szerző:
MTI

Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója szerint a devizahitelesek jelenlegi gondjait valójában nem a forint jelentős árfolyamkilengése okozta. A forint árfolyamgyengülése nem volt akkora még 2009 elején sem, mint amit az indokolt volna, hogy az ország gyakorlatilag pénzügyi krízisen ment át 2008 végén, 2009 elején - mutatott rá.

A befektetési igazgató, elemezve az elmúlt 4-5 év árfolyammozgásait, úgy vélte: néhány éves időtartam alapján a devizamozgások nem voltak olyan nagyok, amelyek rosszabb helyzetbe hozták volna a devizában eladósodott személyeket, és jobban megemelték volna a törlesztőrészletüket, mint a forinthitelesekét. Korábban, amikor még a forintkamatok magasabb szinten álltak, a devizahitelesek kifejezetten előnyt élveztek. A legutóbbi napok, illetve 2009 elejének a nagyobb forint-árfolyammozgása legfeljebb kompenzálták ezeket a korábbi előnyöket - mutatott rá.

Az elemző szerint, még ha a relatíve rövidebb futamidejű  autóhitelekre nézzük meg ezeket az árfolyammozgásokat, akkor is az mondható el, hogy az árfolyamgyengülés eddig hosszabb távon nem okozott  jelentősebb hátrányt a devizaadósok számára. Természetesen, aki a válság előtt közvetlenül vett fel devizahitelt, az nem részesedett a korábbi előnyökből, de a legtöbb adós számára a devizahitel kifejezetten megérte. 

Véleménye szerint sokkal inkább azok kerültek nagy bajba a devizaadósok közül, akiknek több különböző hitele és túl nagy hitelösszege volt, illetve, akik a törlesztés ideje alatt elvesztették a  munkahelyüket vagy tartósan betegek lettek. Magyarország 2008 végén, 2009 elején gyakorlatilag a pénzügyi-gazdasági krízis, sőt a csőd szélére került, azonban a forint akkori árfolyammozgása hosszabb távra vetítve sem mutatott jóval gyengébb árfolyamot, mint akár 2008-ban vagy 2007-ben - emelte ki.

Duronelly Péter megítélése szerint devizában érdemesebb volt eladósodni az elmúlt években, mint forinthiteleket felvenni.  Természetesen egy országot rendkívül sérülékennyé teszi a külföldi adósság, és ha valóban devizakrízis lett volna az országban, akkor a devizahitelesek jóval nagyobb bajba kerültek volna. A krízist sikerült elkerülni, még akkor is, ha azok, akik a fenti okok miatt hiteleikkel nehéz helyzetbe kerültek, személyes illetve családi krízisként élték vagy élik meg most is adósságaik terheit - elemezte.

Az azonban továbbra is fennáll: ha tényleg gyengülne a forint árfolyama, és nem csak olyan kevéssé, mint 2009-ben, akkor természetesen a devizahitel egy ponton katasztrófát okozna - mutatott rá a befektetési igazgató.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Király Júlia: megfontolandó a devizahitelek korlátozása

Ha 20 év múlva visszatekintünk a mostani gazdasági helyzetre, akkor egy remélhetőleg sikeres válságkezelés tanulságaiból arra a következtetésre jutunk majd, hogy a lakossági szemléletváltás mellett a devizahitelezés bizonyos mértékű korlátozása is szükséges lépés volt − mondta Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a Debreceni Egyetem közgazdaságtani tanszékén rendezett mai konferencián.

hvg.hu Gazdaság

GfK: a lakosság többsége egyetért az MNB devizahitelezési javaslatával

A lakosság 89 százaléka egyetért a Magyar Nemzeti Bank (MNB) javaslatával, amely szerint nagyobb körültekintéssel és felelősséggel szükséges hitelt nyújtani – áll a GfK Hungária felmérésben, amelyet a jegybank megbízásából készítettek. A felmérés szerint a lakosság mintegy kétharmada értesült már az MNB kezdeményezéséről.

hvg.hu Gazdaság

EBRD-válságjelentés: szabályozni kellene a devizahitelezést

A devizaalapú hitelezés szabályozását, sőt bizonyos esetekben korlátozását is meg kellene fontolniuk a kelet-európai gazdaságoknak - áll a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) által az átalakuló térségről hétfőn kiadott éves jelentésben.

Szijjártó: vészhelyzeti telefont létesítettek a Srí Lankán tartózkodó magyaroknak

Szijjártó: vészhelyzeti telefont létesítettek a Srí Lankán tartózkodó magyaroknak

Elnökválasztás Ukrajnában és Észak-Macedóniában

Elnökválasztás Ukrajnában és Észak-Macedóniában

A kormány bevágta a kiskapukat, de azzal a lendülettel sok értelmes kezdeményezést is letarolt

A kormány bevágta a kiskapukat, de azzal a lendülettel sok értelmes kezdeményezést is letarolt

Nehéz-Posony: A hatalom önmaga felett ítél

Nehéz-Posony: A hatalom önmaga felett ítél

Nyolc robbantás az összehangolt húsvéti merényletsorozatban

Nyolc robbantás az összehangolt húsvéti merényletsorozatban

A német belügyminiszter nem kérdőjelezi meg Orbán demokrataságát

A német belügyminiszter nem kérdőjelezi meg Orbán demokrataságát