szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 1,25 százalékra emelte az euróövezeti irányadó kamatot az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa.

Előzetesen az elemzők is 25 bázispontos kamatemelést vártak. Az euróövezeti kamat 2009 májusa óta - közel két éve - rekord alacsony szinten, 1 százalékon áll.

A szigorítást az infláció növekedése indokolja. Márciusban az euróövezetben 2,6 százalékos volt a fogyasztói árak emelkedésének üteme, ami 2008 októbere óta a legmagasabb érték, és messze meghaladja az EKB inflációs célsávjának 2 százalékos küszöbértékét.

Az EKB irányadó kamata 2000-től 2008 októberéig 4,25 százalék volt, azóta pedig a gazdasági válság elmélyülésével párhuzamosan folyamatosan csökkent, egészen 2009 májusig, amikor a jelenleg is érvényes 1,0 százalékot elérte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!