szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az aludobozok gyűjtésének kiemelkedő környezeti hasznára hívja fel a figyelmet a sörszövetség: egy darab alumínium doboz újrahasznosításával annyi energia takarítható meg, amely egy televízió 3 órás működéséhez elegendő – áll a Magyar Sörgyártók Szövetségének (MSSZ) hétfői közleményében.

Az aludoboz gyűjtésére országszerte már 23 helyen működik automata; egy-egy dobozt 2,5 forintért lehet visszaváltani: a berendezések önállóan végzik a dobozok azonosítását, a visszavételi díj kiszámítását, valamint a blokk kibocsátását, amely levásárolható az adott áruházban.

Magyarországon évente mintegy 700 millió eldobható fémdoboz kerül a szemétbe. Ennek több mint 70 százaléka – mintegy 500 millió – sörös doboz. Ez a belföldi sörfogyasztás több mint 40 százaléka.

A logisztikai és információs rendszer egy olyan zárt modell, ahol a doboz az automatákból konténerekben a feldolgozó üzembe, majd kohóba kerül. Ezután pedig újra italipari doboz készül belőle.

A folyamat környezeti haszna kiemelkedő: egy kilogramm alumínium újrahasznosítása esetén több mint 20 kilogramm üvegház hatású gáz kibocsátása, továbbá 8 kilogramm bauxit, 4 kilogramm vegyi anyag és 14 kilowattóra energia takarítható meg. A szakértők szerint a "returpack" lakossági szelektív hulladékgyűjtés alacsony, 5-10 százalékos visszagyűjtési arányával szemben, az aludoboz visszagyűjtése középtávon 60-80 százalékos arányt garantál.

További fontos szempont – állítják a szakemberek –, hogy a rendszer minden elemét magyarországi beszállítók adják. Emellett a kezdeményezés magyarországi munkahelyeket hoz létre, illetve a magyar adóbevételeket gyarapítja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Csak a korszerű hulladéktelepek üzemelhetnek csütörtöktől

A lakossági hulladékot csütörtöktől kizárólag a környezetvédelmi előírásoknak megfelelő hulladéklerakókban lehet elhelyezni, míg az emberi egészségre és a környezetre is ártalmas szeméttelepeket be kell zárni az Európai Unió szemétgazdálkodási irányelveivel összhangban.

hvg.hu Világ

Hetvenöt éves a sörösdoboz - fotó

1935. január 24-ét írtak, amikor hosszas kísérletezést és több sikertelen próbálkozást követően a vásárlók elé vitték a dobozba porciózott sört. Ennek már hetvenöt éve, a sörösdoboz pedig kultikus tárggyá vált, múzeumokban állítják ki és gyűjtők lelkesednek érte.

Utazás az 1960-as, 1970-es évek hazai „másszínházi” világában

Utazás az 1960-as, 1970-es évek hazai „másszínházi” világában

Meghátrált, mégsem emeli az Xbox-előfizetés árát a Microsoft

Meghátrált, mégsem emeli az Xbox-előfizetés árát a Microsoft

Elkapta a koronavírust a maszkviselést elutasító mexikói elnök, Lopez Obrador

Elkapta a koronavírust a maszkviselést elutasító mexikói elnök, Lopez Obrador