szerző:
MTI

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHN) a tavalyi első, teljes gazdálkodási évében jóval felülmúlta a tervezett bevételét, és a veszteség helyett nyereséggel zárta az évet a rekord angolnafogásnak és az ésszerű, takarékos gazdálkodásnak köszönhetően - mondta Varga László vezérigazgató.

A Balatoni Halászati Zrt.-ből a közcélú feladatok ellátására 2009 végén kivált BHN-t 100 millió forintos jegyzett tőkével és 560 millió forintos vagyonnal alapították meg. A társaság az első gazdálkodási törtévét 120 millió forintos veszteséggel zárta, amit követően 2010-re 170 millió forintos állami támogatás mellett 23 millió forintos üzemi veszteséget irányoztak elő. Varga László szerint ehhez képest különösen jelentős eredménynek számít, hogy a tervezett 457 millió forint árbevétel helyett mintegy 700 millió forintot teljesített a társaság, veszteség helyett pedig - az állami támogatás jelentős részének elmaradása ellenére is - 100 millió forintos üzemi eredménnyel zárta az évet.

A többek között a Balaton ökológiai egyensúlyáért, haltelepítésekért, halőrzésért és a horgászturizmusért felelős társaság legfőbb árbevétele a horgászjegy értékesítésből fakad, ami éves szinten mintegy 360 millió forint. A BHN ezen felül igyekszik egyéb munkákból, szolgáltatásokból, termelő tevékenységből is szert tenni bevételekre. Kotróüzemet működtet és kiskereskedelmi tevékenységet folytat. Tavaly 180 millió forint árbevételt értek el angolnaértékesítésből, amelynek nagy része export volt. A szelektív halászat során 170 tonna busát és 50 tonna keszeget sikerült kihalászni a tóból, így összességében túlteljesítették a nem őshonos halak visszafogásának tervét is. A szelektív halászatból 60-70 millió forint bevételük volt, miközben a busa minden kilogrammjának kifogásán és értékesítésén 100-150 forint veszteséget kell elkönyvelniük.

A nonprofit társaság a szelektív halászathoz ígért 170 millió forintos támogatás helyett 15 milliót kapott költségvetési forrásból, ami mellett 20 millió forintos állami segítségben részesült a tél végi halelhullás kezelésére. A 65 főt foglalkoztató cég takarékos gazdálkodását segítette, hogy a térség tiltakozásának eredményeként privatizációtól megmentett két tógazdaság a kezelésébe került, önköltségi áron biztosítva a kötelező haltelepítésekhez szükséges alapanyag egy részét.

Varga László hangsúlyozta, egy évvel ezelőtt még teljesen bizonytalan volt, hogy képes lesz-e a nonprofit társaság talpon maradni, hiszen a jegyzett tőkéjének csak 10 százaléka volt mobilizálható forrás, a költségei fedezésére szánt vagyoningatlant pedig nem sikerült értékesíteni. Mára sikerült bebizonyítani - rendkívül okszerű és takarékos gazdálkodás mellett -, hogy életképes a társaság - mondta a vezérigazgató. Tekintettel arra, hogy a tó őshonos halállományának megőrzése, pótlása, és a horgászturizmus fejlesztése komoly ráfordításokat igényel, a társaság szeretne pályázati úton is forrásokhoz jutni. A stabil gazdálkodásának és pályázóképességének fontos feltétele, hogy a jelenleg csak haszonkölcsön-szerződéssel üzemeltetett két tógazdaságot vagyonkezelésbe kaphassa a balatoni halutánpótlás céljaira - tette hozzá a vezérigazgató.

A cég idei tervei közt szerepel a kifogott halak egy részének bérfeldolgoztatása, és balatoni halat népszerűsítő halas-horgászcentrumok létrehozása több tóparti településen. A BHN az év első hónapjaiban nem tud jelentős árbevételt realizálni, gazdálkodása mégis stabil, hiszen folyószámláján jelenleg 280 millió forint van. Ez biztosítja a szükséges halvásárlások, valamint a tógazdálkodás költségeinek fedezetét, és a Balatoni halgazdálkodás költségeinek egy részét is fedezi - mondta Varga László.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Sziget: hét napra kilenc headliner jut, de a világhírű csimpánzkutató is fellép a nagyszínpadon

Sziget: hét napra kilenc headliner jut, de a világhírű csimpánzkutató is fellép a nagyszínpadon

Ettől felgyorsulnak a laptopok: 5 GHz-en is elzakatol az Intel új processzora

Ettől felgyorsulnak a laptopok: 5 GHz-en is elzakatol az Intel új processzora

Határon túli magyarok – jogukban áll hallgatni

Határon túli magyarok – jogukban áll hallgatni

Ráfázhattak, akik letöltötték a népszerű videoszerkesztő szoftvert

Ráfázhattak, akik letöltötték a népszerű videoszerkesztő szoftvert

Nagyon rákaptunk a grillezésre

Nagyon rákaptunk a grillezésre

Megszólalt a 27 év után felébredt nő orvosa

Megszólalt a 27 év után felébredt nő orvosa