinte folyamatosan zsúfolt volt, a magyar alkalmazásban lévő őrök 4-5 percenként engedtek be bekörülbelül 300 embert.

Szöllősi Éva a pavilon igazgatóhelyettese részletesen bemutatta a pavilont. Elmondta, hogy elégedettek az eddigi tapasztalatokkal, és úgy érzik, hogy az emberek értőn fogadják a Gömböc üzenetét, érdeklődéssel közelednek a látottakhoz. Nagyon sokat számít, hogy a fiatal és kedves kínai alkalmazottak szinte megállás nélkül magyaráznak a nagyjából folyamatosan haladó embereknek. Közben szól a zene, a fa installáció világító végű, mennyezetből függő különböző hosszúságú elemei, a rudak lassan ereszkednek, illetve emelkednek. Középen a nagyméretű, fényes Gömböc.

"Belül a natúr fa, a kavicsos padlózat, kívül a vízfüggöny a természetet idézik" - mondja D. Gere József, aki a kivitelezés befejezésében és az üzemeltetés elindításában segédkezik Sanghajban, s mint elmondta, 1958-tól valamennyi magyar világkiállítási szereplést végigkísérte. "Magyarország kreatív" - ez lehet az itteni rövidke erdei sétának a felismerése - véli a szakember. A megszólított látogatók pedig szinte megismétlik az általa elmondottakat. "Mintha egy erdőben lettünk volna" - mondja egy, a pavilonból kilépő nő. Egy építészt, aki a feleségével jött, meglepték a látottak, de - mint mondta - jó érzéssel sétált a fa rudak között, "különleges élmény, nagyon más, mint amit a szomszéd pavilonokban láttunk" - jegyzi meg inkább elismerően. A sanghaji expó május elsején nyílik, és becslések szerint 70 millió látogató - naponta mintegy 400 ezer - keresi majd fel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Szigorítják a pekingi, sanghaji metró ellenőrzését

A moszkvai metróban elkövetett öngyilkos merényleteket követően Peking megerősítette a város metróhálózatának biztonsági ellenőrzését, a világkiállításra készülő Sanghajban pedig már ezrek felügyelik a földalatti vasút rendjét - tájékoztattak helyi, városi illetékesek.

Ha nem vigyázunk, elveszíthetjük a lajhárokat

Ha nem vigyázunk, elveszíthetjük a lajhárokat

Elkapta a koronavírus-fertőzést a Szent János Kórház főigazgatója

Elkapta a koronavírus-fertőzést a Szent János Kórház főigazgatója

Füstölt egy kórterem az Uzsoki Utcai Kórházban

Füstölt egy kórterem az Uzsoki Utcai Kórházban