szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Vállalkozások tucatjait és néhány bankot is megrázhat, ha nem sikerül értelmes megoldást találni a hónap elején csődbe menekült Vegyépszer Hungária Zrt. ügyében.

A cégnek becslések szerint nagyjából 8 milliárd forint szállítói követelésről kellene megállapodnia hitelezőivel, ám ennél jóval nagyobb a tét. Néhány pénzintézet összesen 40 milliárd forintnyi garanciát vállalt Vegyépszer-projektekhez. Az összeg jelentős részét lehívhatja az állami megrendelő Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. (NIF), arra hivatkozva, hogy a csődbe jutott kivitelező nem tud teljesíteni, tehát szüksége van a garanciára.

Ugyanakkor a garanciát nyújtók a törvény szerint nem vehetnek részt, így nem jogosultak szavazni a csődegyezségben. A jelek nem túl biztatóak számukra: a NIF HVG-nek adott válasza szerint „minden projekten minden jogos igényét érvényesíteni fogja, akár a bankgaranciák lehívása útján is”. A CIB Bank pedig perbe hívta a Vegyépszert.

Bár Vegyépszer-cégek létéről és milliárdokról van szó, a csődegyezséget nem befolyásolja a per, a kulcsszerep az egyezséget levezénylő vagyonfelügyelőé. Az ő kiválasztása nem teljesen szokványosan ment.

Hogy mindez mit jelent, és mi várható a pereskedéstől, arról részletesen az e heti HVG-ben olvashatnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!