szerző:
MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A RosUkrEnergo visszakapja az Ukrajnához került 11 milliárd köbméter földgázát - így ítélkezett az orosz lapok csütörtöki beszámolói szerint az ukrán legfelső bíróság, és ezzel jogilag pont került a bonyodalmas ügy végére.

A cég 50 százalékban a Gazprom, 45 százalékban Dmitrij Firtas ukrán üzletember és 5 százalékban egy Ivan Furszin nevű üzletember tulajdona, aki közvetítőként vett részt az Ukrajnába irányuló orosz gázszállításokban, megfigyelők szerint Viktor Juscsenko volt ukrán államfő kezdeményezésére.

A RusUkrEnergo státusát 2009. januárban vesztette el, amikor az Európába irányuló orosz gázszállítások kimaradásával járó, kéthetes orosz-ukrán gázháborúság után Julija Timosenko akkori ukrán kormányfő új, hosszú távú gázszállítási szerződést írt alá Moszkvában. 

Ezután az ukrán Naftogaz állami konszern a RosUkrEnergo 1,7 milliárd dolláros tartozása fejében kiemelt a tározókból 11 milliárd köbméter gázt, amely a RosUkrEnergo tulajdonát képezte. Az utóbbi pert indított a stockholmi kereskedelmi kamara választott  bíróságánál, amely úgy döntött, hogy a gázt 12,1 milliárd köbméter mennyiségben, természetben vissza kell adni. A Gazpromot a RosUkrEenergo nem perelte.

A Kommerszant című orosz lap a helyzetet ismerő forrásokat idézve csütörtökön azt írta, hogy a feleknek ki kell dolgozni a 12,1 milliárd köbméter értékesítésének sémáját, és a  RosUkrEnergónak ki kell fizetnie a Naftogazzal szembeni 1,7 milliárd dolláros adósságát. Ehhez visszakapja a Naftogaztól a teljes mennyiséget, és eladja azt a Gazpromnak. Az árról nem esett szó, de januárban a 11 milliárd köbméter értékét 1,7 milliárd dollárra, vagyis ezer köbméterenként 154,5 dollárra becsülték.

A Gazprom a Kommerszant értesülései szerint az EU-ban akarja értékesíteni a gázt, s októberben a lengyel és a német határon a gáz ára 306 dollár/1000 köbméter volt. A Naftogaz és az illetékes ukrán minisztérium ragaszkodik ahhoz, hogy kedvezményes árú gázban kapja meg az 1,7 milliárd dollárt.

A Kommerszant úgy tudja, hogy ha Ukrajnában gázhiány lép fel a 11,2 milliárd köbméter kiemelése miatt, a Gazprom kész további mennyiséget szállítani, de a negyedik negyedévben érvényes áron, 252 dollárért 1000 köbméterenként. 

Ukrajna nyomást próbál gyakorolni a RosUkrEenergóra és a Gazpromra a parlament ideiglenes bizottságának újabb vizsgálatával. A testület megállapította, hogy a megállapodás, amelynek értelmében a Naftogazé lett a gáz, a Gazprom kezdeményezésére jött létre, és az orosz monopólium beleegyezése nélkül a RosUkrEnergo nem fordult volna bírósághoz. Vagyis a Gazprom a felelős a kialakult helyzetért, és így Ukrajna joggal követel engedményeket.

A Gazpromnál annyit mondtak a lapnak, hogy mindez Ukrajna belügye, de rendezni fogják a helyzetet minden érintett fél érdekeit szem előtt tartva.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
hvg.hu Gazdaság

RosUkrEnergo: négyszeresére emelt követelés a Naftogazzal szemben

A RosUkrEnergo a négyszeresére, 8,26 milliárd dollárra emelte az ukrán Naftogazzal szembeni követelését. A összeget annak a tulajdonát képező 11 milliárd köbméter földgáznak a fejében kéri, amelyet a Naftogaz a januárban megkötött új orosz-ukrán gázszállítási szerződés nyomán nem volt hajlandó kiadni föld alatti tárolóiból.

HVG HVG Hetilap

Rosukrenergo

Ukrajna 3 milliárd dollárt fizet a Rosukrenergo cégnek, miután a stockholmi kereskedelmi kamara választottbírósága...

A TDK kitalálta, hogyan lehet nagyon könnyen életben tartani az otthoni bonsai fát

A TDK kitalálta, hogyan lehet nagyon könnyen életben tartani az otthoni bonsai fát

Nyilvánosságra hozták a Hankook-sztrájk eredményét

Nyilvánosságra hozták a Hankook-sztrájk eredményét

Macron: A Fidesz felfüggesztése kudarc

Macron: A Fidesz felfüggesztése kudarc

Hivatalos: itt a Porsche Cayenne Coupé

Hivatalos: itt a Porsche Cayenne Coupé

A demográfusokat is megdöbbentették az új hazai csecsemőhalálozási adatok

A demográfusokat is megdöbbentették az új hazai csecsemőhalálozási adatok

Szalai Erzsébet: A Fidesz és a hatalom konvertálása

Szalai Erzsébet: A Fidesz és a hatalom konvertálása