szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Két és féléves csúcsra emelkedett a repülőgép üzemanyag ára csütörtökön Európában a líbiai zavargások, az olajellátás biztonságával kapcsolatos aggodalmak erősödése miatt.

Az Európában irányadó kerozin jegyzése 95 dollárra emelkedett tonnánként csütörtökön Londonban az ICE kereskedésben, amire a világgazdasági válságot elindító Lehman Brothers csőd, 2008 szeptembere óta nem volt példa. Elemzők rámutattak: az áremelkedésben az is szerepet játszik, hogy a líbiai válság elmélyülése miatt attól lehet tartani, hogy növekedni fog a kereslet a harci repülőgépekben is használt kerozin iránt. Iparági becslések szerint Líbia napi 30 ezer hordó kerozint exportál Európába.

A kerozin drágulása miatt már több európai, amerikai és ázsiai légitársaság is jelezte, hogy emeli az üzemanyag felárat, és a jövőben még többen fognak erre kényszerülni. Elemzők emlékeztetnek arra, hogy legfőképpen az üzemanyagköltség tükröződik a jegyárakban: a Nemzetközi Légiforgalmi Szövetség, az IATA adatai szerint a kerozin most nagyjából 20 százalékkal drágább, mint egy évvel ezelőtt, ezért szinte elkerülhetetlen a jegyárak emelkedése. Az IATA számításai szerint egy átlagban 96 dolláros olajárat figyelembe véve az idén 166 milliárd dollár lehet a szövetséghez tartozó mintegy 230 légitársaság üzemanyag számlája a tavalyi 139 milliárd után.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Óriási pilótahiány: adómentes fizetéssel, villákkal csábítják őket

Lassan fojtogatóvá válik a pilótahiány. Különösen azóta, hogy a gyorsan fejlődő ázsiai gazdaságok sok üzleti utazást tesznek szükségessé, s egyre több embernek futja arra is, hogy magáncélból üljön repülőre. A pilóták migrációja és a pilótaképzés képtelen lépést tartani a szárnyaló piac igényeivel.

MTI Gazdaság

A Ryanair elköszön Budapesttől

A pénteki dublini járatot indítja utoljára az idén Budapestről a Ryanair diszkont légitársaság, a többi járatát törölte - közölte a légitársaság pénteken.

MTI Gazdaság

IATA: egyre többen repülnek prémium osztályon

Világszerte egyre többen repülnek prémium osztályon a gazdaság fellendülésének köszönhetően. Júniusban 17 százalékkal tovább nőtt az első, illetve a business osztályon utazók száma az egy évvel korábbihoz képest – tette közzé hétfőn az IATA nemzetközi légiforgalmi szövetség. A turista osztályon 9,5 százalék volt a növekedés.

2023: a notch halála?

2023: a notch halála?

Duma Aktuál: Kérdésekkel provokálnánk a minisztert, közben saját párttársai szívatják

Duma Aktuál: Kérdésekkel provokálnánk a minisztert, közben saját párttársai szívatják

60 milliárd forintot tesz fel az Apple egy célra: hogy több fát ültessenek

60 milliárd forintot tesz fel az Apple egy célra: hogy több fát ültessenek