szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Országos Mentőszolgálat az általa kiírt egészségügyi felelősségbiztosítás tenderen nem az egyik ajánlattevő megbízottjától, hanem annak ügynökétől kért magyarázatot a kirívóan alacsony árra.

A Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) 300 ezer forintra bírságolta az Országos Mentőszolgálatot, mert jogot sértett azzal, hogy az általa kiírt egészségügyi felelősségbiztosítás tenderen nem az egyik ajánlattevő megbízottjától, hanem annak ügynökétől kért magyarázatot a kirívóan alacsony árra - a határozat a Közbeszerzések Tanácsa honlapján jelent meg.

Az ajánlatkérő közvetlenül három biztosítótól kért ajánlatot az egy évre szóló egészségügyi felelősségbiztosításra. A Generali Providencia, valamint az Allianz adott is ajánlatot, míg a Groupama Garancia ettől elzárkózott. Miután a Generali ajánlatában 18,6 millió, az Allianzéban viszont csak 4,9 millió forint biztosítási díj szerepelt, így az ajánlatkérő magyarázatot kért a kirívóan alacsony árra az utóbbi biztosítótól.

A kérést azonban nem az ajánlatban megjelölt - a biztosítót jogszerűen képviselő - személynek, hanem a korábbi kapcsolattartó alkusznak küldte meg, aki magyarázatot is adott a megajánlott díjra. Az ajánlatkérő az Allianz ajánlatát érvénytelenné nyilvánította, egyúttal közölte: a Generali lett a nyertes. Ezeket az értesítéseket is az alkusznak küldte el.

Az Allianz a KDB-hez fordult, kérve az eljárást lezáró döntés megsemmisítését, mivel nem az ő képviselőjét tájékoztatta folyamatosan az ajánlatkérő. Ez utóbbi arra hivatkozott, hogy korábban évekig az Allianz volt a partnere, és akkor mindig az alkusz képviselte a biztosítót. Mielőtt az Allianz jogorvoslatot kezdeményezett volna, az Országos Mentőszolgálat megkötötte a szerződést a Generalival, ami jogszerű eljárás volt, így ez nem róható a terhére. Viszont nem is reparálható a rossz tájékoztatás miatti jogsértés.

Miután a közbeszerzés értéke kicsi, az ajánlatkérő pedig együttműködött az eljárásban a KDB-vel, és az utóbbi 4 évben nem is folyt ellene eljárás jogsértés miatt, a döntőbizottság kis összegű bírságot szabott ki. A KDB gyakorlatában a bírság alsó összege általában egymillió forint.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyar ügyvezető igazgatója lesz az IMF-nek

Magyar ügyvezető igazgatója lesz az IMF-nek

Kényelmes, de kicsit veszélyes funkcióval kísérletezhet a Google

Kényelmes, de kicsit veszélyes funkcióval kísérletezhet a Google

Állítása szerint új megújuló energiaforrást fedezett fel egy spanyol cég

Állítása szerint új megújuló energiaforrást fedezett fel egy spanyol cég