szerző:
hvg.hu

A társaság blogján írt rövid elemzést Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója a miniszterelnöknek arról az elképzeléséről, hogy a bajba jutott lakáshiteleseknek kis családi házakat adnának.

A múlt hét végén – olvasható a GKI blogján –  Orbán Viktor miniszterelnök a Blikknek (az újabban szokásos PR-akciók keretében) a következőket mondta a várhatóan a kilakoltatás sorsára jutó lakáshitelesek megsegítése ürügyén: „az állam családi házak építését kezdi meg hamarosan Budapest környéki állami területeken, amelyeket a bajba jutott jelzáloghitelesek kisegítésére használnak majd fel. A házaspárok 40, az egygyerekesek 50, a kétgyerekesek 60, a háromgyerekesek 80 négyzetméteres házra számíthatnak. Családi házban gondolkodunk, előkerttel, hátsó veteményessel, hogy ott dolgozva a családi kasszán is lehessen segíteni. Ezek a házak amerikai típusú, könnyűszerkezetes házak lesznek.”

©

Az, hogy a lakáshitelesek gondjainak megszaporodását éppen a kormány idézte elő tavaly májusban-júniusban, amikor államcsődről vizionáltak a Fidesz meghatározó politikusai, s aminek hatására elszálltak az árfolyamok, mára már megkopott a miniszterelnök memóriájában. Ugyanakkor érdemes utánaszámolni, mekkora állami kiadással számolhatunk a tervezett intézkedések hatására. Egy nettó 40 nm-es családi ház kivitelezési költsége (a közműrákötések és az egyéb infrastruktúra kiépítése nélkül) kulcsrakészen 6,8-6,9 millió Ft. Egy 50 nm-esé 8,5 millió Ft, egy 60 nm-esé 9,5 millió Ft, míg egy 80 nm-esé 12,5 millió Ft körül van. Lakáshitelt jellemzően gyermekes házaspárok vettek fel, saját célra, így egy ház esetében 8,5-10 millió Ft körüli összeggel kalkulálhatunk. Az átlagos érték így 9 millió Ft körül van.

2011. utolsó negyedévében a bedőlt lakáshitelek 2 százaléka, 2012-ben negyedévente 3 százaléka (éves szinten 12 százalék), 2013-ban 4 százaléka (éves szinten 16 százalék), míg 2014-ben már 5 százaléka (évi 20 százalék) árverezhető. Ha készpénznek vesszük a miniszterelnök szavait, akkor idén 2 ezer, 2012-ben 12 ezer, a következő évben 16 ezer, míg 2014-ben már 20 ezer lakást kell biztosítania az államnak (a jelenlegi állományok mellett, ami sajnos nem garantálható, mert a hiteladósok helyzete folyamatosan romlik).

Ez a költségvetés szintjén a következő kiadásokat jelenti

Év

A kilakoltatottak elhelyezésére szükséges lakásszám

Egy lakás átlagára (millió Ft)

Összes költségvetési forrás (milliárd Ft)

2011

2 000

9,0

18

2012

12 000

9,4

113

2013

16 000

9,8

157

2014

20 000

10,2

204

A jelzett költségvetési kiadás nem tartalmazza a telekkialakítás költségeit, az egyéb infrastrukturális kiadásokat (pl. bölcsőde, óvoda, iskola, orvosi rendelő, utak kialakítása). A kormány éppen most akar további megszorításokat „lenyeletni” a társadalommal (a korengedményes nyugdíj megszüntetése, a rokkantellátás erőteljes mérséklése, a munkanélküli ellátások radikális megvágása, a gyógyszerkassza egyharmadának elvétele stb.) arra hivatkozva, hogy a költségvetés nem bírja ezeket finanszírozni. Kérdéses mindezek után, miből telik majd a jelzett nagyságrendű kiadásokra, mivel ezek eddig nem szerepeltek sem a konvergenciaprogramban, sem a Széll Kálmán-tervben – írta Molnár László.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Orbán ma fontos lépésre készül

Várhatóan hétfőn kora délután bejelentik a kormány és a bankszövetség közötti, a devizahitelesek megsegítéséről szóló tárgyalások végleges eredményeit.

MTI / hvg.hu Gazdaság

Devizahitelesek megsegítése: íme Orbán öt pontja

Ötpontos megállapodás született a kormány és a bankszövetség között a devizahitelesek megsegítéséről - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök. A bajba jutott adósokat az Otthonvédelmi Akcióterv névre keresztelt intézkedéssorozattal segítené ki a kormány.

Meixner Zoltán (hvg.hu) Gazdaság

Matolcsy bombája: megmentették a devizahiteleseket

Orbán Viktor a nemzetgazdasági miniszter és a Bankszövetség elnöke társaságában bejelentette az Otthonvédelmi Akciótervet, ami a devizahitelesek megsegítésének menetrendjét takarja. Az intézkedéscsomag azonban aligha jelenti a probléma megoldását, csak elodázását, illetve a teherviselők részbeni átcsoportosítását.

hvg.hu Gazdaság

Devizahitelesek: sok részlet homályos Orbánék öt pontjában

Többszöri halasztás után hétfőn végre közzétették a bajba jutott devizahitelesek megmentésére kidolgozott csomag alapelemeit. Az Otthonteremtési Akcióterv mintegy 120 ezer adóst és rajtuk keresztül csaknem ötszáz milliárd forintnyi hitelállományt érhet el, viszont egyelőre a kormány tervének több részletét is homály fedi.

Egy fideszes képviselő 2010 óta csak egyszer kért szót – akkor is véletlenül

Egy fideszes képviselő 2010 óta csak egyszer kért szót – akkor is véletlenül

Nagy baj lehet: továbbra sem tudni, miért állt le az európai GPS 24 műholdja

Nagy baj lehet: továbbra sem tudni, miért állt le az európai GPS 24 műholdja

Az amerikai képviselőház szerint Trump tweetjei rasszisták voltak

Az amerikai képviselőház szerint Trump tweetjei rasszisták voltak

Évi 171 millió doboz energiaital fogy Magyarországon

Évi 171 millió doboz energiaital fogy Magyarországon

Kiderült, milyen erős lesz a Samsung Galaxy Note10

Kiderült, milyen erős lesz a Samsung Galaxy Note10

Már nincsenek életveszélyben a horvát BMW-s áldozatai

Már nincsenek életveszélyben a horvát BMW-s áldozatai