szerző:
hvg.hu/MTI

A Fitch Ratings negatívról stabilra javította a magyar szuverén adóskockázati besorolások kilátását a magyar kormány bejelentett költségvetési intézkedéseinek bizalomerősítő hatására hivatkozva. A lépést elemző közgazdászok és befektetési szakértők szerint e gesztust csak akkor követhetik újabbak, ha a kormány végre cselekszik.

A Fitch Ratings döntésének igazán örülhetünk, hiszen annak a reményét vetíti előre, hogy olcsóbbá válhat a magyar adósság finanszírozása, s ezért mindannyiunk zsebében több pénz marad. A gesztus azonban annak a feltételezésnek a kifejezése, hogy Magyarország a Széll Kálmán-tervben és a konvergenciaprogramban kilátásba helyezett intézkedéseket valóban végrehajtja. A kormány elég elszántnak látszik egyelőre, de a végrehajtás kockázataira a hazai és a külföldi elemzők is felhívják a figyelmet. Ha a folyamat elakad, vagy a külső gazdasági körülmények rosszabbra fordulnak, bajba kerülhetünk. A Fitch döntése ekképpen nem csak elismerés, hanem nyomás is. Örülni szabad, lelkendezni kár. A kormány a mostanában megszaporodó propagandaízű győzelmi jelentések helyett maga is visszafogottan kommentálta a hírt. Az alábbiakból kiderül, hogy miért.

Orosz Dániel, az Axa csoport Magyarország stratégiai elemzési igazgatója a hvg.hu-nak elmondta, valóban meglepte a piacot, hogy egyáltalán történt valami a minősítésünkkel, hiszen a gazdaságban érdemi változás nem következett be a korábbiakhoz képest. A Széll Kálmán-tervvel az irány kijelölése megtörtént, de a kormány a csomagot még nem bontotta ki, a konkrét intézkedések váratnak magukra. Így a Fitch is jelezte, hogy a felminősítésnek – amely már valódi változást jelezne a megítélésünkben – éppen a konkrét lépések jelentik a feltételét. A piac ennek megfelelően nem is reagált különösebben a kilátás javításának hírére. A forint a sáv aljáig, 263 forintig erősödött az euróval szemben, de ez a hatás is egyszerinek és átmenetinek tekinthető.

A magyar gazdasággal kapcsolatos kockázatok továbbra is fennállnak. A nyugdíjpénztári vagyon átcsatornázása ugyan olyan nagy puffert teremt, ami rövid távon megakadályozza az egyensúlyi gondok kialakulását, de középtávon már korántsem ilyen egyértelmű a biztonság. Egyrészt a napvilágra kerülő intézkedések jelentős társadalmi ellenállást válthatnak ki (erre mutat már jelenleg is a rendvédelmi dolgozók vagy a pedagógusok fellépése), ami a tervezett lépések felpuhításához vezethet. Másrészt a világgazdaságban egyre inkább kibontakozni látszik egy lefelé irányuló trendforduló, amit, ha beáraz a piac, egy perc alatt felülírhatja az olyan apró pozitív gesztusokat, mint amit a Fitch tett – vélekedett Orosz Dániel.

Orosz Dániel. Erősödnek a külső kockázatok
©

Karsai Gábor, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgató-helyettese is óvatosan fogalmaz. Szerinte a Fitch a negatív kilátásokat szüntette meg, mert a pénzügyi befektetők szerint a Széll Kálmán-terv és a konvergenciaprogram elég kemény intézkedéseket tartalmaz, látszik a kormány elhatározottsága, és ezt díjazták most. A magyar gazdaság megítélése azonban nem sokat javult – fejtette ki a közgazdász a hvg.hu-nak. Az árfolyamszint ott van, ahol a Bajnai-kormány idején, a kamatszint pedig magasabb. Karsai Gábor szerint a strukturális reformok hozhatnának javulást, mert nemcsak az egyensúly megőrzésében, hanem a növekedésben is eredményeket kéne elérnünk. Ehhez azonban háttértanulmányokra, szakmai megalapozottságra, érdekegyeztetésre, sőt, a korábbi hibás gazdaságpolitika miatt gyakorolt önkritikára is szükség volna. A kétség ugyanis abban van, hogy a beígért intézkedések közül mit tud megvalósítani a kormány. A kabinet mozgástere jelenleg elég nagy, mert jövőre meglehetősen nagy összegek befagyasztotását tervezik, s így lesz miből engedni. Továbbá az államháztartás a magán-nyugdíjpénztári forrásokat is beszámítva 2 százalékos többlettel zár (igaz, enélkül vaskos hiány alakulhatna ki). Karsai szerint végül az a valószínű, hogy kevesebb valódi strukturális reform és több klasszikus megszorító lépés vár majd ránk.

„A magyar kormány nagyon nehéz feladatokat tűzött maga elé a költségvetési átalakításokkal és szerkezeti reformprogrammal, és abban reménykedünk, hogy a program sikeres lesz” – ezt már Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke mondta a Fitch Ratings tegnapi döntésére utalva. Simor szerint ez annak köszönhető, hogy a hitelminősítő szerint a magyar kormány teljesíti majd a Széll Kálmán-tervben és a Brüsszelnek megküldött konvergenciaprogramban rögzített vállalásait.

Karsai Gábor. Az a kérdés, hogy mennyit tudnak megvalósítani
©

Az intézkedések külföldi visszhangja is óvatosan udvarias volt. A Barclays Capital kommentárjában kiemelte, hogy a nagy nemzetközi hitelminősítők közül a Fitch elsőként állította meg "az utóbbi hónapok, évek" negatív minősítési folyamatát Magyarországgal kapcsolatban. „A Fitch Ratings lépése alátámasztja azt a véleményüket, hogy ’nagymértékben csökkent’ Magyarország befektetésre nem ajánlott, ’bóvli' kategóriába történő visszaminősítésének kockázata, jóllehet ez még az idei év elején is tényleges veszély volt” – írták. A cég elemzői megjegyezték, hogy Magyarország szuverén adósságának besorolásaira a másik két nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's és a Moody's Investors Service továbbra is negatív kilátást tart érvényben.

A Barclays Capital keddi értékelése szerint a kormány által bejelentett államháztartási reformintézkedések, valamint a piacon jól fogadott idei kötvénykibocsátások – amelyek 2011-re fedezik a külső finanszírozási igényt – "egyértelműen és nagymértékben" csökkentették rövid távon a magyar gazdaság sérülékenységét. E háttér alapján a Fitch lépése „nem tűnik indokolatlannak, és nem is meglepő” – írták a ház londoni elemzői, akik változatlanul látnak bizonytalanságokat a bejelentett intézkedések végrehajtásával kapcsolatban. Úgy vélik, hogy "bármilyen elcsúszás" esetén ismét a befektetők figyelmének középpontjába kerülnének a viszonylag magas magyar adósságszintek.

A végrehajtási kockázatok egyik forrása lehet, ha a gazdasági növekedés váratlanul nagy mértékben gyengülne, ráadásul erre a tényezőre a magyar kormánynak csak korlátozott a befolyása, mivel Magyarország erősen függ a külső kereslettől. Mindemellett a magyar külső finanszírozási igény a következő években is magas marad, mivel a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val szembeni tartozásból jövőre hozzávetőleg 3,7 milliárd euró, 2013-ban mintegy 4,5 milliárd euró, 2014-ben pedig körülbelül 2,7 milliárd euró válik esedékessé – áll a Barclays Capital keddi londoni elemzésében.

Simor András. A kormány nagyon nehéz feladatot tűzött maga elé
©

A BNP Paribas bankcsoport felzárkózó piaci elemzőinek keddi értékelése szerint belátható időn belül a Moody's és a Standard & Poor's is javíthatja a magyar adósosztályzatok kilátását. A ház ugyanakkor azon a véleményen van, hogy a magyar besorolások tényleges felminősítése legkorábban 2012-ben lehetséges, mivel a hitelminősítők várhatóan megvárják a költségvetési intézkedések eredményeit.

Michal Dybula, a BNP Paribas vezető közép-európai közgazdásza ezzel kapcsolatban kedden az MTI-nek azt mondta: ő is indokoltnak tartja a Fitch Ratings által bejelentett kilátásjavítást, mivel "ha összeadjuk (a magyar konszolidációs programban foglalt) intézkedéseket, akkor kijönnek a benne szereplő számok (...) a deficitcélok hitelesek, feltételezve, hogy (a bejelentett intézkedések) mindegyikét végre is hajtják". Dybula szerint ebből a szempontból "igencsak indokolt", hogy a Fitch Ratings elemzői "már nem tartják ujjukat a ravaszon", vagyis részükről nem fenyeget az a veszély, hogy Magyarország átkerül a bóvli adósbesorolási kategóriába. "Arra számítok, hogy a többi hitelminősítő is így tesz. Ettől még a nagyon gyenge magyar besorolás érvényben lesz, de már semmi nem fog arra utalni, hogy Magyarországot leminősíthetik a bóvli sávba" – közölte az elemző. Dybula szerint nagyon valószínűtlen, hogy a hitelminősítők már az idén javítanák Magyarország adósbesorolásait is. Az elemző azt jósolja, hogy a tényleges felminősítéshez még legalább tizenkét hónapra szükség van.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni kutatási részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) keddi kommentárja szerint a Fitch Ratings kilátásjavítása igazolja a kormány által bejelentett strukturális kiigazító intézkedéseket. Magyarország azonban "még nincs kint a vízből", továbbra is vannak jelentős végrehajtási kockázatok, amelyek abból erednek, hogy még mindig nem elég feszes a kiadások feletti ellenőrzés, és ehhez a költségvetési bevételek gyenge növekedése és "mérsékelt GDP-kilátások" járulnak – áll a cég értékelésében.

A Fitch lépése óta két újabb fontos dokumentum került napvilágra. A Nemzetgazdasági Minisztérium közzétette a legfrissebb államháztartási jelentést, amelyből döbbenetes mértékű hiányról értesülhettünk, s a következő hónap még rosszabb lesz. Az egyensúlyt kizárólag a nem szokványos intézkedések tartják fenn, amelyek forrásainak elapadása, azaz 2013 után a szükséges reformlépések nélkül csak további drasztikus megszorításokkal lavírozhatunk tovább, ami azonban már felveti az uniótól, sőt, már a térségünk többi gazdaságától való gyorsuló leszakadást. A másik dokumentum az Európai Unió országjelentése volt, amely kifejezi Brüsszel aggodalmát a magyar gazdaság jövője miatt, s máris újabb egyensúlyi lépéseket tart szükségesnek. Keskeny pallón járunk. Bizonyságul a világ legnagyobb hitelminősítő cége, a Standard & Poor's bejelentette, hogy fenntartja Magyaroszág adósbesorolását egy fokkal a bóvli kategória felett negatív kilátással.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kegyetlen búcsúra készülhetnek a Barátok közt rajongói

Kegyetlen búcsúra készülhetnek a Barátok közt rajongói

Baleset volt az M5-ösön - egy sávon halad a forgalom

Baleset volt az M5-ösön - egy sávon halad a forgalom

Márki-Zay egy furcsa felmérés miatt magyarázkodik

Márki-Zay egy furcsa felmérés miatt magyarázkodik

Tízezreket evakuáltak Kínában a Bailu tájfun érkezése miatt

Tízezreket evakuáltak Kínában a Bailu tájfun érkezése miatt

Ilyen lehet az ördög családvédelmi akcióterve

Ilyen lehet az ördög családvédelmi akcióterve

Orbán felszántotta az országot, de volt, ahol ez is kevés volt

Orbán felszántotta az országot, de volt, ahol ez is kevés volt