szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Értékelő elemekkel vegyes tudósításban számolt be szerdai számában a Die Presse című osztrák napilap a magyar kormány 29 pontból álló gazdasági csomagjáról és a tervezett banki különadót övező vitáról.

Nézőponttól függően irigylésre méltó vagy éppen kilátástalan a magyar kormány helyzete − vélekedett Die Presse osztrák napilap budapesti tudósítója. Az egyik oldalon egy 28 pontból álló gazdasági program áll, amely a szigorú takarékossági intézkedések mellett a gazdasági fellendülést ösztönző elemeket is tartalmaz. A másik oldalon "a 29-es számú intézkedés", az úgynevezett bankadó, amely ellen minden eszközzel küzd a pénzügyi szektor − írta a Die Presse.

A cikk felidézi, hogy sajtóértesülések szerint külföldi bankok a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) fordultak a bankadó terve miatt. A lap szerint az IMF nehezen tud közvetíteni az ügyben: ha új megállapodást akar kötni Magyarországgal, akkor szüksége van egy ösztönzőre, a bankadó megtiltása minden bizonnyal nem a megfelelő jelzés volna. A magyar kormány ez ügyben egykedvűségét hangsúlyozza− írta a szerző és idézte Matolcsy György nyilatkozatát, amely szerint a kormány az ősz elején dönt majd arról, hogy köt-e új megállapodást a Valutaalappal.

Orbán Viktor szerint az ország nem feltétlenül van ráutalva újabb pénzügyi segítségre. Magyarország azonban nemcsak az IMF-nek, hanem az Európai Bizottságnak is a szavát adta, hogy betartja a 3,8 százalékos hiánycélt. Mintha csak a takarékossági terveket akarná alátámasztani, a statisztikai hivatal éppen most közölte, hogy az államháztartás hiány júniusban az éves előirányzat 118,9 százaléka volt, további túllépésre tehát nincs lehetőség − tette hozzá a szerző.
A kormány kész tárgyalni a bankadó jövő évi feltételeiről. Azt, hogy a tárgyalásokat felfüggesztették, kormányzati oldalon és a bankszférában is ésszerűnek találják, bár ezt nyilvánosan nem akarják elismerni a lap szerint.

A parlamentben eközben teljes gőzzel működik a törvényhozási gépezet, a 29 pontból 16-ot várhatóan ezen a héten elfogad a kormánytöbbség. A legtöbb pont jogilag kényes, de pénzügyi hatását tekintve majdhogynem erőtlen, elvégre a megtakarítandó 300 milliárd forint kétharmadának a pénzügyi szektorból kell befolynia − írta a Die Presse.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!