szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az év elején kirobbant adócsalási botrány újabb hullámaként az illetékes német hatóságok nagyszabású razziákba kezdtek a Credit Suisse svájci bank németországi fiókjainál.

Csütörtöki sajtóértesülések szerint a nyomozást azzal a gyanúval indították, hogy az adócsalási botrányban leginkább érintett svájci bank rendszeres támogatást, sőt, konkrét tanácsadást nyújtott azoknak a német állampolgároknak, akik pénzüket az adófizetések megszegésével igyekeztek a bank számláin elhelyezni.

Az észak-rajna-vesztfáliai államügyészség közlése szerint a razziákat több száz hatósági alkalmazott bevonásával szerdán kezdték, és azok a következő napokban is folytatódnak. Eddig 13 német városban lévő Credit Suisse-bankfiókot vizsgáltak át.

Németország történetének eddigi legnagyobb adócsalási botránya februárban robbant ki, és a szálak immár szinte követhetetlenek. Egy informátor - akinek személyazonosságát azóta sem közölték - akkor állt elő egy lopott CD-vel, amely több mint 1000, svájci bankszámlákon jelentős adócsalást elkövető német állampolgár adatait tartalmazta. A szóban forgó lemezért 2,5 millió eurót kért, amit hosszú jogi és erkölcsi viták után - Merkel kancellár és Schauble pénzügyminiszter utasítására - kifizettek neki. A hatóságok ugyanis úgy ítélték meg, hogy elsődleges az adócsalás elleni harc, és ebből kiindulva a cél szentesíti az eszközt.

Ezt követően több más informátor hasonló, állítólagos német adócsalókat leleplező CD-, illetve DVD-lemezekkel állt elő, és a hírek szerint az illetékes hatóságok többségükkel tárgyalásokba kezdtek. A leleplezéstől tartva pedig megindult az utólagos adóbefizetések áradata, Németországban ugyanis az érvényben lévő jogszabályok lehetővé teszik, hogy az elmaradt adót az érintettek utólag és büntetlenül mindaddig befizessék, míg az elkövetett adócsalást hivatalosan rájuk nem bizonyítják. Végül az egész botrány nemzetközi szálaként meglehetős diplomáciai feszültség keletkezett Németország és a banktitok rendszeréhez ragaszkodó Svájc között. A svájci hatóságok azzal vádolták a német kormányt, hogy lopott banki adatokat használ fel, és ily módon közönséges bűnözőkkel kereskedik.

A most indított új vizsgálatok újabb olajat önthetnek a tűzre. A csütörtöki német újságok szerint ugyanis a német hatóságok olyan adatlemezekhez jutottak, amelyek egyértelműen arról tanúskodtak, hogy a Credit Suisse módszeresen oktatta alkalmazottait az adócsalások különböző eszközökkel történő támogatására, így a többi között arra, hogy miként lehet az adózatlan betéteket "adózott" befektetésekké átváltoztatni. A német hatóságok birtokába került Credit Suisse-prezentáció azt sugallta, hogy a szóban forgó bankban számlákkal rendelkező németek 88 százaléka adócsalást követett el.

A Credit Suisse egyelőre nem kommentálta a szóban forgó értesüléseket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

A Credit Suisse 31 százalékkal növelte profitját

A világ egyik legnagyobb magánügyfél-kiszolgálója és vagyonkezelője, a svájci Credit Suisse bankház nagy léptekkel lábal kifelé a nemzetközi pénzügyi válságból, amely tavaly 2,85 milliárd dollárnyi értékleírásra kényszerítette: csütörtökön 31,1 százalékos profitnövekedést jelentett a második negyedévről.

Ezzel a bővítménnyel még egyszerűbben kereshet a Google-ben, mint eddig

Ezzel a bővítménnyel még egyszerűbben kereshet a Google-ben, mint eddig

Megvan, ki veheti meg az LG mobilgyártó részlegét

Megvan, ki veheti meg az LG mobilgyártó részlegét

Jóval ellenállóbb az indiai köles a klímaváltozással szemben, mint a búza

Jóval ellenállóbb az indiai köles a klímaváltozással szemben, mint a búza