szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az élelmiszerek csomagolásán a jövőben fel kell tüntetni a tápanyag-összetételre és a napi ajánlott bevitelre vonatkozó adatokat - döntött szerdán Strasbourgban első olvasatban az Európai Parlament (EP).

Az Európai Bizottság erről szóló előterjesztésének célja a fogyasztók jobb tájékoztatása, ugyanakkor annak elkerülése, hogy az új szabályok túlzott terhet jelentsenek az élelmiszeripar, különösen a kis- és közepes vállalatok számára. A javaslat összevonná, egyszerűsítené és felülvizsgálná a meglévő uniós élelmiszer-címkézési szabályokat. A parlamentben megszavazott szöveg szerint a címkéken kötelező lenne feltüntetni az energia-, zsír-, telítettzsír-, cukor- és sótartalmat. Emellett a csomagoláson közölni kell a napi ajánlott bevitel mennyiségét, valamint fel kell tüntetni a protein-, rost- és transzzsírsavtartalmat is.

A parlamenti többség elutasította azt az indítványt, amely előírta volna, hogy piros, sárga, illetve zöld színekkel jelöljék a magas, közepes, illetve alacsony só-, cukor-, illetve zsírtartalmat. Bizonyos termékeknél - például a marhahúsnál, a méznél, olívaolajnál, gyümölcsnél, zöldségnél - már most is kötelező a származási ország feltüntetése. A képviselők támogatták azt a javaslatot, hogy ezt kiterjesszék az összes hús- és tejtermékre, valamint az egy összetevőjű termékre. A hústermékek címkéinek tartalmazniuk kell az állat születésének, tartásának és levágásának helyét. Azt is jelölni kell, ha az állatot - bizonyos vallási előírások miatt - kábítás nélkül ölték le.

A képviselők a nem előre csomagolt termékeket - ilyen például a hentesnél vásárolt hús - kivennék a tápértékcímkézési kötelezettség alól. A kézzel gyártott élelmiszertermékeket előállító mikrovállalkozásoknak szintén nem kellene címkézniük. A parlamenti többség az alkoholokat is mentesítené a kötelezettség alól, viszont szigorúan címkézné a kevert alkoholos italokat.

Az EP 559 igen, 54 nem vokssal, 32 tartózkodás mellett fogadta el a szöveget. A tervezet azonban az EU-tagállamok kormányait képviselő Tanácsból jó eséllyel második olvasatra visszakerül majd a parlamentbe. A jogszabály végleges elfogadása után az élelmiszeriparnak három éve lesz az átállásra, kivéve a száznál kevesebb főt foglalkoztató, ötmillió eurónál kisebb forgalmú cégeket, amelyek öt évet kapnak a felkészülésre.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Vállalkozás

Öt szempont, hogyan választunk boltot

Egyre több alacsony árfekvésű sajátmárkás termék van a piacon, amely évről évre többet hoz az áruházláncok konyháira. A válságon kívül mi befolyásolja e termékek iránti keresletet és milyen típusú boltokban keresik a vásárlók ezeket a termékeket?

MTI Világ

Több élelmiszeret vihetünk magunkkal Horvátországba

Idén jelentősen emelkedett a Horvátországba bevihető áruk értéke és az áruk köre - közölte a nyári szezon indításaként Letenyén tartott keddi sajtótájékoztatóján a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) szóvivője.

hvg.hu Plázs

Nem kell minden E-től félni

Figyelni kell az élelmiszerek csomagolásán föltüntetett táplálék-kiegészítőkre, de ezek használatának teljes megszüntetése veszélyes volna: ide tartoznak ugyanis az ételekhez hozzáadott, létfontosságú vitaminok is. A táplálékkiegészítőkről az Európai Unió szakfolyóirata, a Food Today közölt figyelemreméltó cikket.

hvg.hu Gazdaság

A gyümölcslén, a csokoládén és az olajon spóroltunk tavaly

Tavaly az átlag felett nőtt a húskészítmények, a kávé, a gyümölcsjoghurt és a kutyaeledel kiskereskedelmi eladása. Az élelmiszerek összforgalma értékben 2 százalékkal emelkedett, mennyiségben 1,5 százalékkal csökkent 2008 decembere és 2009 novembere között.